aradeth9
profili

  • 2018 ekonomik krizi

    su anda yasadiklarimizi krizin dibi zannedip de 'ah-vah' eden genc arkadaslara kotu bir haberim var. biz zamaninda bu yoldan gecmis agabeyleriniz olarak %80 enflasyonu, devletin borcunun faizini odeyemedigi gunleri gorduk. asil o gunler geldiginde bugunku kriz dedigimiz gunleri mumla arayacaksiniz. ve kusura bakmayin ama bugun koyacaginiz hicbir yapisal reform bu gidisati yeterince hizli durduramayacak, o gunler gelecek ne yazik ki.

    oyle bir donemdi ki naktin yuzunu goremezdiniz. niye diye soracak olursaniz kredi karti ile alinca 30 gun gec odeyip mali %5 daha "ucuza" almis oluyordunuz.

    oyle bir donemdi ki butun aile evin en ufak odasinda yatardi birlikte. tek bir lamba ile elektrik harcamasi azalsin, ufak odayi isitmak daha kolaydir bosuna isinma masrafi olmasin vs.

    oyle bir donemdi ki haftada bir gun sofben acilir, ailenin her bir ferti 10 dakikalik sure zarfinda yikanirdi. bakin dus alirdi demiyorum, zira saril saril akan su israfti, kovaya doldurulan sudan kap kap dokup yikanilirdi. haftada bir gun dus aliniyor (genelde pazar gunu), inanabiliyor musunuz?

    oyle bir donemdi ki ekmek bayramlar disinda evde yapilirdi. un ve mayanin depolanmadigi ev zor bulunurdu.

    oyle bir donemdi ki taharetten sonra 4 parca tuvalet kagidi kullanmamiz soylenirdi, abimin buna uymadigi icin azar isittigini hatirlarim. guluyorsun, saka zannediyorsun degil mi liseli kardesim, gul sen gul!

    ve biz bugunleri yasarken anamiz/bababim/dedemiz vs 2. dunya savasi donemindeki kitligi anlatirken bunlar daha iyi gunlerimiz derdi. cok sukur biz o gunleri gormeden o krizleri atlattik. bence yatin kalkin dua edin sizler bizim doksanlarda gordugumuz krizleri gormeden atlatma sansi bulabilin. zira bizim jenerasyonun tuzu kuru, gerekirse yine oyle yasar atlatiriz bugunleri ama her gun disaridan yiyen, seri koz isteyen, starbucks macchiato'suz gunu gecmeyen bireyler olarak siz nasil adapte olacaksiniz merak ediyorum.

    bu da size bir agabey tavsiyesidir, simdiden aklinizi basiniza alip kriz doneminde nasil hayatta kalinir ogrenin bence.

  • nusr-et'in new york şubesinin de kazık olması

    1 porsiyon sasligin $70 oldugu fis uzerinden sanki bir kisilik heap $1400'miscasina cikarim yaparak ulasilan yanlis kanidir.

    3-star michelin restaurant'ta bile oyle degil diyenleri en dusuk $240'dan baslayan fix menusu ile thomas keller'in french laundry'sinde yahut kisi basi $210'dan baslayan quince'te yemege davet edebiliriz.

    nusret kisi basi $250 eder mi etmez mi bilemem hic gidip yemedim, ama 'bu fiyat amerika standartlarinda bile yok' yaklasimi kusura bakmayin da biraz gulunc.

  • özel üniversite okumanın emek hırsızlığı olması

    - dersanelere gitmek ne kadar emek hirsizligi ise,
    - metropollerde yasayip iyi egitime sahip okullarda, iyi ulasim olanaklarinda yasamak ne kadar emek hirsizligi ise,
    - sinav/test kitapciklari alabilme imkanina sahip olmak nasil emek hirsizligi ise
    - okul cikisi aileye destek olmak zorunda olmayip ek is yapmamak nasil emek hirsizligi ise,

    ozel okullarda okumak da o kadar emek hirsizligidir. sonuc olarak hepsi ayni dogru uzerinde farkli scalar degere sahip ama vektorun yonu ayni dogrultuda.

    tanim: tutarsiz bir iddiadir.

  • lisedeki en arka dörtlünün bugünkü durumu

    biri hacettepe tibbi bitirdi, yillarini zorunlu hizmet ile gecirirken evlendi dunya tatlisi bir kizi var.

    biri odtu elektronigi bitirdi, cok ucuk bir insan oldugundan standard bir is bulmayip kendi sirketini kurdu. birkac makine icat etti (evet hakikaten icat etti oyle bir adam), ama sonunda ulkeye dayanamayip isvec'e goctu simdi orada bir sirket kurdu avrupa bilim destek fund'larindan yararlaniyor.

    biri bogazici elektronigi bitirdi, mit'ye doktoraya gitti. yillar yili calisti aldi doktorayi, sonra konusma firsatimiz olmadi.

    biri de mal mal eksisozlukte entry girmekte an itibariyle.

    not: fen lisesi

  • bunca bilimsel ispata rağmen ateizmin yayılmaması

    hem bir ateist olarak hem de bir bilim insani olarak (doktorayi bilimden sayarsaniz) belirtmem gerekir ki bilim tanrinin yoklugunu ispat etmez, varligini sorgular. haliyle bilimin bu seviyede yapabilecegi en uc nokta (bkz: agnosticism)'in yayilmasina on ayak olmasi, ortalama bir nokta ise (bkz: deism)'e yonlendirmesi olabilir.

  • türk hava yolları'nın 6 milyar tl zarar açıklaması

    bir havayolu sirketinin bazi quarter'larda zarar aciklamasi abesle istigal degildir. yeri gelince gelecege yatirim icin ucak alir 2-3 sene bile zarar aciklayabilir burada sorun yok.

    asil bakmamiz gereken metrik, sirketin toplam degerinin nasil degistigi. son uc senenin grafigine baktigimizda tl acisinda en degerli oldugu nokta hisse basina 10,35 ile 7 ocak 2015 tarihi. ayni hisse mart 2014'te hisse basina 6,5 tl ederinde iken en dusuk degerini 1 ocak 2016'da 4,63 ile goruyor. su anda ise 5.74 civarinda.

    peki bu sirketin uluslararasi arenadaki degeri nasil degismis bu degerlere bakinca?
    - mart 2014'te usdtry paritesi 2.13 iken thyao hisse degeri $3.05 civarinda.
    - 7 ocak 2015'te parite 2.3 iken thyao hisse degeri $4.5 civarinda
    - 1 aralik 2016'da parite 3.45 iken thyao hisse degeri $1.34 civarinda
    - bugun ise parite 3.65, hisse degeri $1.57 civarinda.

    simdi bir yatirimci olarak dusunun, 3 sene once thyao hissesi aldiysaniz o hisse bir noktada %50 degerlendi, fakat bugune kadar tuttuysaniz paranizin yarisini kaybettiniz. bakin bu alengirli bir borsa kagidi degil, belki de ulkedeki en saglam 5-6 sirketten biri, ve 3 sene gibi kisa bir surede degerinin %50'sini kaybetmis durumda.

    ıyi ama neden? sonuc olarak sahip oldugu ucaklarin vs fiyati dusmedi, zaten biletleri dolar uzerinden satiyor geliri de dusmedi. onlarca yildir dev gibi duran bir sirket neden degerinin yarisini 3 senede kaybeder, bu nasil bir sirket yonetim seklidir.

    asil sormamiz gereken sorular bunlar arkadaslar, ceyrekte zarar etmis falan bunlar fasafiso. bir sonraki ceyrek 3 milyar tl kar aciklasa sevinecek miyiz yani?

    tanim: asil problemi gormeyenlerin odaklandigi sasirtmacadir.

  • türkiye'de son yıllarda artan hayvan duyarlılığı

    (bkz: himayet-i hayvanat cemiyeti)

    (bkz: koca mustafa pasa barinagi)

    (bkz: şeyh evhaddeddin tekkesi kedi evi)

    asevlerinin hayvan kismi olmasi.

    beyazıt vakfiyesinin her yil 30 altini kuslari beslemek icin harcamak zorunda olmasi

    bakin bunlari biz desek neyse de kaynak olarak paul ricaut, guer gibi insanlar aliniyor. bu ornekler 15-19. yuzyillar arasinda span ediyor.

    hadi hepsini birakin saraylara, kasr'lara gittiginizde kuslar ve kedi/kopek icin oyma taslari goruyorsunuz.

    kisacasi hayvan duyarliligi son yillarda artmis falan degil, bu topraklarin normali bu. son yillarin getirdigi tek sey sosyal medya araciligi ile herkesin yaptigi hayri butun dunyaya duyurmasi, haliyle sizin de gozunuze sokulmasi.

    tanim: yuzyillardir suregelen, ancak suserlerce sosyal medya sebebiyle son zamanlarda yayildigi sanilan duyarliliktir.

  • ilker ile soner arasındaki er sayısı

    tam sayidir. (bkz: tamer)

  • 26 temmuz 2015 dhkp-c'nin sokağa çocukları salması

    umarim olmaz ama su cocuklarin basina birsey gelse bir gram pismanlik duymayip uzerinden "devlet cocuk olduruyor" diye ekmek yemeye calisacak katiksiz orospu cocuklarinin isidir. ne istiyorsunuz bu masum ufakliklardan lan, devrimse devrim, 7-9 yas arasi bebeleri alet etmeden yapamiyor musunuz devriminizi?

    tanim: dhkp-c'nin bir kez daha ne kadar kahpe-c oldugunu gostermis masumlardir. umuyorum hepsi evlerine sag saglim varirlar.