hiperaktif tosba19
profili

  • 90'ların metalcileri şimdi ne yapıyor sorunsalı

    kaynak ustasıyım. istikrarlı bir şekilde hayatıma metalci olarak devam ediyorum.

  • kaçırmasaydım hayatım değişirdi denilen fırsat

    hayatımında çok radikal bir değişiklik olur muydu bilmiyorum ama şu an ki halime nazaran daha iyi olabilirdim.

    uzun yıllar önce liseyi bitirdikten sonra bir bilgisayar firmasında netsis yazılım destek uzmanı olarak işe başlamıştım. o dönem genç ve heyecanlı bir patronumuz vardı yeni teknojileri ve gelişmeleri takip eder ve geri kalmamak için uğraşırdı.

    bir gün haftalık olağan toplantımızı yaparken ben ve benimle aynı pozisyonda çalışan diğer iş arkadaşımdan türkiye'de olmayan veya daha çok yeni olup kimsenin bilmediği gelecek vadeden bir proje bulmamızı istedi bizden. bende işimden arta kalan vakitlerimde araştırma geliştirme çalışmaları yapmaya başlamıştım. arada diğer arkadaşımla da paslaşıp bulduğumuz projeleri değerlendirip olur veya olmaz şeklinde elemeye başlamıştık.

    bir süre sonra internette araştırma yaparken yabancı bi kaynaktan (bkz: rfid) (radyo frekanslı kimlik doğrulama) diye bir teknolojiden bahsedildiğini gördüm. bütün dikkatimi bu teknoloji üzerine yoğunlaştırıp derinlemesine bir araştırma yapmaya başladım. bu teknolojiyi araştırdıkça daha çok ilgimi çekmeye başladı.

    yeterli sayılabilecek bir bilgiye ulaştıktan sonra da patronun yanına gidip bu projeden bahsettim ama kendisi son derece ilgisiz ve umursamaz davranmıştı. bu benim canımı baya sıksa da ben kendim için bu teknolojiyi araştırmaya devam ettim. sonra bizim diğer iş arkadaşına da bu projeden bahsedince kendisinin de oldukça ilgisini çekti. birlikte araştırmaya başladık

    sonra bu işi türkiye'de kimler yapıyor acaba diye araştırdığımızda sadece bir tane firmanın olduğunu onunda bu işi daha tam olarak yapmaya başlamadığını gördük. daha sonra ben çinli bir firma ile iletişime geçtim. adamlar o kadar ilgiliydi ki bize karşı bu iş için kullanılacak bütün malzemelerden örnek olarak bize göndermek istediler hem de ücretsiz. biz de seve seve kabul ettik. bizimle dalga mı geçiyorlar acaba diye düşünürken yaklaşık 1 ay sonra bize kocaman bir kargo geldi. içinde (bkz: rfid) teknolojisi için kullanılabilecek bütün demo cihazları ve aksesuarları göndermişlerdi.

    sonrasında biz bu sistemi nasıl kurup nasıl çalıştıracağımızı bilemediğimiz için adamlarla iletişim kurmaya çalışsak da sağlıklı bir bilgi alışverişi gerçekleştiremedik.

    o dönem yine bizim gibi bu teknolojiyi araştıran ve türkiye'de denemek için çalışmalar yapan kocaeli üniversitesi tekno kentte bir hoca bulduk. kendisiyle iletişime geçtik bizi yanına davet etti sağolsun. bizde 4 arkadaş atladık arabaya 500 km yol gidip hocanın yanına vardık.

    bizim elimizdeki demo sistemin aynısından hocada da varmış. kurulu ve çalışır bir halde bize detaylı bir sunum yaptı. en ince ayrıntısına kadar bize bu teknolojiyi anlattı. o anlattıkça bizim kafamızda bu iş sayesinde hayata geçebilecek projeler canlanmaya başladı.

    bu arada bu öyle güzel bir teknoloji ki yapabileceğiniz projelerde size sınır koyan tek şey hayal gücünüz.

    biz oradan ayrılıp kendi şehrimize dönüp bu sistemi nerelerde kullanabiliriz kafa yormaya başladık. bu arada işi de bırakmıştım (başka bir sebepten) tam zamanlı bu teknoloji üzerine çalışmalar yapmaya başladım.

    daha önce örnek vermem gerekiyordu kusura bakmayın. peki nedir bu rfid ve bununla neler yapılabilir diye sorabilirsiniz. size şöyle hayata geçirilmiş örnekleriyle cevap vereyim. bugün araçlarınızın camında yapışık duran (bkz: hgs) geçiş bantları bir rfid teknolojisidir. yine ayrıca bugün hemen hemen herkesin kullandığı kredi kartlarınızdaki temassız ödeme özelliği yine rfid teknolojisidir. daha bir sürü örnek var bununla ilgili. işte ben bu teknoloji üzerine araştırma yapmaya başladığım dönemde henüz günlük hayatımızda kullanılan hiç bir rfid örneği yoktu.

    kafamızda çok büyük projeler oluşmaya başladı ama bu büyük projeleri hayata geçirebilecek finans gücüne sahip değildik o yüzden çok küçük projeler ile başlayıp para kazandıkça daha büyük projeleri hayata geçirecektik. sonrasında ekibe dahil olan 4-5 arkadaşla birlikte bir kaç proje geliştirdik o projeyi pazarlayarak rfid konusunda iş kovalamaya başladık. derken büyük bir fabrika ile bu konuda anlaşmaya varmak üzereydik. projemiz ise şuydu. işçiler tek tip kıyafet giyiyordu her kıyafetin üzerine içinde o işçinin bilgilerinin olduğu küçücük tırnak kadar bir rfid çipi yerleştirecektik. fabrika kapısına koyacağımız rfid dedektörleri sayesinde işçiler kapıdan içeri girdikleri an da fabrikaya kaçta giriş yaptılar ve akşam mesai bittikten sonra kaçta çıkış yaptılar hepsi saniyesinde sisteme işlenecekti. şu an ki gibi kart basmak veya parmak izi okutmak gibi bir işle uğraşmayacaktı kimse. ayrıca yok kartımı unuttum yok parmak izini okutmayı unuttum gibi bir dertte olmayacaktı. hem işçiler açısından hem de fabrika yönetimi açısından oldukça verimli bir işti.

    tabii işi becerebilme konusunda bilgi sahibiydik ama ticaret yapma açısından oldukça tecrübesizdik. haliyle ilk işimiz küçük bir iş bile olsa bizim açımızdan oldukça maliyetliydi. çünkü düşünün daha 20'li yaşlarında 5 tane genciz. çok kısıtlı bir sermaye ile girmiştik bu işe. sağdan soldan ailelerimizden borç alarak bu iş için gerekli olan malzemeleri çinden temin ettik ama işimizin parasını alamadık. daha ilk işimizde bir yavşağın tokadını yedik. haliyle bizim için bu iş hala mükemmel bir gelir kaynağıydı ama çevremizdekilerin ve ailelerimizin inancı kaybolmuştu. haliyle o motivasyonla bu işe devam edemezdik grup içinde de kopmalar yaşanınca biz de bu işten vazgeçip bir daha konusunu bile açmamıştık.

    sadece şunu çok net hatırlıyorum. en yakın arkadaşıma kendi aramızda konuşurken "kanka eğer bu iş sayesinde ileride çok zengin olmuş birini görürsem işte o zaman büyük yıkıma uğrarım" demiştim. sanırım gerisini söylememe gerek yok. sadece maddi olarak değil bu kadar emeğimizin karşılığında bu işi hayata geçirememek bana çok koymuştu.

    hazır konusu da açılmışken daha ilk işimizde emeğimizin üzerine yatıp paramızı gasp eden o iş insanına küfürlerimi iletmek isterim. umarım o paradan çok daha fazlasını dermanı olmayan dertler için harcamak zorunda kalırsın.

    bu uzun yazıyı sıkılmadan buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim. vaktinizi çaldığım içinde kusura bakmayın. imla konusunda hatalarım olursa onu da editlerim. tekrardan teşekkürler.

  • rıza kayaalp vs kaan kazgan

    olum siz manyak mısınız lan? rıza dediğiniz adam kaan'ı anahtarlık diye çükünde sallar. o kadar da değil amk. hatta kaan'a benim entrymi gösterin o bile "az bile demişsin abi" der.

    edit: imla

  • fransa'da abayanın yasaklanması

    dünyadaki tüm dinlerin sembolik kıyafetleri ve işaretleri ibadethaneler dışında giyilmesi ve kullanılması kesinlikle yasaklanmalı.

    edit: imla

  • süreyya yalçın'ın eriyip bitmesi

    psikiyatrik bir sorunun fiziksel sonuçlarıdır. acilen tedavi edilmezse korkarım hayatını kaybedecek. zenginliği ve sosyetikliği üzerinden şakalar yapılmış ancak bu durumun ne zenginlikle ne de sosyetiklikle alakası yok. üzerinden espriler yapılacak bir durum da değildir. (bkz: anoreksiya nervoza) çok ciddi bir sağlık sorunudur. umarım sağlığına kavuşur.
    muhtemelen laf dinlemeyip çevresindeki insanları da illallah ettirdiği için "ne halin varsa gör" denilerek kendi haline bırakılmış.

  • kılıçdaroğlu akp seçmeni öldü diye sevinmesin

    sabah gazetesi yazarı engin ardıç tarafından söylenen söz.

    --- spoiler ---

    kılıçdaroğlu, hiç boşuna "ak parti seçmenleri öldüler, oylar bana kaldı" diye sevinmesin. genel sonuç değişmeyecek.
    --- spoiler ---

    orada ölen insanlar sizin için sadece birer sayıdan ibaret. saf kötüsünüz.

    link

    yazının orjinal hali

    edit: ekleme

  • hakkı alkan

    togg tanıtım videosunda aracın kapısını ilk açtığı sahnede beni benden alan yandaş.

    "evet buraya da aracın 4 camını birden kontrol etmek için yerleştirilen üniteyi görüyorsunuz."

    evet hocam hatta aracın sağa sola manevra yapabilmesi için direksiyon da eklemişler inanılır gibi değil.

    edit: soran arkadaşlar olmuş. buyrun o an

  • madonna'nın üstsüz pozu

    64 yaşındaki bir insana göre hala güzel olan kadın. sahne sanatlarıyla uğraşan bir insanın bu kadar estetik yaptırması gayet doğal arkadaşlar. kadın dünya starı. kadın dünya pop müziğinin nirvanası. haliyle sarkık kollar, bacaklar, kırışık bir ciltle hala bu kadar popüler olması mümkün değil.

    not: olum göğüsleri çok güzel lan nesini beğenmediniz. daş olursunuz daşş

    edit: benim ninem 64 yaşında dere kenarında çamaşır yıkarken memeleri suya değmesin diye alıp sırtına atıyordu omzunun üstünden.

  • zeka gerektirmeyen meslekler

    taksicilik, emlakçılık. zekanın haricinde ayrıca karakter de gerektirmez.

  • suriyelileri yollamak suriye demografisini bozar

    suriye'nin demografisine sokayım. başka bir yoruma gerek varsa buyrun.

  • sedat peker'in kellesine 10 milyon dolar iddası

    olum seçime iki ay kala çekeceğim dediği videoyu çekemeden ölürse çok üzülürüm lan. adam resmen kara kutu.

    bu ülkede en çok merak ettiğim gizemler
    1) mersin kazılarında çıkarılanlar
    2) sedat peker'in bildikleri

  • 14 eylül 2022 beyoğlu'nda hareketsiz duran kadın

    yerde yatıyor olsa dersin kadın sanırım fenalaştı veya bir şeyi var. yahu kadın kendi halinde bir kenarda ayakta duruyor. niye müdahale ediyorsunuz ya. belli ki meditasyon yapıyor veya siktir et öylece durası gelmiş size ne amk. kimseye de bi zararı yok. ne meraklı milletiz ya. insan ayakta da duramıyor canı istediği gibi. kadın sevgilisinden/kocasından dayak yese kimse dönüp bakmaz ama kadın öylece ayakta duruyor diye bütün esnaf, basın, polis kadının başına üşüşmüş. sabah sabah gerildim yine.

    edit: imla

    edit2: sabahtan beri aynı mesajı atan onlarca kişiye ve atacak olan kişilere toplu cevaptır.

    bir kişiye şizofren olabilir, şu olabilir, bu olabilir diye bir gerekçe uydurarak müdahale edemezsin. tek yaptığı olduğu yerde sabit durmak olan birine müdahale edemezsin. siz yolda yürüyen birine durduk yere "sizin yüzünüz çok kızarmış karaciğeriniz bitmiş olabilir" diyerek müdahale ediyor musunuz? veya kendi halinde bir köşede oturan birine gidip "yüzünüzdeki ben cilt kanseri olabilir" diyerek müdahale ediyor musunuz? birinin canlı bomba olması için ayakta sabit durması yeterli bir gerekçe mi? oturan canlı bomba olmuyor mu? herkes kıçından bir gerekçe uyduruyor. "olabilir" diye bir gerekçe olamaz.

    ayrıca ambulans gelmiş bakmış ve gitmiş. sonrası kadın ve hayat arasında. kimse müdahale edemez.

  • 1 eylül 2022 celal şengör'ün ifadeye çağrılması

    ifadeye çağıran savcı aynı zamanda gülşen'in tutklanmasını talep eden ve yine sedef kabaş'ın soruşturmasını yürüten savcı türkşad kunthan uçuk
    merak ediyorum bu kişi atatürk'e hakaretten dolayı kaç kişiyi ifadeye çağırmış bu zamana kadar.

    kaynak

    edit: imla ve ekleme

  • fethullah gülen'in kalbinin durması

    öldüyse bile şovunu yapmak için öldü haberini 15 temmuz'da yapabilirler. şov ve gösteriş konusunda sinekten çıkan yağı bile işleyebilme kabiliyetine sahip bir oluşum var ülkede.

    bir çok badem bıyıklının günlerce için için ağlayıp hoca efendi dedikleri yavşak için üzüntüden saç kıran olacağını hepimiz biliyoruz sanırım.

  • 21 haziran 2022 marmaris yangını

    bu ülkede ormanları yakanlar nedense hep pkk lı ama yerine otelleri dikenler hep akp li. ben çözemedim bu durumu cozen varsa yeşillendirsin.

  • hanımefendi'nin çantasını polis taşıyor

    ilkokul mezunu olup doktorlara seminer vereni de gördü bu ülke. o yüzden çok garipsemiyorum.

  • sahibinden.com'un kapatılması gerekliliği

    hiç kapatmaya gerek yok. aracını satmaya çalışanları puanlama özelliği ile birlikte ilana yorum yazma özelliği koyacaksın sonra otur seyret cümbüşü.

  • türk ordusu'nun 309 esed milisini öldürmesi

    cuma namazını da şam'da kılar mıyız? yetişir mi? o na göre hazırlanayım.

  • sergen yalçın

    twitter'da bir yorum sabah sabah beni iyi güldürmüştür.

    sabahın ilk antrenmanında geçen bir diyalog.
    -sergen: takımın en hızlı koşanı kim?
    -n'koudou: benim hocam
    -sergen: aferin, şu kuponu yatır gel bir koşu.