4 tepeli8
profili

  • azerbaycan'ın türkiye olmadan zirveye katılmaması

    azerbaycan'ın doğru hamlesidir. bu hamle yapılmasaydı:

    * ab kafkaslarda olmayan gücüyle, güç gösterisinde bulunacaktı.
    *türkiye masada pasifize edilecekti.
    *azerbaycan'ın hasmı ermenistan önünde kulağı çekilecekti. azerbaycan açıkça eleştirilecekti.
    *türk azeri ortak doktrini yara alacaktı.

    avrupa birliği'nin türkiye'ye yaptığı bazı eleştiriler var ki bunlar haklı. batıdan gelen her eleştiriye kötüdür diye bakan biri değilim. ama türkiye'yi yok sayarak böyle bir çağrıda bulunmak, en kibar tabirle iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

    edit azeri kelimesine çok hassasiyet gösteriliyor. azeri ifadesinden kullanim kastim kesinlikle azerbaycan türkleri

  • haftada 2.5 gün çalışan ingilizce öğretmeni

    meb'de öğretmenlerin 15 saat zorunlu dersi (okul öncesi ve sınıf öğretmenleri 18 saat), 21 saat de norm ders yükü var. yani bir öğretmene 21 saat ders yükü verilirse ben girmiyorum diyemez ama 15+6'daki 6 saatin ücretini alır. 21 saatin üstünü ise en azından teorikte almama hakkına sahiptir. maksimum ise 30 saat ders alır (meslek dersleri öğretmenleri hariç). müdürler en az 2, müdür muavinleri ise 6 saat derse girerler. yök'te ise öğretim üyelerinin (prof., doç., dr. öğr üyesi) 10 saat , öğretim görevlilerinin ise 12 saat ders yükü vardır.

    bu okulun işleyişini ve öğretmenlerin ders yükünü bilmediğim için ahkam kesemem. taşrada bazen okulların ders yükü az oluyor. bu okulun iç işleyişini bilmek lazım.

    ama uygulamayı söyleyeyim branş öğretmenlerine haftada genellikle 4 gün ders verilir. 1 gün boş bırakılır. bu yasal bir hak değil, sadece okullarda genel kabul gören bir teamüldür.

  • uefa ülke puanı

    2. ön eleme oynamaya çok alıştığımız bir tur değil. ama gene de 4/4 olması iyi tabii.

    ama övülecek takım adanadır. çünkü diğer üç takımımız seribaşıydı.

    adana seri sonuydu.

  • emine ülker tarhan

    bu kadının millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olabileceğine inanan varsa, gerçekten hayal aleminde yaşıyordur.

    bu kadının millet ittifakının adayı olup bir de seçimi kazanacağını düşünebilmek için ise sadece hayal aleminde yaşamak yetmez, salvador dali safhasında hayal ile gerçeği birleştirip içselleştirmek lazım.

  • türkiye'deki fransa düşmanlığı

    bu düşmanlığı oluşturan türkiye değil fransa'dır.

    -sarkozy denen adam, sadece kişisel kaprisleri için, rüzgar türkiye'den yana eserken ab ile müzakereleri durdurmuştur. aynı adam her sene bodrum'da tatil yapıyor.
    -fransa parlamentosu, özellikle marsilya'daki ermeni diasporasının etkisiyle, türkiye aleyhine kararlar almıştır.
    -fransa karabağ meselesinde doğrudan ermenistan'ı tutmuştur. hala da tutmaktadır.
    - bir nato üyesi olan türkiye'ye karşı, yunanistan ile savunma ittifakı yapmıştır. yunanistan'ın firkateynlerini yapan ülke fransa'dır. rafaleleri satan da fransa'dır.
    - afrika'yı sömürmüş ama sömürdüğü ülkelerin mülteci yükünü kendi taşımak istememiş, bu yükü tüm avrupa'ya hatta ab dışında türkiye'ye yükletmiştir.
    - emmanuel macron, terörist pyd'nin en büyük sponsorudur. pydlileri bizzat paris'te ağırladığı gibi, pydlileri desteklemek için suriye'ye asker yollamıştır.
    - not: eksik olmasınlar yazarlardan mesaj yağdı, bu dediklerime ek olarak, libya sorunu, doğu akdeniz meselesi , suriye'de fransız firmalarının daeş ile işbirlikleri var.
    böyle bir devletin neyini seveyim?

  • 26 eylül 2022 ingiliz sterlini'nin çöküşü

    kral üçüncü charles döneminde gerçekleşmiştir.

  • türklerin arap olduğu gerçeği

    temeli olmayan, saçma bir iddiadır.

    1)türkler turani bir millettir. araplar ortadoğulu bir halktır.
    2) türkçe ural altay dilidir. arapça sami dil grubundadır.
    3) arap kültürü sıcak ve çöl iklimi üzerinden gelişmiştir. türk kültürü atlı göçebe bozkır üzerinden.
    4)türkler tarih boyunca büyük ve dağınık bir coğrafyada yaşamışlardır. kurumsal olarak ciddi batı entegrasyonları vardır. araplar daha kompakt ve birleşik bir coğrafyada yaşamışlardır. kurumsal olarak daha dışa kapalı bir siyasal sistemden gelmektedirler.
    5) iki toplumun en büyük ortak paydası islamiyet'tir. her iki halkın da büyük çoğunluğu müslümandır. islamiyet, tabii ki türk hayat tarzında önemlidir ve türk kültürünü derinden etkilemiştir. ama müslüman bir toplum olmakla arap olunsaydı, bu sefer slav olan polonyalıların ve germen olan avusturyalıların, latin sayılmasi gerekirdi. katolik olmak, onları latin veya akdenizli yapmadığı gibi, müslüman olmamız bizi arap veya ortadoğulu yapmaz.

  • iliad'ı türkçeye ilyada diye çevirmek

    doğru olandır. kelimelerin dile uyumu diye bir şey vardır. iliad kelimenin ingilizcesidir.
    ispanyolcada iliada, almancada ilias olan bir kelime türkçe'de de ilyada okunabilir, çünkü "ilyada" tabiri fonetik açıdan "iliad" ifadesine göre, türkçe'ye çok daha uygundur.

    ayrıca ilyada yeni bilinen bir kitap değil, osmanlı döneminde ve arap alfabesi kullanırken de bilinen bir eserdi. kelimenin arapça yazılımı elif-lam elif-lam-ye-elif-zel-güzel he( bu harf kalın e veya ince a sesi olarak okunur) - ile yazılır ve ilyaza diye okunur. türkçe'de z-d ses değişimini düşünürsek, ilyada terimi türkçe için doğru bir tabirdir.