teknik anlamda aydınlatılabilecek bir kazadır. kaza henüz çok yeni olsa da, eldeki veriler ışığında birkaç yorum yapmak isterim.
çelik yapılar, özellikle büyük parçalar, nakliye ve montaj kolaylığı sağlaması amacıyla küçük parçalara bölünerek atölye ortamında, kontrollü şekilde imal (kesim, kaynak, delim vs) edilir ve şantiyeye sevk edilir. sahada genellikle vinçler yardımıyla parçalar bir araya getirilir ve bağlantı noktaları bulon denilen civatalar ile birleştirilirler.
teleferik sistemindeki terfi istasyonu kulesi de benzer şekilde parçalardan oluşmaktadır ve en üst bölümü, bulonlu ek noktasından bütünlüğünü kaybetmiş, devrilirken de teleferik kabinine çarptığı için kabin tabanını yırtmış ve yolcuların aşağı düşmesine sebebiyet vermiş şeklinde görünüyor. ekap'tan proje ihalesine baktım, şartnameleri gözden geçirdim ama statik projesi paylaşılmamış. ihaleyi alan firma kendi statik projesini hazırlayıp onay kurumunu sunmuştur. statik proje olmadan, sadece gördüklerim ve statik davranış gereği yorumlarıma devam edeyim.
görsellere bakınca, kaza sebebinin ilk tahminime göre çeliklerin yırtılması veya burkulması vs değil, bulonlu (civata) bağlantıdaki bağlantı elemanlarının kopması şeklinde yorumluyorum. kule profilinde ek noktasındaki alın plakası (end-plate) çapı, ana profil çapına oranla yeterli büyüklükte değil. bu durum, bulonlarda çok büyük çekme kuvvetlerine sebep olur. plaka deliklerine bakınca da bulon çaplarının küçük olduğunu görüyorum.
titreşimle çalışan bu gibi sistemlerde, büyük çaplı, yüksek kaliteli, yeterli torklama (öngerme) yapılmış ve kesinlikle sıyrılmaya ve gevşemeye karşı kontralama işlemi uygulanmış bulonlar kullanılmalıdır. genel olarak ek noktasının tasarımı, asıl profilden daha güçlü olacak şekilde tasarlanır. yani siz sistemi zorladığınızda ek noktasından değil, profilin kendisinden kırılma, yamulma vs (göçme) beklersiniz.
plaka çapı ve bulon çaplarının küçük olması, bulonların kapasitelerine yakın değerlerde zorlanmasına sebebiyet verir. bu gibi durumlarda, bulonların düzenli olarak çok sıkı kontrollerden geçirilmesini gerektirir.
çok sıkı kontrol demişken, yaşadığımız ülkeyi de düşünerek özet yorumuma geçeyim;
-bulonların bir kısmı zamanla gevşedi ve yük, kalan bulonlarda sıyrılma veya kopmaya sebep oldu. (imalat ve işletme kontrolü hatasıdır)
-bulonlar düzgün şekilde imal ve kontrol edilmişti ama tasarımdaki bulon çapları yetersiz olduğu için bulonlarda kopma yaşandı. (statik tasarım hatasıdır)
kuvvetle muhtemel kaza sebebi, bu iki maddenin birleşimi şeklinde çıkacaktır. sadece birinci maddeye bağlı çıkabilir. sadece ikinci maddeye yani statik hataya bağlı olsa bunca yıl sistem yerinde durmazdı. yani ya sadece imalat hatası, ya da tasarım+imalat hatası bir arada diyebiliriz.
üzücü bir kazadır. ölene rahmet, kalanlara sabırlar diliyorum.
kimseyi zan altında bırakmak istemem, söylediklerim kişisel görüşümdür. statik projesi ve hesap raporu sözlükten birilerinde varsa bana iletebilirse sevinirim. itirazı olan yapısal tasarım mühendisi arkadaşlar olursa onları da dinlerim.
helcaraxe5 profili
-
12 nisan 2024 antalya teleferik kazası
-
sineklere karşı hava savunma sistemi yapan çinli
dolandırıcılık yapma ihtimali çok yüksek olan çinlidir. tanıttığı cihaz muhtemelen gerçek değildir.
cihaz üstünde görünen sonar sensör sadece tek eksende mesafe algılamaya yarar ve sivrisinek gibi küçük bir canlıyı (radar kesit alanı) algılayabilecek hassasiyete sahip değildir. hadi algıladı diyelim, sensörün konumu ile lazerin konumu arasındaki 4-5cm’lik fark başa beladır ve tam sineğin bulunduğu konumda doğrultular çakışacak şekilde değişken bir açı farklı verilmesi gerekir.
bu bahsettiğim işlemleri 40 liralık sonar sensör ve 100 liralık arduino ile yapmazsınız. -
sahte hesapla cinsel tuzağa düşürülen servis şoför
şerefsiz bir şahsın, küçük çocuklara olan zafiyetini bilen arkadaşı tarafından oltaya alınıp hak ettiği dayağı yemesi olayıdır. suçun önlenmesi kapsamında değerlendirilebilir...
38 yaşında ve evli bir adamın, 13 yaşında bir kız çocuğuyla birlikte olmaya giderken yediği dayaktır. böyle insanların okul servis şoförlüğü yapıyor oluşu, nasıl şerefsizlerle iç içe yaşadığımızı görmek açısından güzel bir örnektir. -
hız sabitleyiciyi açıp yan koltuğa geçmek
yapabilmek için kendi hayatınızı hiçe sayacak kadar geri zekalı, başkalarının hayatını hiçe sayacak kadar oçocuğu olmayı gerektiren davranış.
-
survivor 2016 damla'nın sigara içme görüntüleri
damla sigara iciyorsa yunus reisin neler yaptigini gosterseler de nesemizi bulsak dedirten goruntulerdir.