güneşin diğer gezegenlerden görüntüsü.
fizikten yola çıkarak, güneşin hangi uzaklıkta ne parlaklıkta olacağı hesaplanabiliyor. hesaba göre güneş diğer gezegenlerden tahminen şöyle gözüküyor:
merkür - güneşe uzaklık 58 milyon km
venüs - uzaklık 108 milyon km
mars - uzaklık 228 milyon km
jüpiter (uydusu europa'dan) - uzaklık 779 milyon km
satürn - uzaklık 1,43 milyar km
uranüs (uydusu ariel'den) - uzaklık 2,88 milyar km
neptün (uydusu triton'dan) - uzaklık 4,5 milyar km
pluto - uzaklık 5,9 milyar km
çizimler: ron miller
bonus: dünya - uzaklık 150 milyon km
kaynak
ediposis4 profili
-
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
-
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
tarihteki ilk fotoğraflar.
ilk fotoğraf: 1826'da joseph nicéphore niépce tarafından fransa burgundy'deki evinin penceresinden helyograf yöntemiyle çekilmiştir. teksas'taki harry ransom center'da sergilenmektedir.
yapımını anlatan video
içinde insan olan ilk fotoğraf: dagerreyotipi yönteminin mucidi louis daguerre tarafından 1838'de paris'te çekilmiştir. fotoğraf 10 dakika boyunca pozlanarak çekildiğinden caddeden geçen diğer nesneler kaybolurken, ayakkabısını boyatan adam sabit durduğu için tesadüfen fotoğrafta kalmıştır.
ilk selfie: robert cornelius tarafından 1839'da philadelphia'da çekilmiştir. günümüzün anlık selfielerinden farklı olarak, çekilmesi için cornelius'un 3 ila 15 dakika sabit durduğu tahmin edilmektedir. library of congress arşivinde saklanmaktadır.
güneşin ilk fotoğrafı: fizikçi louis fizeau ve leon foucault tarafından dagerreyotipi yöntemiyle 1845'te fransa'da çekilmiştir.
ilk renkli fotoğraf: matematikçi ve fizikçi james clerk maxwell'in icat ettiği yöntemle, slr'nin mucidi thomas sutton tarafından 1861'de çekilmiştir. aynı pozun kırmızı, mavi ve sarı filtrelerle çekilip birleştirilmesiyle elde edilmiştir.
uzaydan çekilen ilk fotoğraf: uzaya abd tarafından gönderilen 13 numaralı v2 roketiyle 105 km yükseklikten 35 mm kamerayla 1946'da çekilmiştir.
roketin 1948'teki seferinde çekilen panoramik fotoğraf
dünyanın aydan çekilen ilk fotoğrafı: nasa'nın apollo uçuşlarına hazırlık için aya gönderdiği lunar orbiter 1 tarafından 1966'da çekilmiştir.
ilk dijital fotoğraf: ilk dijital fotoğraf makinesini 1975'te kodak üretse de, ilk dijital tarayıcının mucidi russel kirch'in 1957'de bilgisayara aktardığı 3 aylık oğlunun fotoğrafı ilk dijital fotoğraf olarak kabul edilmektedir.
kaynak 1, kaynak 2, kaynak 3, kaynak 4, kaynak 5, kaynak 6, kaynak 7, kaynak 8 -
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
dünyanın tüm enerji ihtiyacının güneş enerjisiyle karşılanması için, ispanya kadar bir alanın yeterli olması.
%20 verimlilikle çalışan güneş panelleri kullanılmaya başladığında, şu haritadaki karelere güneş panelleri yerleştirilmesi dünyanın enerji ihtiyacı için yeterli olacak.
tüm kareleri birleştirdiğinizde oluşan alan ise şu kadar.
kaynak -
öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
naneli bir şey yiyince ağızda oluşan soğukluğun aslında yanılsama olması.
trpm8 proteini, soğuk havalarda hücrelerin iyon kanallarını açarak na+ ve ca2+ iyonlarının içeriye girmesine izin veriyor. bu durumda sinir hücrelerimizdeki elektrik yükü değişiyor ve beyne "soğukluk" bilgisi gönderiliyor.
ilginç bir şekilde nane, mentol ve okaliptüs gibi maddeler de bu kanalı açarak sinir hücrelerini kandırıyor ve dildeki sinir hücrelerimiz beyne "burası soğudu" bilgisini gönderiyor.
benzer şekilde acılı yiyecekler trp-v1 kanalını açarak sıcaklık yanılsamasını hissettiriyor.
soğukluk hissinin ferahlıkla ilişkilendirildiğini fark eden diş sağlığı firmaları, uzun süredir naneyi aroma olarak kullanıyor.
ilgili görsel
farklı yiyeceklerin hissettirdiği sıcaklıklar
kaynak 1
kaynak 2
ilgili akademik çalışma
iki farklı sıcaklık hissettiren sarımsak hakkındaki araştırma