david lynch11
profili

  • aşk-ı memnu

    bu önlemi işin başında almak gerekiyordu. çok geç kalındı.

  • horizontal ile vertical'ı karıştırmak

    vertical limit'i yazmayanı sikiyorlar herhalde.

  • yeni şifreniz son 3 şifrenizden farklı olmalıdır

    şimdi sizi bu şifre derdinden kurtaracak yöntemi açıklıyorum.

    önce "hash" nedir, onu anlatayım. hash, karıştırmak demektir ve birçok hash algoritması bulunur. bu algoritmalara karıştırılacak datayı verirsiniz ve size anlamsız bir karakter dizisi döndürür. aynı algoritma, aynı değere karşılık sürekli aynı sonucu verir.

    örneğin; "ekşi sözlük" söz dizisinin sha256 algoritması ile hash'lenmiş karşılığı (harfler büyük olacak şekilde) şudur ve hiç değişmez;

    545172a2a706125ff81f68a1986babfb4ddaffe2593bdc3fceeb7e044244218f

    online olarak sha256 algoritmasıyla karıştırma yapabileceğiniz bir site:

    https://passwordsgenerator.net/…256-hash-generator/

    şimdi bu siteyi sık kullanılanlara ekleyin ve bir site sizden bir şifre istediğinde bu siteden hiç unutmayacağınız anlamlı bir kelime dizisini karıştırın (hash'leyin)

    mesela, ekşi sözlük için şöyle bir şey olabilir;
    "ekşi ferrari 1"

    ekşi: site adı.
    ferrari: hiç unutmayacağınız herhangi bir kelime.
    1: versiyon.

    bunu hash'lediğimizde alacağımız sonuç:
    81af847c51495bc82575f1e3fd78670bd266be39bbe824565c04461e07d81fad

    siz bunun ister ilk 8 hanesini, ister son 10 hanesini, herhangi bir yerine (sürekli aynı yere) bir özel karakter (nokta, virgül, ünlem vs) koyup ve bir harfini (ilk veya son) ufaltıp şifre olarak kullanabilirsiniz.

    yukarıdaki için sonuçta şöyle bir şifre olacak:
    07d81f.ad

    bu yöntemin artıları:
    - bütün şifreleriniz farklı ve daha güvenli oluyor.
    - şifre unutma derdiniz olmuyor.

    eksileri:
    - biraz zahmetli.

    not: ben elin adamının yaptığı siteye güvenmem derseniz, sayfayı kaydedip offline olarak da kullanabilirsiniz.

  • en son öğrenilen hayat dersi

    yabancı dilde bir belgenin noter onaylı fotokopisini alacağın zaman noter, yeminli tercüman istiyor. fotokopi çekip "bu fotokopiyi ben çektim" diye imzalayacak ama "ben anlamadığım şeyin fotokopisini çekmem" diyor, noter kanunu böyleymiş. "ben şimdi yemin edip size çevirsem olur mu" diye sordum, ona da olmaz dediler. tercüme edilmesini istedikleri şey de ingilizce pasaport... name, surname falan yazıyor ve bunlar için tercüman istiyorlar. tercüman da toplam 10-15 tane kelimeyi çevirmek için 150 tl para istiyor.

    ne zaman "artık 'bürokraside saçmalığın dibi' isimli kitabımı çıkartmaya hazırım" desem bu devlet beni her seferinde şaşırtmayı başarıyor. dolayısıyla en son aldığım ders bu;

    bürokraside saçmalığın dibi yoktur!

  • chp iyi parti hdp ortak adayı olabilecek isimler

    ortak aday kim olursa olsun, seçimlere ortak bir adayla girilmesi erdoğan'ın mutlak galibiyetini garanti altına alacak ikinci bir ekmeleddin vakası olacaktır. ne kadar çok aday, o kadar yüksek ikinci tur şansı demektir.

    ayrıca ne kadar çok aday olursa, satılmış medyanın kara propaganda hedefi de o kadar dağılacaktır. tek bir kişiye konsantre olurlarsa -kim olursa olsun- rahatlıkla yer bitirirler 2 haftada ama bir sürü insanı birden bitiremezler.

    aklınızı başınıza alın. burayı okuyorsa levent gültekin de aklını başına alsın ve ortak aday olma sevdasından vazgeçip gitsin bağımsız aday olsun.

  • ripple

    bu abuk subuk yükselişi gösteriyor ki; bitcoin'in 20 bin seviyelerinden çakılmasının bütün sorumlusu ripple labs'tir.

    haziran ayından beri sabit bir düzeyde ilerliyordu ripple. market sürekli büyümesine rağmen ripple fiyatının sabit kalması, kasıtlı olarak bu seviyede tutulduğunu gösteriyor. ripple labs, önceden kazılmış olan ripple'ları talep geldikçe fiyatı sabit kalacak ölçüde satıyor ve elde ettiği geliri de bitcoin'e yatırıyordu. böylece günü gelince bütün bitcoin'ler elden çıkartılarak hem bitcoin dump'lanacak ve hem de ripple'ı pump'layacak para elde edilebilecekti. nitekim 20 bin seviyesine gelindiğinde düğmeye basıldı.

    bütün bu hikayeden çıkartılacak ders şudur; ilk 20 içerisindeki bir coin eğer premined bir coin'se, yani coin miktarının büyük bölümü henüz piyasaya sürülmeden kazılmışsa ve market sürekli büyümesine rağmen fiyatı sabitse, bu coin'in sahipleri bir noktada kendi coin'lerini pump'lamaya hazırlanıyor demektir. ama bu örnekteki gibi bu hazırlık 6 ay bile sürebilir.

  • bitcoin

    bir refli link paylaşan dilencilerden bir de atarlı giderli "biri bana açıklasın" adamcıklarından gına geldi artık şurada.

    kimse sana bir şey açıklamak zorunda değil birader. binlerce entry, makale, döküman, video var. siktir git araştır öğren. öğrenmiyorsan da alma. alma yahu. bu kadar basit.

    herif hem para kazanmak istiyor, hem de gelmiş "bana bunlarla gelmeyin, şunu açıklayın"... kimse açıklamasın lan bunlara. bitcoin yükseldikçe kudursunlar aq. 2 satır makale okumaktan aciz adamlara bir şey anlatmaya çalışmayın.

  • dünyanın en zor sporu

    "en zor" olmayabilir belki ama bana "en imkansız" gözüken spor yüksek atlama...

    şimdi yine 2.20'lik kapıya baktım ve bunun üzerinden bir insanın, hiç dokunmadan atladığını düşündüm de, yani gerçekten imkansız. kesin ip var aq.

  • referandumda evet diyeceklere nasıl yaklaşılmalı

    ben de bir iletişimci olarak kişisel düşüncemi yazayım bari, naçizane...

    1. tayyip erdoğan'ı eleştirmeyin. işlemez, hatta büyük ihtimalle ters teper. bu referandum "tayyip erdoğan iyi bir insan mıdır?" diye sormayacak, başkanlığı soracak. "tayyip iyi bir insan olsa bile başkanlığa hayır" üzerinden gidilmeli. "tayyip erdoğan kötü bir insan ama başkanlığa evet" diyecek bir insan zaten yok. dolayısıyla tayyip erdoğan'ı eleştirmenin hiçbir faydası olmayacak.

    2. altını doldurmaksızın, başkanlığın tayyip erdoğan'a çok fazla yetki veriyor olmasının sakıncalı olduğundan bahsetmeyin. "atatürk isteseydi padişah bile olurdu. başkanlığı atatürk bilmiyor muydu?" diyebilirsiniz. atatürk'ün neden başkanlığı tercih etmediği meselesi, atatürk'ü en sevmeyen adamın bile kafasını karıştıracak.

    3. evet demek için en önemli gerekçeleri istikrar... "15 yıldır istikrar var, dolar 4 lira oldu", "15 yıldır istikrar var, terör ülkesi olduk", "15 yıldır istikrar var, her gün taciz, her gün tecavüz" gibi söylemlerle istikrarın içi boş bir laf olduğunu, ülkenin derdinin aslında istikrar olmadığını anlatabilirsiniz.

    4. tayyip erdoğan'ın da bir ölümlü olduğu gerçeğini hatırlatın. "ülkeyi tayyip erdoğan'a emanet ediyorsunuz ama arkasından kim gelecek belli mi?" lafı, bir gelecek kaygısı yaratacaktır. "başkanlık gelirse tayyip'ten sonra bilal başkan olur. kafayı mı yedin?" de diyebilirsiniz. tayyip erdoğan'a tapıyor olsalar da, bir çoğu bilal'den hoşlanmıyor.

    5. herhangi bir şeyi diler getirirken kullanacağınız karakter sayısı (abartmıyorum) 100'ü geçmesin. uzun uzun başkanlığın çok kötü olduğu anlatan yazarlara denk geliyorum. o uzun yazıları okuyacak kadar okuma alışkanlığı olan insanlar zaten "evet" demeyecekler, rahat olun.

    6. söylemlerinizde "biz / siz" şeklinde bir kutuplaşma yaratmayın. diyelim chp'lisiniz... chp'li olduğunuzdan bahsetmenize gerek yok ve hatta zararlı. "bu chp'liyse ve hayır diyorsa, demek ki evet demek lazım" diye düşüneceklerdir. partilerin ve partililerin söylemlerinden alıntı yapmayın, referans göstermeyin. onlar partili kimlikleriyle kendi kampanyalarını zaten yapacaklar, siz birey olarak siyaset üstü bir duruşla başkanlığa karşı çıkın, parti seviyesine inerseniz kaybedersiniz.

  • orta kafa gol tarzı debe entry'leri

    iki yazarın anlaşarak birinin orta yapması, diğerinin de bu ortayı planlanan şekilde gole çevirmesi şeklinde gerçekleşen debe entry'leridir. yani günlük hayatta bu iki yazar bir espri buluyor, sonra biri, diğerinin bu espriyi sözlükte yaparak debeye girmesini sağlayacağı ortamı, gerekli başlığı açarak hazırlıyor. ortam hazır olduktan, yani başlık açıldıktan sonra da seri bir şekilde önceden planlanan espri yapılıyor ve debeye giriliyor.

    uzun süredir bazı debe entry'lerinin bu şekilde ortaya çıktığından şüphelenirdim ama çok da umursamazdım. zira çok da mühim bir mevzu değil. ama bugün artık bir tanesi o kadar bariz bir şekilde kendini gösteriyor ki, bu durumu tek başına kanıtlamaya yeter sanıyorum. işte o entry:

    (bkz: alternatif bet sitesi isimleri /@emre islekk)

    17:08'de libertasviajante ortayı yapıyor ve 17:09'da emre islekk yapılan ortayı güzel bir kafa vuruşuyla gole çeviriyor. başlık açıldıktan saniyeler sonra 2. entry'i giren amanieee'nin olayın içerisinde olup olmadığı belli değil, ama o da olayı daha doğal göstermek için dahil edildiyse gerçekten takdir edilecek bir çalışma söz konusu demektir. (şimdi amanieee'nin entry'lerine baktım da, o da bu tayfanın elemanı, yani kuvvetle muhtemel olaya dahil)

    diğer bir ihtimal de şu ki, bu 3 yazar da aslında aynı kişi, yani emre islekk... zira aşağıdaki entry'lerden de görüleceği üzere libertasviajante ve amanieee yememiş içmemiş bu emre islekk'e methiyeler düzmüşler. bu arkadaşlar ya emre islek'in ezik yancıları, ya da bizzat kendisi...

    http://i.hizliresim.com/wkp2jp.png
    http://i.hizliresim.com/3ll8k5.png
    http://i.hizliresim.com/rkpyjz.png
    http://i.hizliresim.com/pzn4oj.png
    http://i.hizliresim.com/kb8r5y.png

    bu arada özellikle enteresan olan bir şey var ki, o da debe'ye giren entry'de emre islekk'in bariz şekilde bir bahis sitesinin reklamını yapmış olması... yani tüm bu tezgah, debe'ye girdikten sonra reklam yapmak için kurulmuş bile olabilir.

    bu mevzu sözlük yönetimi tarafından ciddiye alınır mı, bu tip durumlarda bir yaptırım uygulanır mı bilmiyorum. ama dikkate değer bir durum olduğunu düşünüyorum şahsen.

  • abonelik iptalinde faks çekilmesini isteyen şirket

    şerefsiz bir şirkettir. bu şirketin niyeti müşteriyi elde tutmak falan değil, zorla alıkoymaktır. zira iş sadece faks çektirmekle kalmaz. iptal isteminizi bildirdikten sonra "ilgili arkadaşa aktarıyorum" deyip 22 dakika boyunca telefonda bekletmeler, faksı gönderdikten sonra "bu faks olmamış, şöyle olmalıydı" demeler, ardından onlarca kez arayıp taciz etmeler... şimdi doğrudan isim verip kimseyle mahkemelik olmak istemiyorum ama bu şirketler herkesin malumu zaten.

    bu noktada işbu şerefsiz şirketlere buradan sağlam bir yumruk çakmak istiyorum izninizle...

    herhangi bir aboneliğinizi sonlandırmak istiyorsunuz, fakat faks çekmekle uğraşmak gözünüzde büyüyor ve vaz mı geçiyorsunuz? alın size dev hizmet: http://www.hellofax.com/

    bu siteden 5 sayfa faks çekmek ücretsiz ve denedim, çalışıyor. faks çekeceğiniz şeyin fotoğrafını çekip bu siteye yüklüyorsunuz ve istediğiniz numaraya (türkiye için numaranın başına +90 eklemeyi unutmayın) faks çekebiliyorsunuz. üyelik işlemi sırasında 1 adet eposta adresi yeterli oluyor. 5 sayfa hakkınız mı doldu? başka bir eposta hesabıyla başka bir üyelik oluşturabilirsiniz. yalnız rica ediyorum beleş faksı buldunuz diye bokunu çıkarmayın. şerefsizlikle mücadele alanlarımızı, sizin şerefsizliğiniz yüzünden kaybetmeyelim.

    ayrıca buradaki linkin sonuna kendi referans id'mi ekleyip fazladan belki yüzlerce ücretsiz faks gönderme hakkı kazanabilirdim, ama yapmıyorum. zira bunu yapanlardan da tiksiniyorum ve gördüğüm yerde de eksiyi basıp mallara ekliyorum. bilginize...

    edit: adam "viral bu" demiş ve öncesinde "new york times, forbes ve time gibi müşterileri olan amerikalı bir firma gelir de ekşi sözlükte viral reklam yaptırır mı acaba?" diye hiç düşünmemiş, düşündüğü gibi gelmiş yazmış buraya. işte bunun gibi geri zekalılar olduğu sürece daha çok faks çekmemiz gerekecek bizim milletçe. yalnız milka ineğinin ne alaka olduğunu merak etmedim değil...