balikci filozof9
profili

  • konut fiyatlarının düşmeye başlaması

    "fiyatlar düşmüyor aha da kanıt" diyene "baz etkisi sona erdi" desen "baz istasyonu mu düştü" diye sorar. önce onu sorar bi.

    fiyatların göreli olarak düşmediği yerler, bölgeler, konutlar var. elbette bunun öncelikli sebebi körfez sermayesi başta olmak üzere avrupa haricinden bir alıcı grubunun varlığı. alıcı grup ağırlıklı olarak körfez sermayesi tabi.

    ama biraz düşünelim. mesela kanal istabul projesi. bu projeyi yapmak isteyen siyasi irade seçimi kazansa da, o proje için alınacak krediyi bugün dünyada ha diyince verecek sermaye yok. dünyanın kendisi bir sermaye darlığındayken sırf paşamın keyfi olsun diye kredi musluğunu açmaz, dahası açamaz. evet o bölgedeki arazilerin çoğu satıldı, civara yakın evler de gitti. ama projeyi dillendiren var mı şu an ? seçim döneminde bile dillendirilmedi.

    körfez sermayesi bok gibi de olsa salak değiller. satabileceği ya da oturabileceği çoğu evi/evleri hem tl hem de dolar bazında daha ucuz bir dönemde aldılar. şu an tl bazında yüksek dolar bazında düşük olsa ileride ellerinde patlaması yüksek bir yatırımı alacak kadar salak değiller. hele enflasyonla birlikte inşaat maaliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir süreçte. köyün akıllısı bir tek bizimkiler değil yani.

    şu an olanı söyleyeyim size. akp iktidarının temel ekonomik varlık sebebi inşaat. inşaat için yapmadıkları kalmadı. hepimiz gördük şahit olduk. şu an devam eden inşaatlar eskinin alınan kredileri ile yapılıyor. hükümetin destekleyeceği inşaatların kaynağı ise bizden kdv zammı olarak çıkartılmaya çalışılıyor. alım gücü
    her yönden düşüyor. eskinin alınan kredilerinin borç ödemesi geldiğinde inşaatları yapanlar alacak bulamayacak. kimse de para olmayacak çünkü. bu sürecin başladığını gösteren bir başlık bu. daha da anlamadıysanız, sabredip okuduğunuz için teşekkür ederim, en fazla size.

  • izmir narlıdere'de yaşanan yangın

    akp'li değilim, ki bu demek değildir ki chp'liyim.

    sitenin inşaatının sahipliğinin akp'liliği gündeme getirildi. ancak bu binanın tüm imar izinlerini veren belediye ister narlıdere belediyesi olsun ister izmir büyükşehir, ikisi de chp'li. mesela rant olunca al birini vur ötekine.

    ayrıca narlıdere bölgesini bu şekilde lükse açan, bu sitenin tam karşısında yer alan mandalina bahçelerinin talan edilmesi için ağızlarını sulananlarını akıtanların içinde siyaseten chp de var.

    görselde ağız sulatan rant alanını çok rahat görebilirsiniz.

    görsel

  • 23 mayıs 2021 jitem kararının bozulması

    aralarında mehmet ağar'ın da olduğu jitem davasındaki beraat kararının istinaf tarafından bozulmasına dair bir kaç dakika önce t24 tarafından duyrulmuş haber:

    'istinaf mahkemesinden jitem davasında tarihi karar: mehmet ağar ve diğer sanıklar hakkında beraat kararları bozuldu'

    https://twitter.com/…mtr/status/1396411686274359300

    https://t24.com.tr/…beraat-kararlari-bozuldu,954118

    ağar'ın üzeri çizildi, sıra soylu'da.

  • elif şafak'ın biseksüel olduğunu açıklaması

    dün mevlevi,
    dün mimar,
    dün yetmez ama evetçi,
    dün akp'li,
    dün gülenci,
    dün shafak,
    dün biseksüel olan kişi beyanatı.

    bugün ne, onu da ancak yarın(larda) öğreniriz.

    mesele memlekette tabu olan bir şeyi açıklaması falan değildir. mesele elif şafak'ın bir şey olmayıp kendisini o şey gibi sunmak için girdiği çabadır. herşeyden önce gerçekten bir şey olanlara ayıp.

    duygu asena ne kadar feministse, elif şafak da o kadar biseksüeldir.

  • batı'nın bilimi dinden aldığı gerçeği

    yanlış önermedir. her ne kadar sunulan kanıtlarda bilimle uğraşanlar dindar insanlar olsa bile, ulaştıkları sonuçlar bizzat din tarafından yasaklanmıştır. yani dinden değil dine karşı gelişmiştir.

    avrupa'ya geçmeden önce islamiyet'e bakalım. yunan metinlerinin arapça'ya çevrilmesinden sonra başta astronomi olmak üzere gelişen bilime karşılık, yamulmuyorsam gazali'nin başını çektiği kelamcılar bayrak açar.

    kelamcıların karşı çıkış ilkesi basit ve matıksaldır. eğer allah her şeyi bilense ve kuran-ı kerim bunun aracısı ise kuran'da yazandan başka gerçek olamaz. diğer her şey allah'a karşı çıkmak anlamına gelir.

    bilimin önüne sadece dini değil siyaseten de set çeken kelamcılardan sonra bilim araplar'da gerilemeye başlamış, avrupa yunan kaynaklarını araplardan alarak bilimsel ilk ışıkları göstermeye başlamıştır. peki ilk sonuçlar ne: giordano bruno'nun yakılması, kepler'in sonuçlarının yasaklanması, galileo'nun yargılanması. bunları yapan da klise.

    yani özetle kardeşim git önce bilim felsefesi oku, bilim tarihi oku. bilim dinle değil dine karşı gelişmiştir.

    ha son not. işi semavi dinlerden çıkaralım: (bkz: sokrates'in savunması). bir aç oku bakalım sokrates neden yargılanmış.

    yeter la bu kadar cahilliğiniz. bilmiyorsunuz, okumuyorsunuz, sonra araştırma yaptığınızı sanarak uzun uzun argüman sunuyorsunuz. açıkça söylüyorum. bu başlıktaki ilk entrydeki bilgiler tamamen yanlıştır.

    ondan sonra batı'nın bilmini islamiyet daha önce bulduydu da, kuranda zaten yazıyor geyiğine sarılıyorsunuz.

    ha daha da önemlisi. bilimi geliştiren kapitalist ticarettir. tam olarak olmasa da marx ya da engels şöyle der: ticaret olmasaydı bilimin hali nice olurdu.

    ve nolur allah aşkına islamiyet'teki feylezoflar ve kelamcılar ayırımını önce bir öğrenin. kaynak mı ahmet arslan- islam felsefesi

  • ak parti kaybederse türkiye kaybeder

    her yeri sarıp sarmaladık, kaybedersek pisliği temizlemek zor olacak haberiniz olsun demek olabilir.

  • ihbarcı ekşi sözlük yazarları

    daha önce varlıklarına dair entry varsa, ben karşılaşmadım.
    yeni türedikleri belli. dokuzuncu nesin yazarım. kaç yazar ile siyaseten bazen düşmanca bazen medenice yazıştık ama bu kişiliksizlerden birisi ile ilk defa karşılaştım.

    (bkz: drs-singer) ve (bkz: #5230296).

    benim maruz kaldığım ve kendini yazar sanan bu zavallıya dair ihbarcı ifadem bir itham değil kendisinin beyan ettiği eylemine dairdir.

    bravo ssg, kanzuk. sitenin özellikle ifade özgürlüğünün köküne çoktan kibrit suyu ektiğinizi biliyorduk da ekşi sözlük'ün ihbarcı yazar üretiyor olmasına katkınız bambakşa demek ki.

    başıma bir şey gelirse bu yazar kadar siz de sorumlusunuz benim gözümde.

    ha bu yazarlara lafım şu: siyasete dair ihbarcılık kişiliksizliğin, korkaklığın ta kendisidir. hadi siktirin gidin iğrenç dünyalarınıza.

  • iki lideri aradım ama telefonlarını kapatmışlar

    2015 yılında türkiye cumhuriyeti devleti'nin başbakanı ahmet davutoğlu beyanatı.
    "ben dün yine liderle telefonda görüşecektim ama iki lider de telefonlarını kapatmış."

    4.5g ihalesi yarın yapılacak bir ülkenin başbakanı söylüyor bunu.

    kim yönetiyor lan bu ülkeyi, çıksın ortaya....

    sevgili olsa çekilmez....

    davutoğlu: kemal bey dün aradım ben yine sizi, ama telefon kapalıydı, hayıdır!
    kılıçdaroğlu: walla metroya denk gelmiştir, yani başka şey aklınıza gelmesin.

    davutoğlu: devlet bey dün aradım ben yine sizi, ama telefon kapalıydı, hayırdır!
    bahçeli: çay içiyordum, ondandır. size karşı değil yani...

  • bir polisin hdp'ye oy vermesi demokrasi değildir

    tanım: tanır yıldız'ın "çatışmada hemen yanı başındakinin şehit olduğu bir ortamda hdp’ye oy veren emniyet mensubundan bahsediyorum ben bunu demokratik bir oy tercini olarak görmüyorum." cümlesinin hürriyet'in attığı manşet.

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/29850091.asp

    şimdi yıldız'ın bu ifadesinin içeriği bir kenara bırakalım.

    yaw arkadaş demokrasi en temelde bir vatandaşın kendi iradesi ile oyunu vererek seçime katılması değil midir?

    bir insanın iradesini meslek üzerinden tanımlamak, ben tebaa istiyorum demektir. esas demokratik olmayan tutum budur.

    adamların irade ile kast ettikleri sadece sağlam irade. padişah kıvamındaki cumhurbaşkanı iradesi dışında irade tanımıyorlar.