plutonunuydusu2
profili

  • amazon'un berbat arayüzü

    kötü olmasının birbirine bağlı iki nedeni var.

    birincisi, görünüş yerine hızı baz alması. milyar tane insan amazon'dan alışveriş yapıyor. milyar tane ürün amazon'a satış yapılması için konuluyor. ürünler türü fark etmeksizin sorunsuzca sayfaya oturmalı, alıcıya bir sorun yaşatmadan hızlıca alınabilmeli, bunu yaparken de sunucu üstündeki ve her kullanıcının bilgisayarının iyi olmadığını varsayarak kullanıcı bilgisayarı üstündeki yükü az olmalı. tamamen işlevine odaklı bir site yapmışlar.

    ikinci neden her bilgisayarda çalışması gerekliliği. frontend web aplikasyonu dizayn ederken dikkate almanız gereken şeylerden biri hangi tarayıcılarda çalışacağı konusudur. ben dizayn yaparken eski, güncellenmemiş tarayıcıları hesaba katmam. mesela internet explorer'ın yüzde birden az kullanım oranı var. bana ne. güncelleseymiş. ama amazon bunu yapamaz. onun için dünyanın yüzde bir nüfusu demek kaç milyon insan demek. herkese satmak istiyor çünkü. zarara uğrar. eski tarayıcı uyumu da eski tip bileşenler kullanmayı zorunlu bırakıyor çoğu zaman.

    milyar dolarlık şirket animasyon yapmayı bilmiyor mu? ux dizayncısı alacak parası mı yok? var ama siteye yapacakları iyileştirmenin siteyi artık kullanamayacak insanlardan daha fazla kar getirmesini beklemeleri gerekiyor. kapitalizm böyle işliyor.

  • anonymous'un türk hastane kayıtlarını sızdırması

    anonymous'un neye karşı olduğunu yine bir türlü anlayamadığım sızdırılma.

    şimdi sen iddia ettiğin gibi hükumete karşıysan onların sitelerini hack'lersin, bir şekilde zarar verirsin. orasını anlayışla karşıladığım gibi destek de veririm, ama sen türk insanının, türkiye vatandaşlarının özel bilgilerini internete sızdırıp duruyorsun. hükumete falan karşı değilsin, direkt türk insanına karşısın.

    benim bu coğrafyada doğmak dışında senden ne farkım var? bana niye yapıyorsun bunu? zavallı vatandaşın ne suçu var?