hurdroot8
profili

  • çiftlerin birbirinin telefonunu alıp bakması

    bakmali mi? hayir.
    bakabilmeli mi? evet.

    bunlar iki farkli kavram.

    ben telefonumu vermemezlik eden birisi degilim. cogu zaman "canim baksana kim ariyo" veya mesaj geldigi zaman "okusana kimdenmis" derim. veya telefonu acip yemek siparisi icin falan veririm ya da bir seye bakmasini istiyorsam, ben mesgulken bir seyi halletmesini istiyorsam.
    ancak "ver bakayim sen telefonunu kimlerle takiplesiyorsun, kimlerle mesajlasiyorsun" muhabbetine girdigi zaman olay orda daha farkli problemler var demektir.
    boyle bir talebin olusmasi gerekiyor once.
    bir insanin mesajlarina neden bakmak istersiniz? bir seyler karistirdigini dusundugunuz zaman, guvenmediginiz zaman.

    ama mesela, diyelim ki partnerinizin telefonunu aldiniz yemek siparisi vermek amaciniz var. siz telefonu elinize alir almaz direkt elinize atlayip telefonu geri almaya calisiyorsa bu demektir ki orda sizin gormenizi istemedigi bir sey var.
    %99 oraninda da muhtemelen boynuzlandiniz veya boynuzlanma arefesindesiniz arkadaslar. %1'lik bir ihtimal size bir surpriz yapacaktir gormenizi istemiyordur.

    bakin ben kendi iliskilerimde de, cevremdeki iliskilerde de bugune kadar bir guven probleminin, karsi tarafin ozel mesajlasmalarini okuyarak cozuldugunu gormedim, duymadim hayatimda. cozulmez de.
    cunku sorun karsi tarafin kimle mesajlastiginin merak edilmesi degil, bu bir semptom.

    sizin bu semptomun kaynagini bulmaniz gerekiyor.
    diyelim ki hic bu taraklarda bezi olmayan bir insansiniz, normal dumduz yasaminizi yasiyorsunuz. oyle milletle flortoz konusmuyorsunuz, gozunuz disarida degil. karsi tarafi suphelendirecek hareketler de yapmiyorsunuz ornegin.
    ortada durduk yerde bir suphe varsa bu sekilde karsi taraftan baski goruyorsaniz, karsi tarafin sorunudur bu. hic kimsenin bok atmasina izin vermeyin ayrica.

    bunun bir suru sebebi olabilir. onceki iliskileri, ailesinde gordugu seyler, cocukluk travmalari vs. bircok farkli sebebi olabilir bunun. psikolojik danismanlik almasi gerekiyor.

    ha tabii bir de bir grup daha var. kendisi bir isler karistiran tipler. basit psikolojik bir tekniktir, sizi baski altinda tutar bir seyler yaptiginiz iddiasiyla. bu noktada da dikkatli olmakta fayda var.

    he kiskanmasin demiyorum, kiskanmak bence gayet normal, insani bir duygudur. "aa ben hic kiskanmam ki yaa yok abi yaa" diyenlerden de uzak durunuz arkadaslar. toksik bir manyak olmaktan bahsetmiyorum bakin.

  • snoop dogg'un esrarı bırakması

    umarim kendisi icin en dogru karari vermistir.
    aciklamasinda;
    "after much consideration & conversation with my family, i've decided to give up smoke.
    please respect my privacy at this time" demis.
    yani; "bolca degerlendirmeden ve ailemle konustuktan sonra esrari birakmaya karar verdim. lutfen bu surecte ozelime saygi gosterin."

    baslikta yazan cahillere cevaplar:

    - snoop dogg esrar sayesinde populer oldu
    populer olmasinin esrarla uzaktan yakindan alakasi yok. adam ciddi manada iyi bir rapper ve produktor. muzik dunyasina da cok fazla emegi var. kendine ait bir tarzi var ve insanlari eglendirmeyi cok iyi biliyor.
    bilmediginiz seyler hakkinda duayen gibi mal mal yorumlar yapmayin.

    - surekli esrar icen birisi timarhanelik olur
    hayir olmaz. eger ailenizde sizofreni yoksa sizin de olma ihtimaliniz cok dusuktur. hatta yok denecek kadar azdir.

    - ne yani political correctness mi? kimin gotune girme cabasi?
    hayir degil. mesaji yukarida acik. political correctness veya buna ithafen bir cumle bile gecmiyor aciklamasinda.
    herif zaten milyoner. ciddi ciddi cok zengin bir adam. kimsenin gotune girmeye falan ihtiyaci yok, bugun her seyi birakip kendini adaya kapatsa yedi sulalesini bi omur daha kendisiyle ayni refahta yasatacak parasi var.
    neye kime yaransin?

    - bu kacinci birakisi? birakamaz abi.
    ilk birakisi. birakip birakamayacagini zaman gosterecek. bahisler acilabilir.

    - cem uzan'a hapis soku
    adam daha yeni tweet atti. amk cocugu sanki snoopla her gun telefonda gorusuyor da biz yeni ogrenmisiz kafasi.

    - shaggy olmus
    snoop dogg kendisi atti tweet'i. yalan haber degil.

    - edible ve vaping marka yaratarak reklam yuzu olacaktir pr kasiyordur
    bahsettigimiz adam ibrahim tatlises degil amk, snoop dogg. bu herifi dunyada tanimayan yok. ne pr'i? ki zaten esrar ureten bir markasi da var uncle snoop ismi de. hatta edible urununun de adi snazzle os. at fava bekle demis bir de amk sanki abd'nin esrar piyasasini elinde tutuyor.

    - kafasi guzeldir/delirmistir/delirmemek icindir vs:
    bu adam 30 senedir falan esrar kullaniyor. kafasi hep guzel.

    - yanlis duymadiysam sadece miktar sinirlandirmasi yapacakmis, sonra birakacakmis
    yanlis duymussun.

    sahsi fikrimi soyleyeyim: bence birakamaz. bir noktada geri doner, donecek. ben bunla olecegim de diyebilir.
    cevremde cok fazla esrar tuketen insan var, bunlar 5-6 senedir duzenli icici. her aksam sigarasini sarip yakan bir ton insan taniyorum. hepsi hayatlarinda kotu giden seyler icin esrari sucluyor, hepsi birakmak istiyor. gel gelelim ki realite cok daha farkli. 4 senedir bifiil her pazar esrari birakacagim diye yola koyulan ve pazartesi gunu tekrardan esrar satin alan insanlar taniyorum.
    surekli hayal kuran fakat sigarayadan paflayip paflayip koltukta oturup bir sik yapmayan bir suru insan taniyorum.
    en onemlisi de kendimden de biliyorum (neyse ki biraktim).
    snoop dogg ise birak bunu, 30 sene esrar icmis, bu alanda yatirim yapmis, butun basarilarini esrarli kafayla kazanmis. adamin normali artik high kafaliyken olmus. birakmasi gercekten cok ama cok zor. zaman gosterecek.

    bir de tavsiye vereyim, bulasmayin arkadaslar. kanuni seylerden dolayi demiyorum, cidden bulasmayin. yasadiginiz ulkede yasal da olabilir. ama oturup her aksam sigara sarip iciyorsaniz, bulabildiginiz her an esrar satin aliyorsaniz, oturup bi dusunun. hayatinizi nasil yasamak istediginize karar verin.

  • anestezi altındayken doktor oramı buramı elledi

    haberi okumadan entry'e dalanlarda bugun.

    haber "bilinci acik olan ancak narkoz etkisiyle hareket edemeyen hastaya" diye basliyor zaten. bazi insanlar narkoz esnasinda uyaniyorlar, bu bilindik bir sey.

    hepsini gecelim bunlar iddia. ancak haberde "goruntuler ortaya cikti" diyor. yani bir goruntu de var.
    savciligia verilen dosyadaki goruntu izleme tutanagi:

    "yeşil cerrahi elbiseli, sol elinde beyaz eldiven takılı kişinin, ayşe k.'nin üzerinde örtülü beyaz çarşafın altından göğüs hizasına denk gelen bölgeye elini soktuğu, diğer kişilerin görüşünü engelleyecek şekilde kaldırarak müştekinin cinsel bölgesine elini soktuğunun görüldüğü kaydedildi."

    bu doktor zaten daha once cinsel saldiriya tesebbus sucundan 4.5 yila kadar hapis istemiyle yargilanip 16 ay da yatmis. gecen haziran da cikmis.

    amk cocuklari bilip bilmeden sikim sikim yorumlar yapmayin.
    adam bi yargilansin once. sorusturma bitsin, ondan sonra bu suclu bu sucsuz dersiniz.

  • kuzen evliliklerinin yasaklanması

    https://prnt.sc/ruzyflm_u7sy
    (bkz: #141948613)
    sozluk kimin kimi sikmesi gerektigine karar vermiyor. akraba evliliklerinin zararlarini el kadar cocuklara bile ogretmeye basladilar artik.
    21. yy'da hala akraba evliligini savunanlari gostermis baslik.

    olmasi gerekendir.

    edit: sözlükte ne kadar cok kuzeniyle evlenmek isteyen varmış. akraba evliliğinden doğanlar mesaj kutumda kuzen güzellemesi yapıyor. ensestler sizi.

    edit2: arkadaşlar bunun din ile ya da ahlak ile alakası yok. herif ahlak bekçisi demiş inanılmaz. biyoloji diye bir bilim dalı var. açın okuyun biraz. her seyi neden kişisel algılıyorsunuz? cok onemli olduğunuzu düşünüyorsunuz ama değilsiniz, fikriniz de degil. cahilsiniz kısaca.

    edit3: sigirin ust editine bak adam "yargilama" olarak bakmis.
    alooo alooo, akraba evliliginden dogacak spastik cocugunuzun omur boyu tedavisi bu halkin vergileriyle finanse ediliyor. iq'su dusuk olan embesil cocugunuzun butun sorunlariyla gene bu halk yuzlesiyor.
    yani senin akraba evliligi yapman toplum icin bir tehdit anladin mi amk ensest faresi?

  • bylock şüphesiyle gözaltına alınan pazarcı teyze

    yazıyı sonuna kadar okuyunuz.

    --- spoiler ---
    bylock şüphesiyle herkes göz altına alınabilir. neden?
    adamlar bylock sunucularına bağlanan ip adreslerine bakıp, kim ne zaman bağlanmış bunun takibini yaparak göz altına alıyor şüphelileri.
    dinamik ip, ip havuzu gibi deyimlerden bi haber olan bir gerzeğin ağzından çıkmıştır kesin bu öneri.

    yani şöyle. bir ip adresi var sallıyorum: 156.300.45.67
    şimdi bu ip adresi bizim ip adresimiz olsun. bylock sunucusunun adresi de: 202.55.67.500 olsun.
    bizim ip adresimiz dinamik, bylock sunusunun ip adresi statiktir (sunucular statik ip kullanır, değişmesin diye). yani bizimki de statik olabilir ama olmadığını varsayıyorum.

    şimdi sen bu 156.300.45.67 numaralı ip adresinden gidip 202.55.67.500 numaralı ip adresine bağlandın. anında bu ip adresini mimlerler.

    fakat burada ince değil, adeta kalın kalın bir şey var. bu ip adresini yarın birgün başkası da alabilir.
    yani sen sabah uyanırsın, ip adresin artık 156.300.45.67 olabilir.
    sonra suçsuz olan ahmet, mehmet, veli 156.300.45.67 numaralı, daha önce bylock sunucusuna bağlanmış olan ip adresini alabilir.

    emniyet de tam olarak bunu yapıyor. bilimden, teknikten uzak bir toplum ve devlet olduğumuz için normal tabii...

    edit: "isp'ler hangi ip'yi kime veriyor biliyor" diye cahil olduğunuzu ta buradan belli eden mesajlar atmayın arkadaşlar. biz de biliyoruz kime ne ip verildi kaydı tutuluyor. yok tutulmasaydı zaten. adamlar bunu dikkate almıyor ki. sorun bu zaten(!)
    bak gene editliyorum: olm okumuyor musunuz editi? hala isp diye mesaj atıyorsunuz. yav herkes salak, siz akıllı. sektörün içindeyiz konuşuyoruz bilip bilmeden gelip tereciye tere satıyorsunuz bir de ya.

    öbür edit: ip adreslerini verirken 254 üzerine çıkmamın sebebi, gerçek ip adresine tekabül eder de götümüze girmesin diye. a.b.c.d yapmamamın sebebi ise orijinalliğini yitirir ve okumak sıkar diye, takibi de zorlaşır diye.

    son edit:
    şimdi burada birkaç noktaya açıklama getirmek istiyorum. gerçekten artık bazı arkadaşlar okumuyor bundan eminim.
    end-to-end encrypted bir mesajın oradaki şifresini çözmek, sunucuya kimin hangi ip adresinden bağlandığını çözmek anlamına gelmez, konuşmaları okuyabileceğin anlamına gelir. ki mernis'den milyonlarca kişinin tc kimlik numarasını çaldırıp db'de bunları şifresiz tutan devletin, end-to-end encrypted şifrelenmiş bir yazışmayı çözecek bir organı yoktur. dünyada da sayılıdır bu organlar.
    bir diğer iddia da mit'in sunucuları hacklediği yönündeki iddia, ki dayanak olarak hürriyet daily news gösteriliyor. kesin doğrudur hurriyetdailynews ise.
    hadi diyelim mit aws'de(?) bulunan sunucuları hackleasdjahdjkhd... diyemedim bile.

    bahsedilen örgüt cia destekli bir örgüt bilmeyen kaldı mı? cia. cia diyorum cia. yetmesi gerekiyor bu açıklamanın. wikileaks'e bak da adamlar bu bilgi güvenliği konusunda neler yapmış aklını alır.
    ip adresleri kayıt altına alınır isp'ler tarafından. alınmak zorundadır. hatta bu kayıtları belirli periyotlarla btk'nın sunucularına dahi aktarırlar. btk girer sunucudan kendisi çeker alır (telekomdaki görüşmelerin kim kimi aradı kayıtları böyledir).
    ki çoğu zaman, isp'ler ve sth'lar bu bilgileri sunamazlar bu yüzden sürekli ceza öderler. vodafone, turkcell, türk telekom gibi firmaları "aa bana vermedin hadi kapına kepenk!!" diye kapatmak ön tarafta malzeme isteyen bir iştir. öyle yedirmezler.
    bilgilerin aktarımı sırasında da sıkıntılar çıkar. problemler çıkar. gitmez, servis bozulur, silinir, üzerine yazar, yazmaz vb. bir sürü şey olur bu kayıtlar toplanırken. bundan dolayı bu alanda kanıta ulaşmak öyle sanıldığı kadar "select * from user_ip_addrs" dediğinde gelmez yani bu kayıtlar hemen.

    hayatında bu sektöre adım bile atmamış, hello world'den bile ileriye gidememiş adamlar gelip burada ahkam kesiyor öyle değil böyle diye. herkes çok biliyor, herkes çok uyanık.
    --- spoiler ---

  • çamaşır suyu ve tuz ruhunu karıştırmak

    (bkz: azrail bunu beğendi)

  • göğüs dekoltesine bakmamaya çalışmak

    yapmadığım ve yapmayacağım eylem. kezbanlar hemen ıyy yobaz, kıro falan diye doluşmasın.
    dekolte güzelse, göğüsler de iyiyse bakarım. insani şeyler bunlar. yani sanırım dekolte de sıcakladığın için var olan bir şey değil.

  • c/c++ vs java vs c# vs php vs python

    c/c++ nedir arkadaş? biri nesne yönelimli diğeri değil. aynı klasmanda olmamalı.

    performans sıralaması:
    c
    c++
    c# ve java (çok kapışmalı)
    php (hhvm ile c# ve java ile kapışabilir, ama gene de daha yavaş)
    python

    en hızlı uygulama çıkartılacak sıralı tam liste:
    python
    c# ve php
    java
    c++
    c

    en kolay öğrenilenler:
    python
    c#
    php
    java
    c++
    c

    para kazandıranından (türkiye şartları - yıllık maaşlar):
    java ve c++
    c#
    python ve c
    php

    en geniş ölçekli:
    java
    c
    c++
    python
    c#
    php

    web servis yazacaksan öneri:
    java, c# veya python

    bilinen güzel frameworkler:
    java - spring ve play framework
    c - genelde framework kullanılmaz
    c++ - boost ve qt
    python - flask, django, gtk, qt ve pyramid
    c# - .net ve entity framework

    en çok kod hangisiyle yazılmış:
    java
    c
    c++
    c#
    python
    php

    son yıllarda en popülerlik artışı:
    python
    java
    c#
    c++
    c (düşüyor ve çıkıyor ama vazgeçilemez)
    php (sürekli düşüşte)

    şahsen şu anda üzerinde çalıştığımız kendi projemiz olan bir yapıda:
    python, java, nodejs, golang ve scala kullanıyoruz. hepsinin avantajları ve dezavantajları var. takım tutar gibi programlama dili tutulmaz. tamam ben php'yi sevmiyor olabilirim ama düşmanlık da etmiyoruz.
    siz de etmeyin. hepsinin avantajlı olan noktaları var. programcı/yazılımcı/kodcu kişi dil ayrımı yapmaz, hangisi işine gelirse kullanır.

    ayrıca python'u hızlandırmak için jvm altında çalıştırabilirsiniz.
    (bkz: jython)

    projede hangi dili hangi amaçla kullanıyoruz:
    nodejs: restful servis olarak
    python: veritabanında veri manipülasyonu yapıyor. nodejs ile haberleşiyor.
    scala: python'ın yavaş kaldığı yerlerde veri manipülasyonu yapıyor
    golang: pipeline olarak kullanıyoruz
    java: security amacıyla kullanabiliyoruz ve bazı veri manipülasyonları ve restful servisi üstleniyor.