her sene kopan bir tantana bu. 2019 yilina dair benzer haberler var. plansizlik sebebiyle böyle bir durumda degil o mandalinalar, tamamen tasarlanmis bir sömürü araci kendileri. 500ton mandalina plansiz, programsiz üretilmez. her sene tekrar tekrar piyasadaki toptancilari pas gecip perakende satis yapabilmek icin insanlari ürünlerin bozulmasiyla tehdit etmek kötü niyettir, sütü bozukluktur.
bagis gerekiyorsa, gelir gider dengesi bozulduysa, sebebini irdelenip bagis talep edilir. türkiye'nin en bilinen vakiflarindan biri bu, hala sitelerinde hala ne yaptiklarina dair somut bir sey yok. girin darussafaka'nin ya da cydd'nin sitesine, seffaflik görün.
lj6 profili
-
11 aralık 2022 dr. üstün ezer tweet'i
-
fıstıklı baklava vs cevizli baklava
hayatında doğru düzgün baklava yememişlerce fıstıklı baklavanın önde görüldüğü karşılaşma.baklavaya börek demeden önce kendinize iki tokat atın. baklava cevizli olur. ceviz yerine fıstık koyulursa adı fıstıklı baklava olur; baklava değil.
buralarda baklavanın hor görülmesi memleketteki cevizin ya samandan hallice tatsız ya da doğru düzgün işlenmediğinden acı olması sebebiyledir. cevizin en büyük üreticisi çin, sonrasında abd iken antep fıstığında abd'nin arkasından türkiye ve italya gelmektedir. dolayısıyla bu iki nut arasından antep fıstığının standardının daha yüksek olması kaçınılmaz.
sonuç? aynı parayı ödemeye göze aldığınız iki baklava da ağızda şölen yaşatır. baklavanın üzerindeki nut'ın bile statü göstergesi olduğu türkiye gibi geri kalmış ülkelerde ise insanlar pahalı olana tapar. parası yoksa da gerekirse bezelye yer, tadı zihninde yaratır.
edit: baklavanın orijinali fıstıklıdır diyen insan avına çıktım başlıkta, direkt basıyorum engeli. -
iphone pil sağlığı
önsöz: işbu entry marka/ürün spesifik değildir. tesla model s, samsung galaxy s20, iphone 11 farketmeksizin tüm lityum iyon batarya kullanan ürünler için geçerlidir.
bu ölçü sadece üretici için anlamlıdır.
şarj edilebilir bataryaların sağlıkları iki farklı parametreye bağlıdır: kapasite düşüşü ve iç direnç artışı.
kapasite düşüşü telefonunuzu tek şarjla kullanabileceğiniz süreyle doğru orantılıdır. rezistans değişmeksizin kapasiteniz %80'e düştü ise 24 saat giden şarjınız 24*0.80 = 19.2 saat gidecek demektir.
bununla birlikte telefon yaşlandıkça şarj ederken daha fazla ısındığını fark etmişsinizdir. bunun sebebi de bataryanın iç direnç artışı. şarj ederken de deşarj olurken de ilk haline göre daha yüksek güç kaybı yaşandığından daha fazla ısı açığa çıkar. dolayısıyla açığa çıkan bu ısı dolaylı yoldan kullanım sürenizi düşürür. bunun ne kadar düşüreceğini ölçmek çok meşakkatli bir iş.
sağlık konusuna geri dönecek olursak: sağlık dediğimiz şey aslında kapasite düşüşü ve direnç artışının bir denklemidir. örneğin bir üretici, bataryanın ömrünün tamamlandığı noktayı başlangıca göre %50 kapasite düşüşü olarak belirlerken diğeri %25'lik bir düşüş olarak belirleyebilir. bu direnç artışı için de geçerli. genelde sağlık bu ikisinin ağırlıklı bir ortalaması ya da ikisi arasından düşük olanı olarak alınır.
bu arada telefonu açtığınız anda düşük sağlık görebilirsiniz. bu sadece telefonun bataryasının rafta fazla beklediğini söyler size, zira rafta bekleyen batarya da direnç artışı ve kapasite düşüşü yaşar kullanılmasa bile.
peki sağlığın düşüşünü yavaşlatmak için ne yapabilirsiniz? nasıl yaparsınız bilmem ama hızlı şarjdan kaçınabilirsiniz. şarjınızı %10 altına düşürmeyip, %90 üzerine çıkarmayabilirsiniz. buna rağmen hızlı bir düşüş yaşayabilir bataryanız; başlangıçta düşüş hızlıdır, zamanla yavaşlayacaktır.
edit: lütfen şu kişi şurada 20 80 demiş, yok bu kişi bunu demiş, ama bunlar zaten yazılımsal olarak hesaba katılıyormuş falan diye mesaj atmayınız, rica ediyorum. take it or leave it. profesyonel olarak o bahsedilen "yazılım"ı geliştirdim ve benzer bir iş üzerinden hayatımı kazanıyorum kaç zamandır. daha iyi açıklayan, sizi ikna eden bir kaynak varsa onu baz almakta özgürsünüz. uzun uzun yazdıklarımın teknik arkaplanını burada açıklayacak ve teorik bilgi verecek vaktim yok maalesef, zira o açıklamalayı yapıyorum diye maaş aldığım bir işim var. sevgiler. -
oylar dokunmatik ekrandan verilemez mi sorusu
aklına gelen herkesin, ne kadar aptalca olduğunu anında farkettiğinden başkasına sorma gereği duymadığı soruydu, şimdiye kadar.
-
polisin üst arama yetkisi
makul şüphenin sınırlarının çizilmediği ülkede "hayır memur bey, arayamazsınız" cümlesini şüphe unsuru sayarak göz altına bile alabilir. nerede yaşadığınızı unutmayın sevgili kelebekler.
-
amerika'da mahalle kurmak