inşallah john wick'in köpeğidir.
rebelwarrior11 profili
-
sakarya karasu'da köpeğe 14 el ateş edilmesi
-
izmir denince akla gelen üç şey
anneannem, dedem, çocukluğum.
-
chp'de namazı a4 kağıdı üzerinde kılıyordum
kağıt üstünde müslümanlık. *
-
beyin yakan uzay sorusu
pek de beyin yakmayan sorudur.
dünya gezegeninden gözlemlenebilir evrenin yarıçapı 46,5 milyar ışık yılıdır. yani teleskoplarla bu mesafe içindeki galaksileri kayıt altına alıp listeleyebiliriz. (inanmayanlar için bu örnekte 30 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksi gözlemi.)
muhtemelen deney sonucu gidilen gezegen de kendi gözlemlenebilir evrenimizden seçilmiş olacaktır. (eğer şanslı kişiyi uzay boşluğuna ışınlamaya çalışmadılarsa* )
ulaşılan gezegendeki bizden daha gelişmiş medeniyette de o gezegenin gözlemlenebilir evrenine ait bir galaksi kataloğu olmalı. hatta farklı yıldız sistemlerine ve farklı galaksilere ileri koloniler kurarak ana gezegenlerindeki gözlemlenebilir haritayı genişletip tüm evreni bile haritalamış olabilirler. galaksimizi "çapı 104 bin ışık yılı, kalınlığı 1000 ışık yılı, şekil olarak çubuklu sarmal galaksi " diye tarif edip seçenekleri daraltarak ve söz konusu kişinin şansının da yardımıyla dünya'ya dönüş sağlanabilir.
yalnız en yakın galaksi olan andromeda'ya bile ışınlansanız ışık hızıyla seyahat ettiğiniz için gidiş esnasında sizin için zaman dursa da dünya gezegeninde 2,5 milyon yıl geçmiş olacaktır. yani ölümsüzlük keşfedilmediyse sizi oraya ışınlayan herkes öldü hatta muhtemelen insan ırkı dünyadan silindi. hele ki 46,5 milyar ışık yılı uzakta bir gezegene ışınlanırsanız siz daha o gezegene ışınlanamadan, yolun ancak 10'da birini gitmişken bizim güneşimizin ömrü bitmiş olacaktır. yine de soruda sorulan şey tüm bu zaman hesaplarından bağımsız olarak "nasıl tarif edersiniz?" olduğu için tüm evrenin eş zamanlı olarak gözlenebildiğini varsayarak soruyu cevaplayalım.
burdaki kilit nokta, samanyolu'nun şeklini tarif edebildiğin kadar en yakın komşu galaksimiz olan andromeda'nın şeklini de tarif edebilmektir. böylece "lan olm samanyolu'yla aynı şekilde milyarlarca galaksi var nasıl bulalım biz senin galaksiyi" dediklerinde "ya işte 2,5 milyon ışık yılı uzağında böyle böyle bi galaksi vardı" diye andromeda'yı tarif ederseniz samanyolu'nu bulma şansları artar. hele bir de bizim galaksimizin uydusu olan yay eliptik cüce gökadası'nı da söylerseniz kesin bulurlar. ha bu kadar bilgiye rağmen bulamıyorlarsa zaten onların yapacağı ışınlamaya ben girmem.*
peki ben olsam döner miyim; öyle bir medeniyet bulmuşken ve cevap alınabilecek binlerce soru, öğrenilecek binlerce bilgi ve kavram varken hayatta dönmem. * hem güven olmaz bunlara seni ışınlayacağız deyip adresi öğrendikten sonra bizim gezegene ordu ışınlayarak istila edebilirler. benim yüzümden herkesin hayatı kaymasın.*
edit: "evrenin yaşı 13,8 milyar yılken gözlemlenebilir evrenin yarıçapı nasıl 46,5 milyar ışık yılı olabilir?" minvalindeki sorular için ayrıntılı bilgi
edit 2: @10'daki arkadaşın sorusunu (#85946447) beğendim onu da cevaplamak istedim. arkadaş haklı olarak uzaylılara ışık yılını nasıl tarif edeceğiz demiş. öyle ya, bir mesafe birimi olan ışık yılındaki yıl kavramı bizim gezegenimize göre geçerli olan bir şey. adamların saniye, dakika, saat, yıl kavramları yani tüm zaman birimleri farklı olacaktır.
böyle bir durumda ben olsam evrenin her yerinde bulunan bir atom olan hidrojen atomunun trityum izotopunun yarılanma süresini kullanırdım. bu izotopun yarılanma süresi yaklaşık olarak 12 dünya yılıdır. (aslında 12,32 yıl). demek ki trityumun kütlesi yarı yarıya azalana kadar dünyada 12 yıl geçecek; dolayısıyla bu sürenin 12'ye bölünmesi de dünyada geçen 1 yıla eşit olacak. işte ışık yılını da "trityumun kütlesinin %50'sini kaybettiği sürenin 12'de 1'inde ışığın aldığı mesafeye 1 ışık yılı denir." diye tanımlayabilirsiniz adamlara. ha illa trityum olmak zorunda mı, değil tabi ama hidrojen en temel atom olduğu için trityumu evrenin her yerinde elde edebilirsiniz. trityuma gıcığınız varsa şu tablodaki izotoplardan birisini de kullanabilirsiniz. * -
2018 yılında yaşanan en güzel olay
uzun süre antrenman yapamadan, ağrı kesici içerek sakat sakat yarıştığım 6 yarışın 5'inde derece yapıp kürsüye çıkmak, birisinde parkur rekoru kırarak şampiyon olmak. * :)
-
17.45'te evden çıkıp 17.30'da işte olan insan
23 saat 45 dakika boyunca yolculuk yapmıştır .
-
teoride kolay pratikte zor olan şeyler
(bkz: sabah koşusu)
-
06 ve 34 plakalı ayıların ege sahillerini istilası
az önce kırmzı ışıkta bekliyorum sinyal vermişim sağa dönücem.en sağ şeritteyim. aynadan baktım bir km uzaktan selektör yaparak geliyor bi tanesi. allah allah dedim yeşil yandı da fark etmedim mi acaba; ışığa baktım halen kırmızı. beş on saniye sonra yeşil yandı döndüm ama adam ben dönerken halen selektör yapıyor. plakasına baktım 34. hayır dallama ne yapayım sen sığırsın diye ben de mi sığır gibi kırmızıda durmayıp geçeyim ya da dönmeyeyim mi sağa onu mu istiyosun? iyi ki istanbul'da yaşamıyorum 3 güne kalmaz katil olurdum muhtemelen.
daha geçen bayramda önümdeki 34 plaka jeep kendi önündeki arabayı sollanmaması gereken bir yerde sollamaya çalışırken önce diğer arabaya arkadan çarptı sonra da refüje çarpıp takla attı. buralara gelen istanbullular, zaten yolları filan bilmiyorsunuz bazı yerlerde de yol çalışmaları var şu an; insan gibi kullanın şu arabaları rica ediyorum. sonra hortumla yıkayarak asfalttan istanbullu çıkarmak zorunda kalıyoruz. -
bütün evi ikea'dan döşemek
evin çıkış kapısını bulamamanızla sonuçlanacaktır.
-
ılık modası yüzünden düzgün pantolon bulamamak
adidas'ın eşofmanlarında da görülebilen durum. çıldırmak üzereyim üstü şalvar altı tayt tüm modellerin. nike filan komple tayt. düz kesim normal bi eşofman bulamadım da en sonunda lescon'dan almak zorunda kaldım. 3 tane alıp stok yaptım nolur nolmaz bi daha bulamam belki diye
-_- -
uzayda yalnız olduğumuz gerçeği
drake denkleminden haberi olmayan yazar sanısı.
drake denklemi
matematiksel hesaplamalara göre en kötü ihtimalle bile sadece bizim galaksimizdeki iletişim kurulabilir uygarlık sayısı 2400'dür. sadece bizim galaksimiz diyorum. bu uygarlıkların en yakını ise "en iyi" ihtimalle 1500 ışık yılı uzaklıktadır.
1500 ışık yılı demek 1500 x 10 trilyon km demek.
denkleme göre en yakınımızdakiyle aradaki mesafe bu yani:
15.000.000.000.000.000 km (15 katrilyon km)
insanoğlunun uzaya 1977 yılında gönderdiği voyager 1 ancak 2013'te güneş sistemi dışına çıkıp yıldızlar arası uzaya girebildi. 36 yılda ancak 19 milyar km gitti bu araç ve güneş sisteminden ancak çıkabildi. üstelik bir mermiden 20 bin kat daha hızlı ilerlemesine rağmen ancak bu kadarcık yol alabildi. yani uzayın büyüklüğünü anla diye söylüyorum bir mermiden 20 bin kat hızlı giderek uzayda 36 yıl ilerlersen güneş sistemimizden anca çıkabiliyorsun ve yıldızlar arası (daha galaksiler arası bile değil) uzaya girebiliyorsun.
sadece iletişim kurulabilir olanlar 2400 diyorum. daha bunun cilalı taş devrini yaşayan gezegeni var, kambriyen patlamasını yaşayanı var, henüz mikroorganizma seviyesinde yaşam başlamış olanı var, orta çağda cadı avlayanı var, ikinci milenyumunu yaşamasına rağmen henüz gelişemeyip hülooğğ diye bağıranı var.
evrenin büyüklüğünü anlayıp bir daha böyle saçma sapan konuşmak istemeyenlerin şu belgeseli izlemesini tavsiye ederim.
evrenin ucuna yolculuk
bu da evrenin ne kadar büyük olduğunu merak edenler için kısa bir video:
evrende gözlemlenebilen en büyük ve en küçük şey nedir?