kalenderesref5
profili

  • 29 eylül 2022 almanya enflasyon verisi

    senelik %10 olarak son yetmiş yılın rekorunu kırmıştır. geçen sene 10 euro olan şey şimdi 11 euro oldu.

    bozuk para üstü yerine sakız verir gibi, ne biçim enflasyon rekoru bu?

    kaynak

  • kılıçdaroğlu'nun şu ana kadar başardığı şeyler

    - 2010 da %20 olan chp'nin oyunu %26'ya çıkardı.

    - haziran 2015 seçimlerinde bahçeli döneklik yapmasaydı akp iktidarına 2015'de son verecekti.

    - iyi parti'nin oluşumunu desteklemiş. chp'den 15 milletvekili vererek iyi parti'nin seçimlere girmesini ve hazine yardımı almasını garantiledi.

    - adalet için 70 yaşında ankara'dan istanbul'a 420 kilometrelik yol yürüdü.

    - suikastlerden sağ olarak kurtuldu. işid lideri ebu bekir el bağdadi tarafından infaz emri verildi ve adalet yürüyüşüne suikast teşebbüsünde bulunuldu. 2016'da artvin'de pkk tarafından suikaste uğradı. 2019 yılında ankara'nın çubuk ilçesinde linç edilmeye çalışıldı.

    - son yerel seçimlerde ankara ve istanbul'u akp'den aldı. en büyük 6 şehirden 5'i chp'nin elinde.

    - millet ittifakının oluşmasını sağladı. 6 muhalefet partisini bir araya getirdi. büyük ihtimalle de önümüzdeki seçimleri millet ittifakı kazanacak.

    edit: bir kaç yanlış bilgiyi düzeltmek lazım. 20 senedir kaybediyor, 10 seçimdir kaybeden diye yazan aktroll olmayanlar var. aktrolllerin yalanlarını sürekli tekrarlayan muhalif de hiç çekilmiyor.

    - kılıçdaroğlu 22 mayıs 2010 tarihinden itibaren chp'nin genel başkanı. yani yirmi küsur sene değil. mayısta 12 sene olacak. az çok derdim değil. yalan yanlış bilgiler dolanıyor ortalıkta.

    - kılıçdaroğlu ile chp 2011, 2015 haziran/kasım, 2018 olarak üç genel seçime. 2015 de tekrar eden seçimi sayarsak 4 genel seçime katıldı. 2014 ve 2019 olarak 2 yerel seçime katıldı. toplamda 5-6 seçime girdi kılıçdaroğlu chp genel başkanı olarak.

    edit: imla. @haydi abbas vakit tamam 'a teşekkürler.

  • josef stalin

    ardahan ve kars'ı isteyip, 1925 yılında imzalanan türk-sovyet dostluk ve saldırmazlık anlaşması 1945 yılında sona erdiğinde tekrar yenilemeyip,
    üstüne türkiye'yi tehdit ederek, ülkeyi kapitalizmin kucağına atan şerefsiz.

    amerika'ya yanaşmak zorunda kalmamızın, bu yüzden çok partili rejime gereğinden erken geçmemizin, adnan menderes'in, kore savaşına katılmamızın, ülkemizdeki amerikan üslerinin hepsinin ilk sorumlusudur bu göt.

    ülkesinin dibinde kapitalizme zorunlu bıraktığı türkiye, sovyetlerin de soğuk savaşta kendi kendine yarattığı bir dezavantajıdır.

    imla; menderes'in. düzeltme; @the nights of wonder.

    edit: yazdıklarımın doğru olmadığını iddia edenler için. molotov: stalin's cold warrior kitabından books.google'da okuduğum ilginç bir yeri türkçe'ye çevirmeye çalışayım.

    1945 yalta konferansından sonra molotov sscb'nin türk-sovyet dostluk ve saldırmazlık anlaşması'nı yenilemeyeceğini ilan etti. türkler bu ilan üzerine yeni bir anlaşma yapmak isteğinde bulundu. 7 temmuzda türk büyükelçisi salim sarper molotov'la buluştu. salim sarper türkiye'nin yeni bir anlaşma dileğini dile getirdi. molotov yeni bir anlaşma öncesi ermenistan'ın ve gürcistan'ın türkiye'den isteklerinin yerine getirilmesini istedi. molotov'un kastettiği kars ve ardahan'dı. molotov 18 temmuzda salim sarper ile tekrar görüştü. ve sovyetlerin toprak isteğini tekrar dile getirdi. iki konuşmada da molotov polonya örneğini anlattı salim sarper'e. 1921'de sovyetler zayıftı ve bu yüzden polonya'daki hakkı olan topraklardan vazgeçti. ve aynı şey türkiye ile de oldu. şimdi polonya ile sınırlarımızı yeniden çizdik. ama gürcistan'ın ve ermenistan'ın talepleri hala yerine gelmedi. (yani sonunuz polonya gibi olur demeye getiriyor)

    edit: @sokak cocugu 'a teşekkürler. büyükelçinin gerçek ismi selim rauf sarper. kitapta salim sarper olarak hatalı geçiyor.

  • koca koca adamların cine inanması

    #98731470

    --- spoiler ---

    "birşeyin olmadığını iddia etmen için bütün evreni gezip öyle yok demen lazım."
    --- spoiler ---

    abooovvv, artık hiç bir şeyi çürütme şansınız yok.

    - dün gece tuvaletim geldiğinde gittim satürn'e sıçtım. ınanmazsan git bak, bokum daha duruyordur orda.

    - nasıl mı gittim satürn'e? ışınlanarak. ben peygamberim siz bilmiyorsunuz. tanrı bana rüyamda mesaj gönderdi. dedi ki "kuruyu çok kaçırmışsın, dünyada sıçarsan dünyanın sonu gelir. seni satürn'e ışınlıyorum. tuvaletini orda yap" inanmıyorsan doğru olmadığını ispatla.

    birşeyi ispatlamakla yükümlü olan, o şeyi iddia eden kişidir. ınanmayın böyle saçmalıklara. binlerce yıldır var bu saçmalıklar, ama bir kere bile ispat edilemediler.

  • irlandalı yaşlı çifte didimde yapılan saldırı

    --- spoiler ---

    aydın'ın didim ilçesinde irlandalı robert (64) ve felçli eşi angela black (52), 13 yıldır yaşadıkları sitede komşular olan 3'ü kadın, 5 kişi tarafından tekme, yumruk ve sopalarla dövüldü. hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edilen black çifti, ölümle tehdit edildikleri iddiasıyla evlerini terk edip, marmaris'teki bir apart otele yerleşti. türkiye aşığı black çiftinin şikayetçi olduğu 5 komşusu, polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

    ...

    kendisini en çok üzen şeyin ise olay sırasında 3 kez polisi aramasına rağmen 'no english' denilerek telefonun suratına kapatılması
    --- spoiler ---

    kaynak

    edit: çifte rezillik. hem saldırganlar serbest bırakılıyor ve irlandalı çifti ölümle tehdit ediyorlar hem de didim gibi bir tatil yöresinde telefona bakan polis ingilizce bilmiyor.

    edit: çiftin olayı anlattığı youtube videosu

    edit: mesaj atmayı bırakın. ne çok çok sorun ettiniz yaşlı çiftin türkçe bilmemesini. bir de örnekler veriyorlar avrupa'da polis türkçe biliyor muymuş diye. ingilizce bu uluslararası en geçerli dil. almanya'da da, hindistan'da da, brezilya'da da yabancılar o ülkenin dilini bilmiyorsa ingilizce konuşur. 250 bin dolara hiç türkçe bilmeden türk vatandaşı olabiliyorken yaşlı irlandalı çift türkçe bilmiyor diye eleştiren iki yüzlü ırkçılarsınız.

    edit: haberin türkçe videosu

    alakasız edit: bu mesajı paylaşmazsam çatlarım, beni çok güldürdü. merak etmesin mesaj atanın ismini sansürledim. ne acayip tipler var bu sözlükte