anlamverilemeyenanlamlaryuklemek10
profili

  • 26 eylül 2016 clinton trump münazarası

    türkiyede benzerinin olması için 250 sene ileri gitmemize gerek yok. 20 sene geri gitmemiz yeterli.

    düzeltme : kareem said nickli yazar arkadaşımız uyardı en son 2002 seçimlerinde deniz baykal rte arasında olmuş. o da son sanırım.

    ama yaşı yetmeyenler için söylüyorum açın bakın youtube'dan gençler. bu ülkede siyaset geçmişte meydanlardan "bunlaaaarrr" diye bağıra bağıra ötekileştire ötekileştire yapılmıyordu. gayet anlaşılır açık oturumlar devletin tarafsız kanalı trt ekranlarında yayınlanırdı. 90'lar nesli aşinadır.

    mesut yılmazlar
    bülent ecevitler
    süleyman demireller
    erdal inönüler
    necmettin erbakanlar
    doğu perinçekler

    hatta ve hatta (giglio nickli yazar arkadaş hatırlattı) alparslan türkeşler ve orhan doğanlar çıkıp karşılıklı münazaralar verebiliyordu bu ülkede. toplum kamplaşmamış ülke bu kadar kutuplaşmamış düşünsel olarak bölünmemiş ve tahammül sınırları aşılmamıştı ve aşılmamasına bizzat liderler tarafından büyük özen gösterilirdi. liderler sarih ve nazik bir türkçe ile konuşurlar ne idüğü belli olmayan kasaba ağzı ile politika yapmaya çalışmazlardı. hani sonra diyoruz ya türk milletini tekrar birleştirecek unsurlar neler, atıyorum milli maçlarda eskisi gibi bir olamamamız falan işte hepsinin altında yatan neden bu aslında.

    vay arkadaş yahu. ne günlerdi. yemin ederim şu an bolşevizm günlerine hasretle bakan eski rus komünistleri gibi hissettim kendimi.

  • 17 eylül 2016 new york patlaması

    birazdan geniş analizciler de gelirler "bu olay gösterdi ki orta doğuda kartlar yeniden dağıtılıyor" diyerekten.

    mk orta doğusunda sürekli kart dağıtılıyor zaten. hiç el oynanmıyor. kartları dağıtanlara da bir bok olduğu yok. sokaklarda bomba patlıyor sen ben ölüyoruz işte. ne anladım böyle kumardan. sikeyim evveliyatını.

  • 31 ağustos 2016 efkan ala'nın istifa etmesi

    madem istifasını sundu ve kabul edildi bir yurttas olarak savcıları göreve çağırıyorum.

    kendisinin mansur yavaşın onde götürdüğü ankara yerel seçimlerinde oy sayım merkezinde gece yarısı hangi gerekçe ile bulunduğu araştırılsın lütfen.

  • fikret orman

    sosa ve gomezden aldığı paralarla birlikte ingiltere dağlarına çıktığı ve transfer komitesi ile birlikte telsizlerini kapattıklarını belirtiliyor aynı zamanda yakın çevresine de "kurdun dişine kan deydi" dediği de iddialar arasında.

  • 22 haziran 2016 arda turan'ın basın açıklaması

    muhabirin bugün en çok koşan oyunculardandın söylevi üzerine felsefi bir eda ile "allah büyük" cevabıyla başlamıştır.

    bi de benim takıldığım nokta "herkesten tek tek hesap soracağım" kısmı oldu.

    kimsin la sen. valla bak açık açık diyorum. gel benden de sor. kimsiniz siz arkadaş. neyin hesabını soracaksınız.

    lan bizim ömrümüzde göremeyeceğimiz paraları alıyorsunuz gözüm varsa gözüm çıksın daha fazlasını al.

    medyasından kamuoyuna yıllardır yalanmadık yeriniz kalmıyor yalasınlar umrumda değil.

    ama profesyonel olarak yaptığınızı deklare ettiğiniz işinizde performans düşüklüğü yaşadığınızda hele hele bu iş tüm türkiye halkını ilgilendirdiğinde (çünki bizim verdiğimiz paralarla dönen çarktan kazanıyorsunuz hiç kıvırmayın) yapılan eleştiride hemen dokunulmaz oluyorsunuz.

    çıkmayın olum. sikerim la bize mi oynuyorsunuz sadece.

    "annemi ağlatmasalardı" demiş. bu işlerde aile eş dost karıştırılmasına ben de karşıyım amenna amma ardacım unutma ki futbol dışı medyatikliğe soyunarak aileni geçmişini özel hayatını bu işe katan en başta sen oldun. daha halen din katıyorsun alakasız bir futbol müsabakasına normal mi bu.

    hesap soracakmış. ezel bana sanki mk. valla çıkmayın lan gruptan falan isveç
    çıksın mk sizin egonuzdan bıktık çeyrek final yarı final görseniz ekmek yedirtmezsiniz siz bize.

    ha unutmadan hesap sormaya madem maçanız yetiyor madem o kadar güçlüsünüz marca'dan başlayacaksın o zaman o hesabı sormaya. hadi bakalım seni yılın bidonu seçen biz değil ispanyol medyasıydı uyandırayım.

    edit : videosunu bulamadım şimdi ama bu link dursun en azından

    http://cs.milliyet.com.tr/…iye-2266470-skorerhaber/

  • marcelo antonio guedes filho

    la saçmalamayın fiko transferin son günü 28 yaşında adama 2 m euro vermez. 2 bin eurodur o.

    sıcak edit : ntvspor sezon sonuna kadar kiralık milosevic takası karşılığında diye altyazı geçti az önce. doğruysa eğer ben sezon sonunda da kiralık gomezi bayernden lewa ile takas edebilecek kapasiteyi or-mende görüyorum artık. pes mına koyim.

    başkan 20. yüzyılda parayı bulan lidyalılara tepki olarak doğmuş.

  • vodafone arena

    şu dakikadan sonra koltuksuz açılmasına bile onay verecek bünyem için koltuk diziminin piksel düzeninde olmasının pek umrumda olmadığı mabedimiz.

    en nihayetinde koltuk arkadaşlar sezon sonu değiştirelim lan desen söker takarsın. stad bitsin şu sezon oynamaya başlayalım da istiyorlarsa koltukları pembe mor olsun itiraz edersem götüm sikile. ayrıca o stad açıldıktan sonra koltuklar boş kalacak yok koltuk rengi yok koltuk dizilim düzeni gözükecekse öyle beşiktaş taraftarının da ta mk.

  • duşko toşiç

    3 sol bekimiz var biri her maç kırmızı kart görüyo biri her maç sakatlanıyor diğeri de her maç kendi kalemize gol atıyo. mk mevkisini boş bıraksak daha az zarar görürüz.

  • ekşi scout team

    bugün her gün ki gibi boş boş oturup hayatımı aspor ntvspor ve trtspor üçgeni arasında geçirirken aklıma gelen ve benim gibi boş beleş 40-50 adamla daha kurabileceğimize inandığım scout ekibidir. team büyüsüne kapılmayın bildiğiniz futbolcu izleyeceğiz beyler.

    şimdi malumunuz sözlükte işsiz adam bol. bilgisayar başında da zaman öldürmeye bayılıyoruz. keza son 2-3 senedeki internet yasakları yüzünden de internetten herşeye bir şekilde ulaşabilen adamlar haline geldik. aramızda derbileri streamlerle hd izleyenler var.

    plan şu. toplanın. aga ekibi topladıktan sonra başlıyoruz ligleri ayırmaya. peru liginden tutun hindistan ligine kadar tüm liglere adam paylaşımı yapıyoruz. her lige min 2şer kişi yerleştiriyoruz. herkes kendi ligindeki tüm hafta maçlarını ve oyuncularını izlemeye başlıyor. haftalık olarak watsap gruplarımızda raporlarımızı sunuyoruz. buluşamayız çünkü işsiziz. aramızda yol parası olamayanlar var. başlangıçta bu tarz imkansızlıklara göğüs gereceğiz yapacak bişi yok. afrikadan kara kuru çocuklardan tutunda japon çekik gözlü bebelere kadar hepsini yaş aralıkları mevkileri vs. ye göre ayırıyoruz. daha sonra ünlü scout ekiplerine oluşturduğumuz veri tabanlarından bahsedeceğiz. olmadı mı. olmasın. bağlantılarımız sayesinde (bağlantı işi bende rahat olun) ilhan cavcav dahil bütün anadolu ekiplerinin yönetimlerine elimizdeki futbolcu havuzundan bahsederek cüzi miktarlara aradıkları transferleri bitirebileceklerine inandıracağız. olmaz yatar deme ptt den tut bal ligine kadar bir çok takıma oyuncu tanıtacağız ve scout için milyon dolarlar dökmelerine gerek kalmadan bizlere ödeyecekleri kişi başı 3-5 milyar aylıkla her türlü oyuncuyu kendileri için izleyebileceğimizi söyleyeceğiz. bak avrupada scout ekibi olmayan takım kalmadı. bizim yöneticileri her türlü ikna ederiz cüzi ücretlerle. alt liglerden başlarız olm ilk hedefimiz elazığspora oyuncu pazarlamak değil zaten. küçük küçük. ufak ufak. daha sonra baktık elimiz para görüyor gördüğümüz genç yeteneklere kuracağımız menajerlik şirketi ile menajer olacağız. bu sayede avrupaya açılmamız daha kolay olacak. işte o zaman bir zamanlar bizleri siklemeyen scout ekiplerini satın alacağız tek tek.

    -başvuru yapacak suserlarda aranan özellikler öncelikle erkek olmaları. kızlar boşa başvurmasın. 50 erkek 1 kızlık watsap grubunda kimse beni sikleyip laf söz dinlemez alayı kıza yazar. işimiz ciddiyet. o kadar libidoyu kontrol edemeyiz. daha sonra parayı bulmaya başlayınca kızları başka görevler için alabiliriz. ama önce kurumsallaşmamız lazım.
    -yaş aralığı 20-30. 30 dan sonrası pek verimli olamaz. 40 üstü falan hala romarioda kalmıştır onlar abimiz saygımız sonsuz ama dinamik bi ekibe ihtiyacımız var.
    -yerleşim sorunu sıkıntı değil. bayburttan tut niğdeye kırklareline kadar heryerden suserlar başvurabilir. yeter ki elinin altında interneti olsun.
    -iddaa oynamak serbest hatta tüyo varsa gruptan toplu kupon yaparız.

    olum zaten işsiziz ne kaybedeceğiz 0 zarar ile kapatırız en kötü watsap grubunu. ama ya tutarsak birader ya alır yürürsek. ulan ahmet bulut anasını sikti ortalığın kim tanıyodu kendisini. bi düşünün daha bu fikir geliştirilebilir eminim ne cevherler çıkacaktır bu konuyu ciddiye alacak.

    müracaat : ben.

    edit : gayet ciddi ve enteresan fikirlerle dolu geri dönüşler aldım. sayıya ulaşırsak kurcam grubu. en kötü az adamla başlarız.

    edit 2 : beyler eleştirileri anlıyorum ha diyince zengin olcaz demedim zaten. mk hepimiz fm oynayan gençleriz az çok tvdeki yorumcuların çoğundan da daha iyi futbol bilgimiz var. zeki uzundurukandan daha iyiyiz en azından.

    tvden izlemicez internetle halletcez ha yine tv gibi bi nevi ama internet şart. tabi sen diyosan benim evden danimarka ligini gösteren kanal var o da olur. bende biliyorum internetten bu iş sonuna kadar yürümez ancak bizde balkonda çay sigara yapıp akşam parkta çekirdek kolaya düşen adamlarız.

    bende isterim cebinize parayı koyup latin amerikaya gönderiyim sizleri orda maçları izleyin sonra otelde iki üç gün kalın iki sevişin latin hatunlarla ama şu an namümkün. ha olmayacak değil ya işler büyüyünce de evden takip etmicez bi kurumsallaşalım yemin ediyom hepinizin cebine parayı kendi ellerimle koycam.

    mk sanki işinizden istifa edip geliyorsunuz ulan zaten göt büyütüyoruz hepimiz fm oynayana kadar para kazanma fırsatımız olcak.

    diğer arkadaşlara yani bana inananlara teşekkürlerimi sunuyorum. şu an listeye her mesaj atanı ekliyorum sayıyı aşabiliriz sıkıntı degil.

    stream bilmeyenler sorun etmesin bilenlerle beraber öğretmeye çalışacağız.

    edit 3 : olum çok değişik bağlantılardan tutun hukuk konusunda yardım edecek suserlar bile bulundu. mk bu kadar hızlı büyüyeceğimizi hayal etmemiştim.

    edit 4 : lan isme takılmayın değişir o tek derdimiz o olsun.

    edit 5 : beyler herkese dönmeye calışıyorum mesaj atan arkadaşlardan ricam stream vb ile araları nasıl mesaj atarken belirtebilirse sevinirim. şu an grup içi görev paylaşımı yapmaya çalışıyoruz tamamlanınca her birinize dönüş yapıp detaylı bilgilerinizi alıp grubu kurmaya çalışacağız. nasıl ilerleyecegimizi neler yapacağımızı o zaman oryantasyon şeklinde detaylı şekilde açıklayacağız. planlama aşağı yukarı hazır detayları ise hep beraber konuştuktan sonra netleştireceğiz.

    şunu da belirteyim tekrar hayal satmıyoruz mk. kimseyi işinden gücünden alı da koymuyoruz. zaten işsiz olan bünyelerimize işsiz gibi görünebileceğimiz bi iş bu bir nevi. başarılı olamadığımızda oturup suçlu aramayacağız patron yok mk yarın bi gün kalkıp iş bulursun atıyorum yapmazsın bu kadar basit. bi arkadaş mesaj atmış mesela dil biliyorum işe yararsa yaz demiş ona da dedim atıyorum biz iki gün sonra kulüplerle iletişime geçtiğimizde iş yapamasak bile oradan buradan tanıdık bulup çevre yapmış olacağız hiç belli olmayan yerlerden hiç belli olmayan iş fırsatları çıkabilir belki oradan adamlar çevirmen arayacaklar biz o dil bilen arkadaşı önercez iş bulmasına ön ayak olcaz mk. yani bi girişimdir bu en nihayetinde.

    futbol derya deniz. biz o denize yatırım yapmadan sıfır masrafla girmiş olacağız. bakarsınız dalgalar bizi hiç ummadığımız bi yerlere çıkarır atar veya bakarsınız döner dolaşır aynı yerden çıkarız yine. sorun değil. olaya bu şekilde bakacak boş zamanını değerlendirecek adamlarla eğlenceli bir işe kalkışacağız kısacası. kafasına yatmayan gelmez mk zorla çağırmıyoruz zaten kimseyi.

  • game of thrones

    ---spoiler ve amme hizmeti 2---

    bu başlığa yazdığım ilk entryde sizlere ak gezenlerden, ormanın çocuklarından, yaratıklardan (wight), azor ahai ve vadedilmiş prensten, soğukelden, üç gözlü kargadan ve yeşil görenlerden bahsetmiştim (bkz: #51957784). tonlarca soru aldım çoğunu da cevaplayabildiğimi umuyorum.

    bu soruların yanı sıra westeros ve essos tarihiyle ilgili de soru soranlar olmuştu. fakat bu tarz sorulara ayrı bir entry ile cevap vermek daha doğru olur demiştim. şimdi de biraz westeros ve essos tarihiyle alakalı bilgilendirme de bulunmak istedim.

    geçen yazıda kaynak olarak grrm röportajları yabancı kaynaklı forumları ve kitapları göstermiştim. bu defa sadece kitaplar ve yan materyalleri baz alınmıştır. hadi hayırlısı.

    buz ve ateşin şarkısı serisi grrm tarafından uyanma çağı ile başlatılmıştır. grrm kitaplarda fatih aegon'un karaya çıkış tarihini bir nevi milat olarak baz alır. bundan önceki tarihleri de "ca -xxxx" olarak betimler. aegondan sonrası ise al xxxx olarak yazılır. ben de yazımda bu metodu kullanarak tarihleri belirteceğim.

    ilk yazımda da belirttiğim gibi westeros insanlardan önce ormanın çocuklarının yaşadığı bir bölgeydi. ormanın çocukları devlerle ve diğer epik yaratıklarla beraber mutlu huzurlu yaşamaktaydı. ta ki ilk insanlar bu kıtaya gelene kadar.

    ca -12000
    elimizdeki en erken westeros tarihi bu dönemdir. bu tarihlerde ilk insanlar ilk defa westerosa gelmişlerdir. bu ilk insanlar doğudan kurdukları bir kara köprü ile westerosa geldiler ve westerosu istila etmeye başladılar. sihir gücü olan ormanın çocukları bu güçleri yardımı ile bu köprüyü yıkmayı başarmış olsalar bile bu ilk insanları durdurmaya yetmedi. ve ilk insanlar gemiler yardımı ile westerosa gelmeyi sürdürdüler. sayıca ormanın çocuklarından çok çok üstün olan insanlar yüzlerce küçük krallık kurdular. ve büyü gücü olan ormanın çocuklarına karşı üstün gelmeyi başardılar.

    ca -10000
    çocuklar ve insanlar arasında binyılı aşkın süren savaşlar sonrasında iki taraf yüzler adasında ateşkes antlaşması yaptılar ve bu antlaşma sonucu açık araziler insanların ormanlarsa çocukların denetimine girdi. bu döneme kahramanlar çağı adı da verilir. mimar brandon stark dahil çoğu hanenin kurucusunun bu dönemde yaşadığı kabul edilir.

    ca -8000
    kahramanlar çağı döneminde bu tarih önemli olaylara sahne olmuştur. uzun gece ve ak gezenlerin ilk istilası bu döneme denk gelir. ve tabiki efsanevi kahraman azor ahai ve kılıcı ışık getiren de yine bu tarihte karşımıza çıkıyor. bunları uzun uzadıya anlatmayacağım çünkü ilk yazımda bunlardan bahsetmiştim. duvar, kışyarı ve fırtına burnu gibi birçok önemli kale de bu dönemde yapılmıştır.

    ca -6000
    andalların istilası ve yedi inancının kuruluşu gibi önemli olaylar yaşanmıştır. westerosa gelen ilk insanlar kendilerinden önceki çocukların inançlarına saygı duymuş ve hatta bu inancı benimsemişlerdir. insanlar sadece demir adalardaki boğulmuş tanrıyı kabul etmemişlerdi. bu tarihlerde ise essosun doğusundaki andalos tepelerinde yedi inancı yaygınlaşmaya ve yayılmaya başlamıştı. essos kıtasındaki andallar ilk insanlardan farklı olarak çelikten silahlarla westerosa geldiler. ancak ilk insanlar gibi onlarda westerosu istila etmeye başladılar. arryn vadisine ayak bastıktan sonra westerosta ilk insanlar ve ormanın çocuklarıyla savaşmaya başladılar ve güneydeki 6 krallığıda yendiler. ta ki moat cailin'e kadar. andallar ilk insanları ve ormanın çocuklarını moat cailin sınırına kadar sürdüler. ancak moat cailin ilk insanların ve ormanın çocuklarının savunmasında büyük bir avantaj sağlamış ve sonucunda güney ve kuzey arasındaki sınır ilan edilmiştir. böylelikle kuzey toprakları andal istilasından kurtulmuş oldu ancak ormanın çocukları da artık insanlardan iyice kendilerini uzaklaştırmaya başlamıştı.

    ca -5000
    valyria özgür şehrinde yaşayan halk 14 tane ateş madeninin içerisinde ejderhaları buldular. daha sonra ejderhaları büyü ile birlikte eğitmeyi öğrendiler. ve bu sayede topraklarını genişletmeye başladılar. ve valyria'ı özgür halklarının başkenti ilan ettiler. demircileri efsanevi valyria çeliği ile kılıçlar üretmeye başladı. o döneme baktığımızda ise essos kıtasının çoğuna ghiscari imparatorluğu egemendi. bu yüzden bu iki halk karşı karşıya gelmişti. ve aralarında 5 savaş gerçekleşmiştir. ancak ejderhalar ve valyria halkının büyü yetenekleri sayesinde ghiscari valyria tarafından feth edilmiştir.

    ca -4000
    bu tarihlerde westerosta hüküm süren andallar demir adaları da işgal ettiler.

    ca -3000
    yabaniler gece gözcülerini atlattılar ve kuzeyi istila etmeye başladılar. starklar kendilerini durdurdular ve yabanileri tekrar duvarın kuzeyine sürdüler.

    ca -700
    bu tarihte ise kuzeyde starklar büyük bir isyan bastırmışlar ve isyan sonucunda karstark hanesini kurmuşlardır. essosda ise valyrianlılar büyümeye devam ediyordu. hatta rhoyne nehrine kadar gelen valyrianlıları durdurmak için batıda prens garin komutasında 250.000 kişilik bir ordu valyrianlılara karşı ittifak yapmış ancak ejderhaların karşısında başarısız olmuşlardır.bu tarihte valyrianlılardan kaçan savaşçı kraliçe nymeria gemilerle westerosun güneyine dorne'a kaçtı ve lord martell ile evlendiler ve dorne'dan yönetilen martell hanesini kurdular.

    ca -500
    valyrianlılar essosda buluna özgür şehirleri feth etmeye devam ettiler. bravoosta ise valyrianlılardan kaçanlar bravoos titanını inşa ettiler.

    ca -200
    valyrianlılar westerostan karasu körfezinde bulunan küçük adaları da topraklarına katmaya başladılar. ve bu adaların kontrölü valyrianlılardan targaryen ailesinin kontrolüne geçti. targaryenler adaya ejderha kayası ismini verdiler.

    ca -100
    valyria kıyameti bu tarihte yaşanmıştır. ve westeros-essos tarihinin dönüm noktası olabilecek nitelikte önemli bir olaydır. kyametin nedeni bilinmemektedir. valyria şehrinde ejderhaların bulunduğu 14 ateş volkanının içerisinde volkanik hareketlenmeler olmuştur. valyria yarımadası parçalanmış başkent tamamen tahrip olmuş ve valyrian ejderhaları neredeyse tamamen yok olmuştu. valyrian egemenliğindeki şehirlerin hemen hepsi kendi bağımsızlıklarını ilan etmeye başlamıştır. bu tarihlerde ekonomisi ve güçlü filoları ile bravoos diğer özgür şehirler arasında ön plana çıkmıştır. ancak essosda oluşan iktidari boşlukları fırsat bilen dothrakiler çevrelerindeki topraklara saldırarak güçlenmeye başlamışlardır. tüm bu olanlardan sonra valyrian soyundan sadece geriye targaryenler kalmışlardır. ve batıda üç tane ejderhanın muhafızı olmaya başarmışlardır.

    1-al
    milat diye nitelendirdiğimiz fatih aegonun tahta çıkışı ve westerosu işgali bu tarihtir. burada sanırım fatih aegondan biraz bahsetmek doğru olacaktır.

    fatih aegon (aegon ı targaryen)
    aegon ve ailesi ejderha kayasına fetihten yaklaşık 100 yıl önce yerleşmiştir. valyria çeliğinden blackfyre kendisinin kılıcına verdiği isimdir. bindiği ejderhanın adı ise baleriondur. targaryenlerin adetlerine göre kendisi ailesinden birisi ile evlenmeliydi fakat kendisi hem ablası visenya hem de kız kardeşi rhaenys ile evlenmiştir. aegon çok öncelerinden beri westerosu feth etmeyi kafasında kurguluyordu. daha sonra valyria kıyameti ile başkent harap olmuş essosda bir çok özgür şehir ortaya çıkınca planını harekete geçirmeye karar verdi. aegon ve iki kız kardeşi-karısı rhaenys ve visenya hazır olduğunda westerosun doğu kıyısı olan karasu bölgesine ordusuyla indi. üç targaryenin ejderhaları yardımıyla (vhagar, meraxes ve kara korku balerion) ve aegonun liderliğini yaptığı targaryen ordusu için zafer kaçınılmazdı. westerostaki yedi krallığın altısı fetih yada boyunduruk altına alındı ve ayrı bir bölge olarak riverland kuruldu. aegon dorne’u feth edemedi ve onların özerkliklerine saygı duymak zorunda kaldı. işgal sırasında aegon yedi inancının desteğini kazanmış ve yüce septon aegon’un saltanatının başlangıcını tarihin başlangıcı olarak mesh etmiştir. daha sonra aegon ayak bastığı karasu bölgesinde kızıl kaleyi yaptırdı ve kralın şehrini kurdu. öldürdüğü düşman liderlerinin kılıçlarını aldı ve onlardan demir tahtı dövdürdü. bundan 37 yıl sonra ise vefat etti. kendisinin hükmü westeros üzerinde 37 yıl gibi kısa bir zaman sürmüştür. daha sonra 7 inancına sahipler targaryenlerin hükmüne sürekli olarak itiraz edecekler ve meşru olmadığını söyleyeceklerdi. visenya vhagar'ın, rhaenys ise meraxes'in binicisidir.

    37 al sonrası
    aegonun vefatından sonra yerine küçük kız kardeşi-karısı olan rhaenysten doğma aenys geçti. ancak 7 inancına sahip isyankarlar karşısında güçsüz düşen aenys üvey kardeşi maegor'u kralın eli seçti ve isyanları bastırmasını söyledi. maegor bu isyanları bastırmada ejderha ateşini kullanır ve büyük katliamlara neden olur. bu katliamlar aenysin saltanatı boyunca devam eder. taki kendisinden sonra gelen jaehaerys dönemine kadar. jaehaerys 7 inancından gelenlerle arabuluculuk yapar ve isyanların durmasını sağlar.

    129 al - 137 al
    ejderhaların dansı denilen yedi krallık tarihindeki ilk büyük iç savaş bu 8 senelik döneme verilen addır. savaş aegon ıı ve üvey kardeşi rhaenyra targaryen arasında miras savaşıdır. son bölümde shireen'ın stannise sözünü ettiği olayda bu olaydır. savaş sonucu targaryenler çok ama çok zayıfladı ve eski şaşalı günlerine asla dönememelerine sebep oldu. savaş rhaenyra’nın oğlu aegon ııı’ün tacı almasıyla bitti. fakat bu savaşlardan sonra aegon ııı döneminde yeni ejderhalar üreyemez hale gelmişti. kalan bir kaç ejderhanın hastalıklardan dolayı ölmesi sonucunda da bu dönem sonrasında ejderhaların nesli kurumuş oldu. kalan bir kaç ejderha yumurtası da kaybolmuş ve çalınmıştı.

    172 al - 184 al
    targaryen piçlerinin meşrulaştırılması ve aegon ıv'ün saltanat yılları bu tarihe denk gelir. aegon ıv westerosun en aşağılık kralı olarak adlandırılır. kendisinin meşru ettiği piçler daemon blackfyre, aegor rivers, brynden rivers ve shiera seastar’dır. bryden rivers daha sonra karşımıza üç gözlü karga olarak çıkacaktır. bu konuyu ilk yazımda yazmıştım zaten.

    195 al - 196 al
    ikinci iç savaş olarak adlandırılan blackfyre isyanı yaşanmıştır. isyanı başlatan aeob ıv tarafından meşrulaştıran piçlerden daemon blackfyre tarafından başlatılmıştır. isyan redgrass alanında yapılan savaş ile bastırılmış olup daemon bizzat üvey kardeşi kanlı kuzgun lakaplı bryden rivers tarafından öldürülmüştür. bryden bu savaşta tek gözünü kaybetmiş ve kendisine bir ve bin gözlü isminde bir şarkı yazılmıştır.

    212 al
    ikinci blackfyre isyanı. blackfyre müdavimleri ikinci isyanı başlatma girişiminde bulunurken bloodraven planlarını ortaya çıkarır. daemon blackfyre'ın oğullarından birini yakalar ve savaş mücadelesine gerek kalmadan komplocuları idam ettirir.

    221 al - 233 al
    maekar saltanatı sırasında büyük oğlu daeron çiçek hastalığından ölür ve ortanca oğlu aerion çılgınateş (wildfire) içtikten sonra ölür. üçüncü oğlu aemon bir üstat olmak için oldtown'a seyahate çıkmıştır. bu evet bildiğimiz üstad aemondur. maekar bir kanun kaçağı kralı ile mücadelesinde ölür. aemon tacı reddedip duvar'a gece bekçisi olmak için taşınır. prens aegon yani ageon v dördüncü oğlun dördüncü oğlu olarak tahta geçer ve benzersiz aegon adını alır. bloodraven ise duvar'a sürgün edilir ve daha sonra lord kumandan olur.

    bundan sonrası biraz daha diziyi ve dizide yaşanan günümüzü etkileyen olayları anlatmaya başlayacağız. artık karekterler daha yakından tanıdığımız isimler olacak.

    yani yakın tarihe gelmiş bulunmaktayız.

    262 al
    deli kral olarak adlandırılan aerys ıı'nin tahta çıkış tarihidir. aerys tywin lannister'ı kralın eli seçmiştir.

    270 al
    darklyn hanesi demir taht için vergi ödemeyi reddetti ve ayaklanma başlattılar. bu ayaklanma esnasında aerys ıı darklynler tarafından esir alındı. barristan selmy kralı esaretten kurtarmak için duskendale’yi altı ay boyunca kuşatma altına aldı. darklyn hanesi yok edildi ve rykker hanesi şehri devraldı. bu meydan okumanın aerys’in içine deliliğin girmesine sebep olduğu söylenir.o sıralar prens rhaegar üstat aemon ile kendisinin "vadedilen prens" olup olmadığı hakkında yazışıyordu. bu kişi büyük karanlıkla tekrar savaşmak için yeniden doğacaktı. daha sonra bu kişinin rhaegar'ın bebeği aegon olduğuna karar verdiler.

    281al
    yalancı bahar yılı, harrenhal'da lord whent tarafından bir turnuva düzenlenir ve rhaegar turnuvada kendini gösterir. turnuvayı kazanır ve karısı elia martell yerine robert baratheon'la sözlü olan lyanna stark'ı aşk ve güzellik kraliçesi seçer. lyanna stark bilindiği gibi eddard starkın ablasıdır. harrenhall hikayemizde kilit nokta oluşturan ve targaryen hanesinin çöküşüne sebebiyet veren olaylar dizisinin başlangıcı olarak kabul edilebilir. o yüzden harrenhall'ı biraz daha yakından takip edebiliriz.

    -harrenhall turnuvası-
    lyanna harrenhal turnuvasında howland reed',n 3 tane yaver tarafından tartaklandığını görmüş ve öfkeyle atılmış ve “tekmelediğiniz adam benim babamın adamı” diyerek onlara kılıcı ile saldırmıştır. zorbalar dağılmış ve “dişi kurt” lakaplı lyanna yaralı adamı alarak çekilmiştir. sonrada onu kardeşleri brandon(vahşi kurt), eddard(sessiz kurt) ve benjen(yavrukurt) ile tanıştırmıştır. turnuva sırasında lyanna 3 serseri yaverin kimler olduğunu öğrenir. biri dirgen şövalyesine(haigh hanesinden), ikincisi kirpi’ye(blount hanesine) ve sonuncuda ikizlerin freylerine hizmet etmektedir. lyannada onları kardeşlerine söylemiştir. benjen stark howland’a onlarla karşılaşsın diye zırh ayarlamıştır. o gece reed eddard’ın çadırında uyumuştur. turnuvanın ilk iki gününde kirpi şövalyesi, dirgen şövalyesi ve ikizlerin şövalyesi kendilerine şampiyonlar arasında yer edinmişler fakat sonradan ortaya çıkan gülenağaç şövalyesi üçüyle eşleşmiş ve her birini mağlup ederek şövalyelerin atlarını ve zırhlarını kazanmıştır. üçlü yenildiği zaman eşyalarını geri almak için ne tür bir fidye istediğini sormuşlardır. gülenağaç şövalyesi ise sadece yaverlerine onurlu olmayı öğretmelerini istemiştir. şövalyeler cezalandırma konusunda ise biraz ileri gitmişlerdir. gülenağaç şövalyesinin maskesinin altında kim olduğu ise bilinmemektedir belki reed belki lyanna beklide stark kardeşlerden biri olabilir. gülenağaç şövalyesi bayağı bir şekilde dikkat çekti. robert baratheon ve richard lonmouth onun maskesini düşürmek konusunda hemfikir olurken kral aerys’te şövalyenin düşmanı olduğunu ileri sürmüştür. ertesi sabah şövalye ortadan kaybolmuş kral aerys delirmiş bir şekilde rhaegar’ı kayıp şövalyeyi araması için yollamıştır fakat şövalyeye ait bulunan tek şey kalkanı olmuştur. rhaegar turnuvayı kazanmış ve karısı yerine halihazırda robert baratheon ile nişanlı olan lyanna’yı aşk ve güzellik kraliçesi ilan etmesi herkesi şok etmiştir. eddard stark'ın hatırladığına göre o gün rhaegar brandon stark, yohn royce, arthur dayne ve barristan selmy’i yenmiştir.robert baratheonda o sırada izleyiciler arasında jon arryn ve eon hunter ile şakalaşıyordu. sonra rhaegar zafer kazanmış eşi elia martell’i geçerek defne yapraklarından yapılan tacı lyanna’nın dizlerinin üstüne bırakmıştır. taç mavi kış güllerinden yapılmaydı. o anda bütün gülüşler kesilmiş selmy o gün rhaegar'ı mağlup edemediği için kendisini suçlamıştır. eğer selmy kazanmış olsaydı tacı kendi kraliçesine ashara dayne’e verecek ve krizi büyümeden bitirecekti.

    282 al -283 al

    gelelim hikayenin en can alıcı bölümüne.

    -robert isyanı-

    turnuvadan kısa bir süre sonra lyanna stark arthur dayne ve oswell whent’ten yardım alan rhaegar targaryen tarafından kaçırılmıştır. roberta göre rhaegar lyanna’yı kaçırmış ve ona tecavüz etmiştir. barristan selmy ise rhaegar’ın lyanna’yı sevdiğini ve sevgisi uğruna binlerce kişiyi ölüme gönderdiğini belirtmiştir. viserys targaryene göre rhaegar elia ile mutlu değildi eğer olsaydı lyanna’ya ihtiyacı olmazdı. bir keresinde kardeşi daenerys targaryeni rhaegar ile evlenemeyecek kadar geç doğduğu için suçlamıştır. mutlu bir evlilikle rhaegar ne eliaya nede lyanna’ya ihtiyacı olurdu. daenerys bu suçlamaya katılmamıştır oda abisi viserys’i kız olarak doğmamakla suçlamıştır. lyannanın kaçırılma haberi brandon stark’a nehirova’ya dönüş yolunda gelmiştir. brandon kışyarı yerine kral topraklarına gitmiş birkaç yoldaşıyla (ethan glover, jeffory mallister, kyle royce, elbert arryn) kızıl kaleye girerek rhaegar’a "dışarı gel ve öl" diye bağırmıştır fakat rhaegar orda değildir. kral aerys brandon ve arkadaşlarını cinayete teşebbüs ve ihanetten ötürü tutuklatmıştır. sonrada yakalananların babalarını çağırarak suçlamalara cevap vermelerini istemiştir. kral aerys suçluların hepsini öldürmeye karar vermiş bunun karşılığında brandon ve lyanna’nın babası lord rickard stark dövüşle yargılama talep etmiş ve kralda bu isteği kabul etmiştir. rickard stark zırhını kuşanmışken aerys şampiyonu olarak ateşi seçmiştir. rickard yavaş yavaş yanarken brandon hareket ettikçe boynunu sıkan bir halatla izlemek zorunda kalmış ve kendi kılıcına ulaşayım derken kendisini boğmuştur. jamie lannister her ne kadar bu yapılanlardan rahatsızlık duymuşsa da kendisini arthur dayne durdurmuştur. bu olay robert’in isyanını hızlandırmıştır. aerys daha sonra jon arryn’in koruması altında olan robert ve eddard’ın kellelerini istemiş jon arryn’de bu çağrıya uymayarak sancaklarını toplamış ve isyan bayrağını çekmiştir. savaş esnasında lyannanın nişanlısı robert ve kardeşi eddard jon arryn’in kanatları altında isyanın önemli komutanları olmuşlardır. rhaegar savaşın çoğunda neşe kulesinde lyanna ile kalmıştır. kral gerold hightower’ı onu bulup savaşa katılması konusunda rhaegar’ı ikna etmesi için neşe kulesine yollamıştır. rhaegar gerold hightower, arthur dayne ve oswell whent’i lyanna’yı korumak için orada bırakmıştır. üç dişli mızraktaki savaşın sonucunda robert rhaegarı teke tek dövüşte katletmiş ve asiler kraliyet ordusunu yenmiştir. rhaegar ölürken zırhındaki yakutlar nehre saçılmış ve bir kadının ismini fısıldamıştır. savaşı takip eden süreçte kraliyet ordusu kral topraklarına doğru geri çekilmiş robert’ta yaralı olduğundan takip işi eddard’a kalmıştır. eddard şehri kapıları kapalı ve birkaç bin sadık targaryen askerini onu savunurken bulmayı bekliyordu fakat ondan önce tywin lannister ve 12.000 askeri kapılara gelmiş ve krala yardım amacıyla orda bulunduklarını belirtmiş pycelle’in krala kapıları açmak için verdiği öneriyi kabul eden aerys te kapıları açtırmıştır. kapıların açılmasının ardından da lannisterlar şehri yağmalamaya başlamışlardır. aerys’in son planı şehri çılgınateş ile yakıp robert’e geriye sadece küller ve yanmış kemikler bırakmaktı. aerys kralın eli olan rossart’a bu planı gerçekleştirmek için görevlendirmiştir. aynı zamanda jaime lannister’ı da babasını öldürmesini ve kafasını ona getirmesini istemiştir. jaime verilen görevi gerçekleştirmek yerine el olan rossartı ve kral aerys’i öldürmüştür. elys westerling ve roland crakehall taht odasına girdiğinde jaime’yi cesetlerle bulmuştur. aynı zamanda gregor clegane ve amory lorch maegor hisarını geçerken eddard stark’ın liderliğini yaptığı orduda şehre yaklaşıyordu. eddard taht odasına girdiğinde ise jaime lannister’ı tahtta oturuyorken bulur. prenses elia martell ve çocukları aegon ve rhaenys, lannister sancaktarları ve dağ tarafından acımasızca katledilir. bu eddard ve robert arasında bir anlaşmazlığa sebep olur. eddard bu yapılanın bir katliam olduğunu ve ne olursa olsun lannisterların affedilmemesi gerektiğini söyler ancak robert bu suçlamaları kabul etmez. daha sonra eddard roberta kızarak howland reed ile birlikte lyanna'nın bulunduğu neşe kulesine doğru yola çıkar. tüm bu olaylar sonucunda ned altı yoldaşı ile birlkite(martyn cassel, theo wull,ethan glover,mark ryswell, howland reed ve william dustin) dorne yamaçlarında bulunan neşe kulesi’ne doğru yola çıktılar ve üç tane sadık kral muhafızını lyannayı korurken buldular. çatışmadan sadece ned ve howland reed sağ çıktı. ned lyannayı kanlı bir yatakta ölmek üzereyken buldu. sesi bir fısıltı kadar bitkin cıkıyordu. gözlerinde korku vardı ve ölmeden önce ned’den bir söz istedi ve ned kabul etti bunun üzerine korku gözlerinden silindi. güldü ve elleri ned’in elini sıkı sıkıya sardı. lyanna öldüğü sırada bile hala el ele tutuşuyorlardı. sonra howland eddard’ı hala ölen kardeşinin elini tutarken bulur ve eddardı oradan çıkarır. lyanna'nın son sözü "söz ver bana ned" olmuştur. bu sözün got hayranları tarafından jon snow olduğu söylenmiş ve jon'un ned'in değil lyanna ve rhaegar'ın piç oğlu olduğu teorisi güçlü kılınmıştır. yani lyanna'nın ned'den istediği son söz jon snow'un saklanması ve ned tarafından korunup büyütülmesi olmuştur.

    289 al
    balon greyjoy kendini demir adalar’ın kralı ilan eder. bunun sonucunda savaşta yenilir ve oğullarından ikisi öldürülür. kral robert balon’un bağlılığını kabul eder ve balon’un kalan son oğlu theon greyjoy eddard stark’a rehin olarak verilir.

    297 al
    kralın sağ kolu jon arryn demir taht’ın varisinin robert’ın piçleri olduğunu keşfeder ve zehirle öldürülür.

    ateş ve buzun şarkısındaki olaylarda bu tarihten sonra başlar. bundan sonrasını zaten biliyorsunuz. eğer istek olursa bundan sonrası için de stannis'in kışyarı kuşatması ve aegon vı'in fırtına burnu kuşatmasını da yazarım. çünkü bu konu hakkında da bir çok soru gelmişti. şimdilik sezon finali yapılmadığı için sadece geçmişi yazmanın daha mantıklı olduğunu düşündüm.

    bu arada nacizane shireen baratheon'un dizide ölmesi hakkında bir iki kelam etmek istedim. tamam dizi bu ve kitaptan sıyrılabilir amenna. ancak bu kadar önemli ve ne olursa olsun geleceği olabilecek bir karakterin dizide öldürülmesi eşşeğin amına su kaçırmaktır artık. jojen reed'de de aynı boku yemişlerdi dizi senaristleri. madem prodüksiyondan kısacaksınız çekmeyin mk dizisini. birader buradan spoiler yazan bizleri eleştiren dizi elemanları da var onlara da şunu demek istiyorum. be mk yüzüklerin efendisinde "ya bu 4 tane hobbitten biri fazla aslında biz mery ile pippin'i birleştirelim bu ikisini tek karakter haline getirelim hatta faramir sonra bir boka etki etmiyor nasıl olsa onu da boramir ile birlikte öldürelim hatta faramirden hiç bahsetmesek de olur" denseydi olur muydu. lotr filmi kitabı kadar büyük bir etki yapabilir miydi. bir de çıkmış dizi bu mk dizi demiyorlar mı. lan dalyarak bu kitap serisi olmasa böyle bir dizi hiç olamayacaktı. bu dizi kitapları sayesinde var. bunu göz ardı edemezsiniz. tamam herkes kitaplarını okumak zorunda değil ve izleyici kitlesini tatmin amaçlı olayların seyrini değiştirerek biraz daha atraksiyonu bol bölümler çekebilirsiniz ancak kafanıza göre karakter öldüremezsiniz mk. kaldı ki biz burada dizi izleyicilerinin kafasında bir şeyler daha net otursun diye yardımcı olabilmek amacıyla bunları yazıyoruz. oldu o zaman izleyicinin tuttuğu karakterler yaşasın diğerleri gebersin mk. hatta çoğunluğu dany hayranı olan dizi izleyicilerine uyarak tahtı da kıza verin bitsin mk bu çile. dizi güzel gidiyor bak bran gibi bir karakterin bu sezon hiç gösterilmemesine bile ses etmiyoruz amenna ancak kafanıza göre o orada ölecek ondan hiç bahsedilmeyecek sonra basiretsiz sansa'dan izleyiciye sürpriz bekletecekseniz sikeriz öyle işi hiç kusura bakılmasın.

    ---spoiler ve amme hizmeti 2---