boumeen4
profili

  • 20 yıl boyunca aynı arabaya binmek

    arabayı gerçekten araç statüsünde kullanan insanlardır. zira artık günümüzde araba tam anlamı bir statü sembolüne dönüştü. güzel insanlardır,bir subaru ile ben de aralarında yer almak isterdim ya da toyota hillux kamyonet de olabilir.

    bu arada yukarıdaki içten patlamalı motorların ve sürücülerin artık sonuna gelmek üzereyiz yorumuna yürekten katılıyorum,muhtemelen on yıl içinde arabalarda direksiyon bile olmayabilir.quadrocopter 'ler ile uçan araba dahi mümkün olmak üzere.

    biz evet veya hayır ile uğraşırken elemanlar bize yüzüncü turu bindirmek üzere.

  • misvak dergisi referandum karikatürü

    bu adamlar bu karikatürleri bizim için çizmiyor referandum da kullanılacak strateji çerçevesinde hareket ediyorlar,kullandıkları metafordan hareketle propogandayı din üzerine kurup gitmek istiyorlar zira normal şartlarda anayasa maddelerini açıklamaya kalksalar kimsenin evet vermeyeceğini biliyorlar. bence kendi cenahlarında iyi bir el ilanı görevi olabilir.

    bu ve benzeri bir sürü saçma manipülatif pespayelik göreceğimizin ilamıdır, bu arada piyasada manipülasyondan şikayet edip kralını yapmaya çalışmak diyeceğim ama zaten malımızı biliyoruz.

  • 2016 ekonomik krizi

    ekonomi hakkında öğrendiğim haberleri genellikle bu başlık altında yazıyorum en azından toplu gösterim oluyor;

    1- dün tüm dünya para birimleri rally yaparken tl en çok kaybeden ikinci para birimi idi,euro da bir miktar geriledi ama bu zaten kazandığı kısımdan bir parça vermesi idi buna bağlı olarak bulgar levası,romen parası gibi euro çıpası olan para birimleri düştü ama geçen hafta onlar yukardayken de biz gene dipteydik. gelişmekte olan ülkelere bakınca değişen hikayelere rağmen sürekli kaybeden tek para birimi tl.

    2- uzun zaman sonra ilk defa tv yorumcuları artık ülkede likidite'nin daraldığından söz ediyorlar. işin tuhafı amerikan seçimlerinin kazanına göre bazı para birimleri olumlu yada olumsuz ayrışırken tl için kanaat ortak şekilde değer kaybedeceği yönünde. ısrarla usd mevduat faizin %3,5 seviyesine geldiğini ve artığı söylendi,tl faziler düşmeden döviz faziler artıyor.

    3-dün bir bankanın genel müdürü bir kanalda firma risklerindenki belirsizlikten yakındı. adam açıkca biz hangi firmanın fetocu olduğunu bilmiyoruz,devlet gelip el koyunca anlıyoruz bu da bizim risk primi algımızı değiştirdi dedi.

    4-ekonomi konuşan herkes cumhuriyet gazetesi ve hdp'ye yapılan hareketin büyük bir güvensizlik ve kafa karışılığı yarattığı konusunda hem fikir.reis'in avrupada kredisi tamamen bitti denebilir,ab ilerleme raporu risk algısını daha da artırıcaktır. olm chp siz malsınız. insiyatif alınacak zamanda tık yok. ancak bildiri yayınla.

    5- faizler ne kadar düşerse düşsün özel sektör güven algısı oluşmadan yatırım yapmıyor daha doğrusu yapamıyor bu anda zedelenen güven algısı ve olumsuz beklentiler durgunluğu daha da artırıyor. yapılan pek yatırım da elde patladı,antep'im kan ağlıyor.

    6- pek çok yabancı menşeli banka ve finans kurumu yıl sonu usd'yi 3,25-3,35 bandında bekliyor.

    7-yabancı menşeli bir firmada çalışan ve hammadde satan ben,aldığım siparişlerin yarısını müşteriye vermeye çalışıyorum,çünkü ödeme de sorun yaşanıp yaşanmayacağını bilmiyorum. işin komiği müşteride bilmiyor,piyasalarda tam anlamı ile kafa karışıklığı ve belirsizlik hakim. büyük büyük firmalar ödemeye gayret edeceğiz inşallah gibi tuhaf ifadeler kullanıyorlar. biz bunlar ile yirmil yılı aşkındır çalışıyoruz. ilk defa bu durum oluyor.

    8- tüm şirketlerin iş yapış kalitesinde bariz düşüş var. daha az personel çalışıyor,malzeme kalitesi giderek kötüleşiyor,servis kalitesi sorunlu hale geliyor,bir zamanlar duymaktan tiksindiğim kelime olan toplam kalite yönetiminden giderek uzaklaşıyoruz.

    9- annem afrika da iş yok be, benim takım hem kuzey afrikaya bakıyor hem ben güney afrika cumhuriyetine malzeme satıyorum. onların bizim sanayimizi doyurması için en az yirmi yıl lazım,avrupadan uzaklaştıkca daha çok zorlanacağız. yeni pazar denilen şey hikaye para ve hacim hala avrupada ve amerika kıtasında saat farkının artmasının dahi ekonomik götürüsü olacaktır.

    10- başkanlık sistemi kimsenin umrunda değil, zaten bu anda resin isteyip de yapamadığı bir şey yok deniyor. sanıldığının aksine pek bir destek yok ,başkanlık isteyen gençlerin sokakta karşılığı yok, akp'nin altındaki taban giderek yeni umutlara ve partilere açık hale geliyor. bu anda abd ile kötü ilişkileri olan akp hiç ummadığı anda iktidarı kaybedebilir.

    11- troyka'nın sonu geliyor,muhtemelen önümüzdeki üç yıl içersinde akp-mhp ve chp üçlüsünün miadı dolacak,reis bu durumu biliyor.

    12- yatırımlar için tüm borç cengiz-kolin-limak üzerinden devlet garantisi ile alınıyor ileride güç el değiştirdiğinde çok türbülanslı bir iki yıl bizi bekliyor olacak.

    13- hulusi akar neden on kasımda tüm milleti anıtkabire çağırdı acabam, ben bu adamdan çekiniyorum,bence reis'de çekiniyor o yüzden abd genel kurmay başkanı ile konuşurken yanına kalın'ı gönderdi.

    14-son dönemdeki konut projeleri ilk dönem projelere nazaran daha yavaş ileriliyor ve daha az satılıyor,beton devrinin sonuna geliyoruz. bir çok büyük proje söz verilen tarihte bitmedi.

    15-türkiye ekonomisi ve devleti bir tıkanıklık sergilemeye başladı, 2017 çok ilginç bir yıl olabilir.

    16-olm çok harcamayın ve sakın sakın dövize bağlı hiçbir borcun içine girmeyin, biranızı ve tuzlu fıstığınızı alın elinizdekileri korumaya çalışın.

  • 2016 ekonomik krizi

    bir türkiye normalidir;

    1- tüik verilerine göre zaten nüfusun %80'i gibi büyük bir çoğunluğu 1300 tl maaş ile geçinmektedir bu nüfusun büyük kesiminin sadece boğaz tokluğuna talim ettiğini gösteriyor.

    2- bugün yandı bitti kül oldu dediğimiz haline acıdığımız pek çok avrupa ülkesi misal ispanyanın milli gelir 1,199 trilyon dolardır,örnek almamım sebebi bize benzemeleri çünkü bu gelir seviyesine %22 gibi dramatik derecede yüksek bir işsizlik ile ulaşmaktadırlar. genç işsizliği daha da yüksek. hafif kriz hali kapitalizmin fıtratında var yoksa diğerleri zengin olamıyor.

    3-türkiye ekonomisi zaten 2008 yılından beri büyümüyor,hatta sıralamada yerimiz düşmeye başladı bir ara onaltıncıydık şimdi onsekizinci sıradayız,biz hep tüketerek likitidenin bol olduğu zaman borçlanarak büyüdük üstüne yatırım yapılabilir seviye notunu alınca borçlanma kabiliyetimiz arttı. iki sene içinde 823 milyar usd'den 718 usd'ye indik.

    4-moddy's in not indirimi aslen makro anlamda ülkenin krizde olduğunun tescilidir. sadece ülke borçlanmasına değil ama şirketlerin borçlanması üzerine de olumsuz etkisi olacaktır,maaliyetler artacaktır. çünkü bankalar dağıtabilmek için dış kredi bulmakta zorlanacak veya daha yüksek maaliyet ile para bulmak zorunda kalcaktır.

    5- karar siyasidir ama ekonomide siyasi değil mi,neden mc donalds,coca cola apple amerikan şirketi, mesela bir ara telefonda tekel olan nokia yok oldu gitti sadece aptalıklarından mı? ericsson'u hatırlayan var mı? abd sadece ordusu ile emperyal güç değil asıl gücü ekonomiyi kullanma şekli onu emperyal yapmakta bu arada abiler neredeyse 18 trilyonluk bir ekonomi.

    6- bu anda dünya siyaseti kurucuları tarafından erdoğan sevilmeyen bir lider,kurtulmak istiyorlar,ilave olarak son dönem akp'nin yaptığı işlerin hiçbirinin ekonomik karşılığı yok ne köprülerin ne havaalanının , türkiye avrupa da kısılmış durumda,abd ile işler limoni,rusya ile ne olduğu hala tam belli değil. türkiyenin ekonomisinin ana ekseni bu ülkelerdir burada sorun oldu mu geri kalan maalesef bizi kurtarmıyor. ekonomistlerin sevdiği dille bizim hikayemiz eskidi yenisine ihtiyaç var.

    7- son olarak akp'nin övündüğü tüm köprü-havaalanı yatırımları 45 milyar dolar bayer monsanto'nun tohum bölümünü 66 milyar dolara satın aldı. biz kendimizi abartmayı seviyoruz bizim bu büyüklükte henüz bir özel teşebbüsümüz yok. bizim aktif olduğumuz yerler zaten abilerin artık faaliyet göstermediği kısımlar. löp et değil de ilikli kemik suyuna çorba, güldürmüyorda öldürmüyor da.

    8- zenginimiz bile avrupa ölçeğinde fakir olan bir ülkeyiz aslen krizde değiliz. gerçek yalın ve basit biz fakiriz. farkımız bu gerçeği kabul etmek yerine sokakta premium sınıf denilen arabaları gördükçe metrobüsün içindeki insanlar dahil kendini zengin sanmasında yatıyor. paramız yok, her yıl ülkeyi döndürmek için kabaca 30 milyar dolar ilave kaynak bulmamız gerekiyor.