scheikowski4
profili

  • ikinci el otomobil piyasası

    fiyatlar tl bazında da düşebilir. ama nasıl? uzun zamandır türkiye'de otomobil bir yatırım aracı olarak ele alınsa da illa ki bunun da bir sonu gelecek. döviz kurunun sabit kaldığını varsayarsak ve sıfır araç arzı da artarsa, ikinci elde otomobil fiyatları düşer. şimdi çoğu kişide şu mantık var. "ben 800 bin tl verip satın aldığım aracı niye daha düşük fiyata satayım". biraz geçmişe gidelim ve bakalım. 50 bin tl verip satın aldığınız bir aracı, kontağı çevirdikten sonra 50 bin tl'ye satabilir miydiniz? cevap tabii ki de hayır olacak. sonuçta otomobil bir yatırım aracı değil ve satın alındığı andan itibaren de fiyatı düşen bir araç.

    şu anki fiyatlar gerçeği yansıtıyor mu? kesinlikle hayır. bunun için biraz geçmişe gidelim. 2019 senesinde 120 bin tl olan bir aracı ele alalım. o yıl asgari ücret de 2020 tl (377 usd). bu aracı 59 asgari ücretle alabiliyormuşuz. şu anda aynı araç 96 asgari ücretle alınıyor ve 4 sene daha yaşlı. şu anki asgari ücret de 11400 tl (422 usd).

    yani 4 sene önce 120 bin tl olan bir aracın şu anki değeri en fazla 670 bin tl olması gerekirken görüyoruz ki 1.100 bin tl civarında listeleniyor.

    sıfır otomobil arzının olmaması ve bizim milletin de otomobili bir yatırım olarak görüp fiyatlara abanmasıyla psikolojik olarak ikinci el otomobil piyasası da şişti. sıfır araç arzı artsın ve faizler de artsın bakalım fiyatlar düşüyor mu düşmüyor mu. kimse kazanamayacağını düşündüğü şeye yatırım yapmaz. otomobil piyasasında ibre tersine döndü mü fiyatlar da düşer.

  • biz bir aileyiz diyen patron

    bu yalan hep aynıdır. çalışanlarına biz bir aileyiz deyip onları daha çok çalışmaya ve kendilerini şirkete adamaya yönlendirirler. ama iş maaşa geldiğinde aile falan kalmaz ortada. mesela işe biraz geç gelirsiniz iş başka dostluk başka derler. ama kendi işlerini yaptıracakları zaman hemen bu aileyiz yalanını sıkarlar ortaya. o yüzden bunu diyen bir patronun yanında çalışıyorsanız daha iyi bir fırsat bulduğunuz anda direkt oradan sıvışın.

  • o stadı verdiğimiz paralarla yaptılar

    bu sözlükte bu kadar boş insan olacağını tahmin edemezdim. ülkenin cumhurbaşkanı çıkmış canlı yayında "ulan biz verdik o stadın parasını, bizim paralarımızla yaptırıldı, beşiktaş'a ne teşekkürü ediyorsun" cinsinden sözler söylüyor. millet bunu eleştireceğine hala çıkmış birileri "hahaha bak işte bu kuşlar şöyledir böyledir, hani siz yapmıştınız yaa falan" gibi ergence cümleler kuruyor. e size de böyle bir cumhurbaşkanı müstahak zaten. siz asıl eleştirilmesi gereken sözler yerine birbirinize laf yetiştirmeye çalışırsanız, millette ülkeyi kendi babasının malıymış gibi yönetir. ülkede yapılan her şeyi sanki kendi cebinden ödüyormuş gibi konuşur.

    not: galatasaray

  • en seksi sese sahip şarkıcılar

    (bkz: darren hayes)