mehcekemen5
profili

  • dökük saç büyük sırt çantası kulaklık aşırı kıl

    (bkz: post 42)

  • vallahi trt'yi bugünlerine geri döndüreceğiz

    trt'nin ilk t'sinin "turkiye" oldugu zamanlardan bir video

  • 16 temmuz 2017 marin cilic roger federer maçı

    federerin cevikligine ithafen "robot gibi" seklinde densiz bir yorumun yapildigi mac

    (bkz: hicbir tenisci robot degildir)

  • ekşi sözlük'ün değerinin $21.394.964 dolar olması

    malesef biz yazarlarin ceplerini doldurmayacak degerlemedir. biraz merak biraz da can sikintisindan oturu kaba bir calisma yaptim ve olasi bir satista yazarlara kar payi dagitma olasiliklarina karsi cebimize girecek miktarlar konusunda hesaplama yaptim * *, sonuclar cok ic acisi degil.
    oncelikle varsayimlarim ile baslayayim:

    - satis 25 milyon dolar olacak: elimizdeki tek veriyi bozmak istemedim, zaten daha guzel ihtimaller icin ileride oynayacagimiz parametre bu olacak

    - kar paylasim oranini %20 olarak kabul ettim: yemeksepeti satis sonrasi karin yuzde 5'ini calisanlari ile paylasmisti. bizimkinin yuksek olmasinin iki sebebi var. yemeksepeti calisanlarinin sirket degerine katkisi yazarlarin siteye katkisindan muhtemelen azdir. biri hizmet, burasi ize ozgun icerik. ikinci olarak da kar paylastirilacak kesimin buyuklugu; yemek sepetinde 110 kisi varmis. yuzde 5 bile onlar icin dev para. buradaki 10 binler icin ise soz konusu satis rakami hayli ufak kaliyor, birazdan gorecegiz. ama elbette neden yuzde 20 sectigimi aciklayabilecegim kesin bir benchmark yok, kanzuk ssg cimrilik yapar yuzde 15 olur, satin alan adam yazarlari cok seviyordur, sozlesmeye madde koydurur yuzde 30 olur, bilemeyiz.

    - kar paylasimi girilen entry sayisina gore yapilsin diye bir varsayimda bulundum: aslinda bu kisim cok kritik degil, zira kullandigim dagilim asil onem sahibi. o sebeple bunu suku, debe, etkilesim, goruntuleme olarak da degistirebiliriz.

    - yazar sayisi: onceden paylasiliyormus, durmus. son entrylerde 50 bin-60 bin denilmis. ben de organik bir buyume ile 70 bin aldim.

    - entry dagilimi: bununla ilgili birilerinde kesin istatistik vardir ama benim elim bos oldugu icin, paretodan yararlandim, exponential bir dagilim ile en cok entry yazan yuzde 20 lik populasyonun, tum entrylerin yuzde 80 inin girecek sekilde dagittim. bunu yaparken de kolaylik olsun diye yazarlari binlik dilimlere boldum ve elimde 70 adet yazar grubu olustu. sonra binlik yazar gruplarini 10ar 10ar grupladim. yani her binlik grubun entry girme sikligi farkli, ancak bu fark 10 binlik gruplar ararsinda daha fazla. kat sayilar elbette g.tten atma ancak kontrol mekanizmasi olarak paretoyu baz aldim, diger yandan asagidaki en az giren kismin cok az sayida entry girmis olmasina dikkat ettim, zira onemli bir deaktif kitle olmasi gerekiyor. zira en dipteki 22 bin yazar tum entrylerin sadece yuzde 5 ini girmis gibi oldu, fena degil.

    - ve sonuc, entry sayisina gore parayi bu binlik dilimlere dagittim, vaktim olsa 100 luk dilimler halinde de yapardim, daha detayli olurdu. boylece yazma sikligina gore kisi basi yazar geliri ile ilgili bazi ornekler soyle.

    1-1000 --> 550 dolar
    6001-7000 --> 235 dolar
    14001-15000-->92 dolar
    27001-28000 --> 31 dolar
    62001-63000 --> 9 dolar

    soz konusu sayilarin daha cekici olabilmesi icin birden fazla faktorun bir araya gelmesi gerekiyor:

    - satis degerinin 100 milyon dolar uzeri olmasi yukaridaki degerleri 4-5 katina cikaracaktir
    - olur da kar paylasim orani yuzde 30-40 civarlarinda olursa bu da hayli yardimci olur
    - son olarak inaktif yazar sayisi tahminimden daha fazla olabilir. boylece geliri paylasacak aktif yazar sayisi azalir, kar payi buyur.

    (bkz: eyyorlamam bu kadar)

  • ak parti'nin oyu yüzde 50 ak parti rekora gidiyor

    arka sıralardan bir beyfendiden %65 geldi