elovitnas3
profili

  • yeni kimliklerde parmak izi zorunluluğu

    zaten pasaport ve ehliyet alırken parmak izi veriyorsun, nüfus cüzdanı alırken neden bu kadar sıkıntı oldu çözemedim.

  • öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler

    çemberin 360 derece olmasının sebebinin babil ve sümer medeniyetlerinin 60 lık sayı tabanını kullanmalarının olması.

    neden 60 lık sayı tabanı peki? birçok sebebi var. bir tanesi 60 tabanında 1/3, 1/4, 3/4 vs gibi oranların tam sayı değeri vermesi. bir diğer sebep ise insan elinin yapısından kaynaklı. insan elinde baş parmak hariç her parmak 3 boğumdan oluşur. toplamda bir elde 12 boğum bulunur. her 12 sayımda diğer elden bir parmak kapatarak 5*12 = 60 a kadar saymak mümkündür. bu sayede 60 lık tabanda işlem yapmak kolaylaşır.

    peki gelelim çembere. neden 360? söyle basit bir mantığı var. babilliler eşkenar üçgenleri keşfetmişlerdi. ve eşkenar üçgenleri yanyana dizdiğinizde ilk üçgen ile son üçgenin yanyana gelerek bir altıgen oluşturduğunu görürsünüz. bu altıgenin köşelerinden geçen bir çizgi çektiğinizde ise daire elde edersiniz. babilliler sayı tabaı olarak 60 ı kullandıklarından eşkenar üçgenin her bir iç açısını 60 derece olarak kabul etmişler ve tahmin edebileciğiniz gibi 6 eşkenar üçgenden 6*60= 360 derece elde edilir.

  • çanakkale'ye düşen meteoritte aminoasit bulunması

    1964 yılında çanakkale'ye düşmüş olan meteorit üzerinde 2012 de başlayannasa ve istanbul üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı araştırma sonucunda 10 un üstünde aminasit bulgusuna rastlanmış. bunların bir kısmı insan bünyesinde bulunan aminoasitler olup barkaç tane de dünya dışı olduğu düşünülen aminoasite rastlanmış. dünya dışı olan aminoasitler üzerindeki araştırmalar devam etmekteymiş.

    linkler:

    nasa
    haber linki
    türkiye göktaşı ağı