last barzo7
profili

  • 31 yaşına gelip yuva kurmayı başaramamış insan

    bugün 31 yaş dediğimiz aşağı yukarı 1993-1994 yılında doğanlara denk geliyor, kuramamış olması da normal.

    bizim çocukluğumuzda, yani 1980-2000 arası doğan kuşağa öğretilen şu oldu. oku oğlum, oku kızım üniversiteye girip bir lisans diploması aldıktan sonra bir işe girersin ondan sonra hayatın çok rahat olur.

    80-90 arası doğanlar bu bakımdan şanslıydı. ben de 89 doğumluyum, üniversiteden mezun olup iş hayatına atılmam 2011 yılında oldu. 2003-2013 arası gelen sıcak para ile büyüme yılları. burada akp propogandası yaptığımı sanmasın kimse, durumu özetliyorum :) ben mezun olduktan sonra çalışmaya başlayarak arabamı aldım, 2 defa model değiştirebildim. bir tane evim de var şu anda. ailemin de desteği oldu elbette ama bu borçların altına rahatlıkla girip kalkabildim kendi kazandığım para ile, ailem cansuyu verdi bana sadece.

    90 sonrası, özellikle 95 sonrası doğanlar ise türkiye'nin sorunlu yıllarına denk geldi. 2013 sonrası ekonomik büyüme yavaşlamış, ekonomideki sorunlar kendini belli etmeye başlamıştı. döviz bolluğu yavaş yavaş azalıyor, dolar gözünü yukarı dikmeye başlıyor 2tl-3tl'leri görüyoruz artık. özel sektör daha temkinli, eskisi gibi büyüyemiyor artık. şöyle düşünün doların 2tl'den 3tl'ye çıkması %50 devalüasyon iken 20tl'den 30tl'ye çıkması da %50 devalüasyon. şirketler büyümelerini kısıyor, yatırım yapmamaya başlıyorlar.

    özel sektörde çalışan birinin para biriktirmeye başlayabilmesi zaten 30 yaşını bulur. şimdi bu kişi bakıyor, en kötü sıfır araba fiyatları 1 milyon tl olmuş ancak bir süre para biriktirip riskli bir krediye girerek alabilir. merkezi bir yerde 1+1 ev fiyatları 4-5 milyon tl'den başlıyor. alamaz mümkün değil. erkek ise askere gitmemesi için 4-5 maaş biriktirmesi lazım.

    bu nesle yine öğretilen, oku üniversite bitir mezun ol, para biriktir sonra ise evlen oldu. genlerinde bu var yani böyle yontulmuş. bu 31 yaşına girmiş kişi kadın-erkek farketmeksizin artık kendine ne ev ne araba alabildi, bırak para biriktiremiyor. nasıl evlensin de yuva kursun?

    sebebi budur. yoksa gidin içanadolu-karadeniz-güneydoğu bölgelerine çocuklar lise zamanı okulu bırakıp çalışmaya başlayıp 20'sinde evleniyor. erkek çalışıyor kadın da eve bakıp çocuk doğuruyor. biraz şanslı olan 15-20 senelik bir otomobil alıp haftasonu mangala gidiyor sosyalleşme adına. böyle hayatlar da var, bu da türkiye'nin bir gerçeği

  • dilan polat'ın bayraklı pozu

    iş öyle bir noktaya geldi ki.

    bir halt yiyen ya kuran-kitap açıyor ya da böyle bayrak.

    müslümanı dinden, vatanseverleri bayraktan soğuttu bu hadsizler.

  • türkiye'nin isveç olabilmesi için gerekenler

    40 tane sebep saymak yerine neden olamayacağımız ile ilgili bir sebep söyleyim size.

    insan hayatı değersiz. daha doğrusu toplumda en şikayetçi olunan şey bencillik olurken kişilerin kendi hayatına değer verme konusunda bu kadar kötü olması hayret verici.

    batı medeniyetlerinin doğu medeniyetlerine nazaran en ileride olduğu nokta bireylerin hayatlarının çok değerli olması. ve bu değeri korumak için de bireyin çevresinde onu koruyan, adalet aramasını sağlayan, birey hayatını değersizleştiren olgulara en ağır cezayı veren bir devlet sistemi var.

    çok basit bir örnek. 4 şeritli bir yol var, trafik de sürekli akıcı. belediyemiz de vatandaşlarımız karşıya geçmek için çok uzun mesafeler sarf etmesin diye bir tane üst geçit yapıyor. ama insanlar hala yola atlayarak geçmeyi tercih ediyorlar. bu sefer belediye insanları ceza verircesine, yolun ortasına insan boyu kadar bariyer koruyor ki mecburen üstgeçit kullanılsın. ama bir bakıyorsunuz bu sefer insanlar ya o bariyerlerin üstünden atlayarak geçiyor ya da o bariyeri kırmış. bir gün biri bu şekilde karşıya geçmeye çalışırken saatte 30km hız ile geren bir araba bariyerden atlayarak birden önüne geçen yayayı fark etmiyor ve çarpıyor. kaza geçiren yaya ile çarpışmanın etkisiyle kafasını refüje çarpıyor ve beyin kanaması geçiriyor. oluşan trafik sebebiyle geç gelen ambulans ise yaralanan yayayı hastaneye yetiştirmeye çalışsa da yaya yolda can veriyor.

    arkadaşlar bu yazdığım hikayenin aynısı yaşanmış bile olabilir, türkiye'nin 81 iline girip emniyet birimlerine sorsanız kesinlikle bu şekilde bir kazaya kurban gitmiş olan vatandaş vardır.

    ben de evimde evcil hayvan besliyorum ama sokakta çocuklara saldırıp derin yaralar bırakan hatta öldüren hayvanları insanlardan daha değerli tutan bir topluluk da var. bu da ayrı bir nokta.

    önce kendi hayatına değer vereceksin, buna göre yaşayacaksın. sonra ailenin ve arkadaşlarının. herkes bunu yapsa toplumda oluşan bu zihniyet ile devlet de bunu koruyucu adalet sistemini kurar ve korur.

    işte o zaman isveç olmaya bir adım yaklaşabiliriz.

  • ikinci el otomobil piyasası

    şu anki durgunluğun sebebi kredilerin durmasıdır.

    devlet bankaları taşıt kredilerinin tamamını reddediyor %70-80 peşinat göstermezseniz. o parayı da gösteren biraz daha bulup peşin alır arabayı zaten. özel bankalarda ise faizler çok yüksek.

    ev kredilerinde de durum aynı, kağıt üzerinde 1.2 milyon tlye kadar kredi kullanılabilir yazıyor ama tüm başvurular genel müdürlüğe gidiyor ve eylül itibariyle en fazla 200bin tl konut kredisi kullanabiliyorsunuz.

    kesin bilgi.

  • 2019 yılında istanbul'da çekilen ibretlik fotoğraf

    boşu boşuna mega köy demiyoruz.

    karadenizli müteahhitlerin rant uğruna sıra sıra ve biçimsiz yaptığı, hiçbir estetik kaygısı olmayıp içine olabildiğince insanı tıkıştırmak için yapılmış, çoğu da büyük istanbul depreminde dümdüz olacak binalar.

    tanım: insanın içini sızlatan fotoğraf

  • osmanlı imparatorluğu'nun çöküş nedeni

    tarih kitaplarının yazdığı çoğu şey birer sonuçtur. karlofça anlaşması, fransız ihtilali, balkan harbi vb.

    bu sonuçlar silsilesi ile bir osmanlı'nın çöküşü açıklanabilir.

    ancak yeterli değildir, bir zamanlar korkulan bir devletin ve ordunun küçük balkan orduları karşısında el pençe divan kalmasının sebebi sadece tarih kitaplarında kronolojik yazan olaylar ile açıklanamaz.

    örneğin çağa ayak uyduramaması yeterince büyük bir sebep olsa da tek başına bir sebep değildir. örneğin amerika iç savaşı esnasında birlik devletleri insani gücü yanında karşıyı yenebilmesi için gerekli teknolojiyi parayı bastırıp bunu avrupa devletlerinden alarak gerçekleştirmiştir. ki bunun benzer örneğini, bugün çağ dışı yönetilen devletlerin zengin finansal kaynakları ile çökmediğini de görüyoruz.

    örneğin yakın çağın en büyük iki imparatorluğu ingiltere ve ispanya, birisi üzerinde güneş batmayan imparatorluğa evrilirken diğeri ise kendi kabuğuna çekilip uzun bir süre avrupa'dan soyutlanmak durumunda kaldı. ikisi de büyük ticaret ve askeri gemi filoları ile büyük sömürge imparatorlukları kurarak dünyanın en büyük ve zengin iki imparatorluğu haline geldiler ancak ispanya'nın bu durumu uzun sürmedi. sebebi ise

    ispanya sömürgeleştirdiği ülkelerin halkını kılıçtan geçirip hazinelerini yağmaladıktan sonra kendi askerini ülkenin güvenliğini sağlamak ile görevlendiriyor, sömürgeleştirdiği ülke ile ticaret yaparak zenginleşmeye çalışıyordu. ancak artan maliyetler, rekabet, yeni yolların keşfedilmesi gibi bir çok faktör ispanya'nın karlılığını zedeliyordu. ingiltere ise çok büyük ticari ve askeri filosu'nun yanında sömürgeleştirdiği ülkenin halkını yönetimine katıyor, askeri filosu ile ticaret yollarının güvenliğini sağlarken ticaret yapan şirketlere paralı asker tutma yetkisi verip yerel güvenliği sağlıyor, bir süre sonra yönetimde olan halk gönüllü olarak kolluk kuvvetlere katılıp şirketlerin de üstünden bu yük alınıp çok karlı bir operasyon yapılıyordu.

    buradan osmanlı'ya gelecek olursak osmanlı'nın çöküş sebeplerinden en büyüğü ve bence en önemlisi yakın çağ ile birlikte akdeniz ticaretinin önem kaybetmesi ve osmanlı'nın limanlarda ya da pazarlarda aldığı gümrük vergisini gelirinin çok büyük oranda azalmasıdır. tarihi geleneklerinden ötürü gelir politikası ticaret yapmak yerine toprak feth edip halkının güvenliğini sağlamak kaydıyla vergi toplayarak gelir sağlayan bir devlet kaybettiği gelir kalemleri karşısında yeni alternatifler üretememiş ve küçük balkan devletleri karşısında el pençe divan düşecek hale gelmiştir.

  • türkçe dilbilgisi takıntısı olan ruh hastaları

    kendilerinden bir şey öğrenirseniz özellikle iş başvurularınızda ve iş hayatınızda kendinizi 1 adım öne çıkarırsınız.