kivikusu3
profili

  • pazar sabahı erken kalkmak için bir neden

    cocuk. daha 2 yasinda degil ama ustumuzden yorgani cekip sonra talk (kalk) diye emir veriyo. kalkinca da ellerini havaya kaldirip tudak (kucak) diyo. uykusuzum, belim agriyo.

  • sigmund freud

    teorilerini toplumun sadece belirli bir kesiminin (viktoryen donemde yetismis avusturyali orta ust sinif) vaka analizleri uzerinden olusturdugu ve bu teorilerin test edilebilirligi olmadigi icin sonraki psikoloji ekolleri tarafindan elestirilmis ama yine de butun elestirilere ragmen psikolojide cigir acmis, ruh sagligi konusuna bambaska bir dusunme seklini getirmis, bugun anladigimiz anlamda psikoterapinin temellerini atmis, ilk kisilik teorisini olusturmus psikanalizci psikolog.

    benim freud'un teorilerine yapilan elestirilerin arasinda en hakli bulduklarim:

    - (bkz: karen horney) tarafindan dile getirilen "penis kiskancligi" noktasi (freud kadinlarda penis kiskancligi oldugunu, penisleri olmadigi icin kendilerini eksik hissettiklerini iddia etmistir)

    - (bkz: alfred adler) tarafindan dile getirilen "kisilik ve davranis sadece biyolojik degildir, cevre de cok etkilidir" konusu (freud kisiligin tamamen biyolojik oldugunu savunur)

    - (bkz: erik erikson) tarafindan soylenen "kisilik gelisimi hayat boyu devam eder, her donemin konusu, gelisimi farklidir" konusu (freud kisiligin cok erken yasta olusup bir daha asla degismedigini savunmustur)

    gibi konulardir.

    diger bir suru onemli psikolog da (jung, bandura, maslow, rogers...) teorilerinde freud ile celismislerdir bayagi, sonraki ekollerin freud'i haksiz cikardigi pek cok nokta olmustur ama ama yine de freud sirf actigi yol nedeni ile bile psikolojinin en onemli adamidir.

  • medeniyetsizlik göstergesi küçük detaylar

    yaya gecidinden gecen yayanin kosmak zorunda kalmasi. hakkimiz olan yerden gecerken bile birak durmayi, yavaslamiyor bile suruculer.