alaman cikolatasi2
profili

  • oppenheimer

    (bkz: imax)

    nolan'ın dünya sinema tarihine bir başlık olması adına yaptığı yeni film.

    herkesin bildiği gibi nolan bir sinema aşığı. sinema aşığından kasıt sinema salonu ve sinema filmi aşığı. bu aşk kodak ve imax şirketlerinin sadece nolan'ın oppenheimer filmi için 70mm film ve bu filmi yatayda pozlayabilecek bir imax kamera bir de bunu çekilen formatta gösterebilecek bir projeksiyon yapmasına sebep oldu.

    bu filmin sinema tarihine geçmesinin sebebi 15/70 imax formatında yani 70mm filme yatayda 15 perf olarak basılmış bu kadar uzun metrajda bir film daha önce olmamıştı. normal şartlarda bugüne kadar imax salonlarda bu kadar uzun bir film de oynatılmadı. oynatılamamasının sebebi komplike teknik meselelerden dolayıydı ancak nolan/imax ortaklığı buna bile bir çözüm bulup nolan'ın bu filmi göstermesini sağladı.

    bu tarz meselelere ilgisi olmayan yeni neslin bu bilgileri veya bu filmi neremize sokacağız dediğini duyar gibiyim. biraz da haklılar dijital kameralarla dijital projeksiyon kullanan sinemalar dışında bir şeyi daha önce tecrübe etmediklerinden dolayı onlar için bir şey ifade etmiyor. aslında benim gibi bunlardan deli gibi heyecan duyan biri için de bir şey ifade etmiyor çünkü türkiye'de bu formatta izlenilecek bir sinema salonu yok. hatta daha da beteri dünyada sadece bahsettiğim teknik specleri karşılayabilecek 30 adet sinema salonu var. amerika'da bile 15-20 adet böyle salon var.

    evet türkiye'de 7-8 adet imax salon var ama bu salonlar 2011 yılından itibaren daha ucuz ve yeni versiyon olan imax xenon projeksiyona geçti. bu imax salonlara gittiğinizde 1.90:1 oranında dual projeksiyon ile nolan'ın 1.48:1 olarak çektiği filmi 1.90:1 oranıyla her biri 2k olan dual projeksiyon ile izleyeceksiniz. eğer gerçekten ben 15 perf 70mm imax olarak izlemek istiyorum diyorsanız. skyscanner'dan new york bileti bakmaya başlayabilirsiniz.

  • arrangements

    uzun adam, neşeli adam, lise arkadaşım, beraber büyüdüğüm güzel kardeşim 28 haziran 2016 tarihinde havalimanındaki patlamada vefat etti. fight clup filminde bi sahne vardı üyelerinden biri öldüğünde aralarından aptal bi adam artık onun bi ismi var ölünce artık onu ismiyle anıcaz diye hep birlikte onun ismini bağırmışlardı. artık kardeşimin ismi arrangements değil eymen. 15 yaşında tanıdığım, 10 sene boyunca makara muhabbet, kahkaha ile beraber büyüdüğüm kardeşimi ellerimle kefene sardım, üzerine bezden kuşak bağladım, ellerimle tabutun içine koydum, ellerimle mezara indirdim, yine o ellerle üzerine toprak attım. bizim hesabımıza göre 40'lı yaşlarda paket olucaktık ikimizde, emindik çok yaşamıyacağımıza hatta ben derdim "boktan bi şekilde ölücem eymen haberin olsun" diye. ama eymen oyun bozanlık yaptı beni beklemedi, o oyun bozansa ben de bozarım 40'ı bulmadan ben de yanına gelicem. toprağın bol, mekanın cennet olsun güzel kardeşim.