thebulk38
profili

  • kemal kılıçdaroğlu

    "devlet güvenliginden anladıgını pek sanmıyorum"

    tayyip erdogan mı anliyor devlet güvenliğinden?

    kozmik odayı fetöcülere açanlar adama bok atıyor. sınırları yol geçen hanına cevirip, 10 milyon suriyeliyi ulkeye dolduranlara bak sen!

    senin başkanın darbeyi eniştesinden ögrendi.

  • uyandıktan sonraki ilk üç hareket

    bir yerde okumuştum. (bkz: jack nicholson) buna benzer bir soruya ,

    -duş alırım
    -üstümü giyerim
    -evime giderim

    şeklinde cevap vermiş, başlığı görünce aklıma geldi.

    neyse, benim (bkz: one flew over the cuckoo's nest) izleme zamanım gelmiş, hadi size iyi günler...

  • 29 mart 2023 dolar kuru

    200 tl'lik bankot piyasaya sürüldügünde, 200 tl ile 131 dolar alabiliyordunuz.

    bugun 200tl ile 10,45 dolar satın alabilirsiniz.

    kisacasi,

    01.01.2009 dan bu yana cebinizdeki 120 dolar buhar oldu. ve görenen o ki kısa vadede bu parite 10 doların da altına düşecek.

    tanım; " ağaçtan maşa, aptaldan paşa olmaz."

    edit: entry üzerinden ağır elestiri ve hakaretler geliyor. aptalca fikirlerinizi kendinize saklayın. okumak isterseniz, uzun uzun bu konuları anlattıgım 700 e yakın ekonomi entrym mevcut. şimdi başlarsanız 15 mayıs sabahına kadar anca okursunuz.
    (bkz: ahahahahhaha)

  • 4 kasım 2022 çaykur'un 504 milyon zarar etmesi

    enteresan olay. muhteşem bir başarı hikayesi...

    dünyada kişi başına en fazla çay tüketilen ülkede, pazarın hakimi konumundaki çaykur toplam 504 milyon tl zarar açıkladı. (2021 faaliyet raporuna göre)

    2017 şubat ayında bakanlar kurulu kararı ile varlık fonuna devrolan şirketin, 5 yıllık zararı toplam 2.6 milyar tl oldu.

    şirket en son varlık fonuna devrolmadan önce 2016 yılında 82 milyon tl kar etmiş.

    kaynak makinesi

  • ordu'da iphone kuponu için yaşanan izdiham

    şu videodakilerin %80 i kendilerini dünya liderinin yönettiğine inanıyordur.

  • marmaris'te kamyon kasasından dökülen insanlar

    süleyman soylu çizmelerini giyip, sel ile mücadele ettiği için bu konuda bir şey yapamamistir. çünkü içişleri bakanının görevi, kaçak göçmenlerden ziyade, istanbula yağan yağmur ile mücadele etmektir.

    ayrıca bu insanlar marmarise nasıl gitmişler?

    milasta polis kontrol noktası var.

    bodrum sapaginda var.

    marmaris, akyaka arasında var.

    bu kontrol noktalarının bazılarında araçlara tek tek bakılıyor.

  • 18 mayıs 2022 dolar kuru

    görsel görsel

    bir avuç insan terste kaldığı için aralik ayinda, kafamdaki senaryoyu cizdigim "komik grafik." ismi "komik grafik" çünkü bence komik gözüküyor. ama bir şeyin komik olması, gerçekleri değiştirmiyor. ve yalanların arkasına saklanmış zihniyete gerçekleri gosteremezsiniz.

    benim bu zamana kadar yazdığım hiçbir şey bir temenni değildi. yani ulkesini seven bir türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak, aklımdan geçenleri paylaştım, ihtimaller üzerinde durdum ve eleştirip olması gerekeni söyledim.

    şimdi size gelelim haysiyetsizler tayfası!
    siz ne yaptınız?
    hatta eksi sözlükte neredeyse küfür etmemiş birisi olarak sizin tabirinizle size sesleneyim
    " noldu yarram?"
    her entryme küfürlü mesaj göndermekten bıkmadınız, ben sizi engellemekten bıktım. sizler bu dünyaya birilerinin kölesi olarak gelmiş, herhangi bir konuda fikri olmayan zavallı insanlarsınız. o kadar haysiyetsizsiniz ki ülkenin kurucusundan alıntı yaptığım entryde bile bu zavallı duruşunuzu degistirmediginiz gibi hakaretlerinize devam ettiniz.

    gülüyorum size ve sahiplerinize. olumsuz hiçbir olayda sorumluluk ustlenmeyen ve her olumsuzlukta birilerini suçlayan tekdüze insanlarsınız. şimdilerde okumaya başladım. " bu dış kaynaklı operasyon olabilir mi?" olamaz beyinsiz kardeşim!
    çünkü yurticinde yabancı yatirimci bırakmadınız. hepsi pılını pirtini topladı gitti.
    hiç düşündün mü, neden?
    neden düşüneceksin ki düşünmek ,senin/sizin varoluş amacıniza ters.

    neyse, komik grafiği ister duvarınıza asın, isterseniz de " g.tünüze sokun" siz bilirsiniz.

    merak ettiğim farklı bir husus daha var. sözlüğün gitgide kalitesizlestigi su ortamda sözlük yönetimi bir şeyler yapmayı gerçekten düşünüyor mu?
    ayrıca 17 mayıs 2022 dolar kuru başlığında bir entrym 510 favori alıp, debe'ye nasıl giremiyor bir açıklasanız da öğrensek. burada mesele debe'ye girmek ya da favori almak değil, mesele 20 favorili " survivor " entrysinin sanki daha fazla oy almış gibi gösterilmesi. şu (bkz: #137494306) entrydeki emeği görmezden gelmenizi ve insanlara ulasmamasi için uyguladığınız sansürü unutmayacağım!

    benim lafım survivor, futbol, dizi izleyenlere ve bu programlar hakkında entry girenlere değil. zaten ulke olarak geldiğimiz noktada 2-3 tane ucuz zevkimiz kaldı. benim söylemim eksi sözlüğün uyguladığı "debe" sansürü. ve bu birçok kez başıma geldi. şayet dolar kuru hakkında konuşulmasından, cok fazla gündem olmasından rahatsizsanız ben seve seve hesabımı silebilirim. ya da siz de ucurabilirsiniz. zira ülkede bulunmayan adaleti eksi sözlükte aramak çok da mantıklı değil.
    "eğer ben doğruyu biliyorsam ve sen cahilsen, senin düşüncelerini ve yolunu değiştirmek benim için ahlaki bir görevdir; böyle yapmaktan geri durmak zulüm ve bencillik olur."
    spinoza

    neyse sözü çok uzatıp, bana yakışmayan şekilde entry girdigimin farkındayım. yazar arkadaslardan özür dilerim.

    tanım; jüpiter hakkında bilgi edinecegimizi dusundugum döviz kuru.

    edit : arkadaşlar o fotoğraftaki kedi değil köpek. vallahi de köpek billahi de köpek! görsel
    görsel
    tamam boyutları biraz küçük olabilir. ahajajjsahajan baya küçük böyle köpek mi olur
    bence de kediye daha çok benziyor .
    eve gidince kendisinin artık bir "kedi" olduğunu söyleyeceğim.
    evet dolar kuru yükseldiği için bu kadarını alabildim. 2023 de lozanin gizli maddeleri kalkınca danua almayı düşünüyorum ajsjksjsja

    tertemiz delirdim.

  • 17 mayıs 2022 dolar kuru

    şu cümlelerden daha güzel bir şey yazamayacagim için boş konuşmak istemedim.
    ------------------

    "ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz; güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz; toplumsal ve siyasal yıkımlardan kaçamaz.

    » ekonomik kalkınma, türkiye’nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı türkiye idealinin belkemiğidir.

    » tam bağımsızlık, ancak mali bağımsızlık ile mümkündür. bir devletin maliyesi bağımsızlıktan yoksun olunca, o devletin bütün hayat ışıklarında bağımsızlık felç olur.

    » tüketici yaşamak iyi değildir. üretici olalım.

    » siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner.

    » yeni türkiye devleti temellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır. yeni türkiye devleti cihangir bir devlet olmayacaktır. fakat yeni türkiye devleti bir ekonomi devleti olacaktır

    ben, ekonomik hayat denince ziraat, ticaret, sanayi faaliyetlerini ve bütün bayındırlık işlerini, birbirinden ayrı düşünülmesi doğru olmayan bir bütün sayarım. bu vesile ile şunu da hatırlatmalıyım ki, bir millete bağımsız hüviyet ve kıymet veren siyasî varlık makinesinde, devlet, fikir ve ekonomik hayat mekanizmaları, birbirine bağlı ve birbirine tâbidirler; o kadar ki, bu cihazlar birbirine uyarak aynı ahenkte çalıştırılmazsa, hükûmet makinesinin motris kuvveti israf edilmiş olur, ondan beklenen tam verim elde edilemez. onun içindir ki, bir milletin kültür seviyesi üç sahada, devlet, fikir ve ekonomi sahalarındaki faaliyet ve başarıları neticelerinin kazançlarıyla ölçülür. 1937 (atatürk’ün s.d.ı, s. 379"

    -mustafa kemal

  • 16 mayıs 2022 dolar kuru

    üst edit: troll kardeşler size cevap vermeyeceğim. bugün 4-5 yavru trolü daha büyümeden engelledim. engellerinizi 2023de kaldıracağım akskajskasjaj kalbim krizin bekçisi olmuş
    ------
    uzun bir yazı olacak baştan belirteyim. ve aklımdan geçenleri olabildiğince anlatmaya çalışayım.

    5-10 mayıs haftasına mart ayından itibaren dikkat edilmesi gerektiğini söyledim ve birçok entrymde de bu duruma yer verdim.

    peki bu haftanın önemi neydi? bu tarih aralığında fed faiz kararları, enflasyon verisi açıklaması vb gibi birçok açıklama,beklenti, toplantı, karar vardı. bunların çoğu da küresel piyasalar için son derece önemliydi. turkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için de ekstra kur baskısı demekti. zaten de beklenen oldu. dolar kuru 15 tl üzerine çıkınca 16lira hedefine emin adımlarla gitmeye başladı...

    %70 den fazla enflasyonun olduğu ülkede, dolar kurunun hızlı artışının da fiyatlara yansıması hızlı olacaktır. ve daha önce söylediğim bana göre "ikinci dalga başladı." hükumet hala ortaya bir program koymak yerine, 0.99 faizle birilerine ev aldırma peşinde. ama bu sistem de kur korumalı sistem gibi sürdürülebilir değil. ev fiyatlarını arttırmak dışında bir işe yaramaz.

    "ev fiyatları, araba fiyatları düşer mi?" derseniz, düşmez. hiçbir şeyin fiyati düşmez.
    ev fiyatlarının düşmesi için, arz fazlası yani alicidan çok satıcının olması ve yeni insaatlara projelere ihtiyaç vardır. demir, beton, hammadde bu kadar pahaliyken bir ev nasıl ucuzlayabilir?
    80 milyonluk ülke 100 milyon sınırına dayanmış, araplar kapış kapış ev satın aliyorken yani ortada bir talep fazlası varken, ev fiyatları nasıl düşebilir?

    benzer şeyler otomobil sektörü için de geçerlidir. ben fiyatlarin duseceginden ziyade yükseleceğini düşünüyorum. çünkü tüm dünya enflasyonla mücadele ediyor. kısacası araç fiyatlarının düşmesi, ev fiyatlarına göre biraz daha zor. çünkü döviz kuru fiyatları direkt etkiliyor.

    otv indirimine gelince, devlet otv indirimi vs yapamaz. çünkü bu araçların bazıları turkiyede uretilse bile birçok parçası ithal, ithal demek döviz çıkışı demek. kısacası devlet ülkeden dövizin çıkması için bir indirim yapmaz, yapamaz. zaten bugün yaşadığımız sorunların bir çoğu, geçmişte yapılan hesapsız kitapsız indirimlerden kaynaklaniyor.

    iktidara geldiği günden beri ülkeye giren yatırımı/dovizi üretim yerine, yol, köprü, konut gibi gelecekte pek bir önemi olmayacak şeylere yatıran devlet, kasasindaki rezervi popülist uygulamalarla harcadı. şöyle düşünelim 1 dolar = 1 tl olduğu dönemi bir baz aldığınızda çevremdeki herkes neredeyse sıfır araca biniyordu. şirketler amerikaya iş toplantısı adı altında personel gonderiyordu. yani gonderebiliyordu. kısacası amerika bile türklere pahalı bir yer değildi.

    ekonomik açıdan düşündüğümüzde bu yöntem de o gün şartlarında doğru değildi. şayet ülkeye gelen yatırımlar bilim/teknoloji/ uretim/eğitim gibi alanlara yöneltilmiş olsaydı, bugün güney kore'den çok daha iyi durumda olabilirdik. kısacası "kit kaynaklar israf edildi." ve kolay para kazanma yöntemleri, konut/arsa kısacası gayrimenkule ağırlık verildi. bu yöntem ekonomiyi bir şekilde döndürse de uygulanan ya da uygulanmayan maliye/para politikalarıyla, kendi içinde dönmeye yetmedi. çünkü türkiye üretim yerine ithalatı tercih etmişti. ve döviz birinci öncelik olmuştu.
    dövizin her şeyden önemli olduğu bir yerde önce bu konu görmezden gelindi, halk uyutuldu. nasıl mı?
    2008 yılında akp'ye kapatma davası açıldı.
    2008 temmuzun'da (bkz: haşim kılıç) 'in "oylama sonucunda "kapatılmaması kararini okudu.
    otv indirimi 2009 mobilya, bilgisayardan, otomobile kadar her şeyde indirim sundu.
    2008 varlık barışı, yanlış hatırlamıyorsam paranın kaynağı olmadan %5 ödeyerek paranızı legal olarak sisteme sokabiliyordunuz. diyelim ki 100.000tl paranız var. fakat kaynağı belli değil, 5 bin tl vererek bu paranın hesabını vermekten kurtuluyordunuz.(kisaca temel mantığı bu) ilk çıktığı günden bugüne kadar 6 kez varlık barışı çıktı/uygulandı.

    2008 torba yasası ve daha sonra çıkartılan torba yasalar.

    2b orman arazisi,
    imar barışı,
    imar affı
    bedelli askerlik
    bedelli askerlik 2
    bedelli askerlik 3 (yürürlükte olan)
    özelleştirmeler,
    vs
    vs

    kısacası 2008 döneminden sonra devlet kendi kaynağını bir şekilde kendi yarattı. ve halkın sorunlarını bu şekilde çözdü, bu sistem de milletin hoşuna gitti.
    trafik cezası 120liradan az olanın borcu silindi
    gecmis bagkur primlerinden faiz alınmadı
    kaçak göcek evlere tapu verildi.
    orman arazisindeki yerlere imar dağıtıldı vs vs. türkiyenin en büyük fabrikaları satildi/ozellesti.
    bunu şöyle dusunebiliriz, dedenizden miras kalan şeyleri satıyorsunuz, günlük hayatınızı devam ettirmek için çalışmıyorsunuz, zaman içinde tembelliğe alışıyorsunuz. bu durumda harcadığınız miras bitince zengin dostlarınizdan borç istiyorsunuz.

    şayet öyle olmadı ise ,

    peki toplanan bunca kaynak ne oldu?
    şimdi düşünelim gerçekten ne oldu?
    hükumet kaç fabrika açtı?
    ya da turkiye yüksek teknolojili ne üretti?

    söyle izah etmek gerekirse yıl sanırım 2009du. otv indirimi çıkalı birkaç gün olmuştu. 3 arkadaş çay içip sohbet ediyor, otv indiriminden bahsediyorduk. sonra gezmek için istanbul topkapida bulunan hyundai yetkili servisine gittik. o yıl yanlış hatırlamıyorsam dolar 1.7tl civarındaydı. hiç arac almak aklımızda bile yokken ve buna ekonomik olarak hazır bile değilken, 3 arkadaş, 3 adet hyundai getz araç satın aldık. ve cebimizden 3-5 kuruş para verdik. araçların tanesi 22bin tl idi. neredeyse %85i kadar da kredi kullandık. o kadar şaşkınlıkla çıktık ki,
    +biz şimdi durup dururken neden araç aldık?
    - valla ben dizel diye aldim.
    × iyi de senin zaten dizel araban var.
    - ee abi adamlar para almadan araba verdiler. kredi işini de kendileri hallettiler, ee faiz de düşük.
    + saçmalık.
    ×aynen saçmalık. bunlar bizle kafamı buldu acaba...
    3 gün sonra gidip araçları teslim aldık.

    işte biz (devlet) o yıllarda böyle saçma sapan popülist yontemlerle parayı ucuz olarak piyasaya dağıttık. bu para da elin korelisine, japonuna, almanina gitti. kısacası ülkeden ışık hızıyla döviz çıktı. yine o yıllarda da özellikle samsung ar-ge çalışmalarına ciddi para harcayıp, akıllı telefonlarının ilk versiyonlarını piyasaya sürüyordu. samsung omnia yani şuan kullandığımız akıllı telefonların windows işletim sistemli versiyonu...

    üreten bir toplumu hazira alıştırarak, tüketen bir toplum haline getirmek çok zor olmadı ve 15-20 yıllık süreçte insanlar buna alıştı.
    2012 balyoz, ergenekon davalarıyla herkesin kafası karıştı ve medya gücünü de ele geçiren iktidar kendi tabanını inandirmakta zorlanmadı.
    ergenekon, balyoz vs fark etmez, bu gibi davalarda siz uluslararası mecrada hukuk sisteminizi görücüye çıkarırsınız ve ekonomide hukuk, demokrasi, lider, coğrafya, şeffaflık gibi meseleler önemlidir. nasıl ki siz birine borç verince bazı kriterlere bakıyorsunuz, yatırımcılar da benzer kriterlere bakiyor. güvenmediği insana/ülkeye kim, neden yatırım yapsın?
    neyse 2007 yılında turkiyenin cds'i yani ülke risk puanı 190 diyelim kısaca, 2019 yılında neredeyse 570 puandi. ( puanın düşük olması olumlu, yüksek olması olumsuzdur) şuan için cds 690 . ..

    rahip brunson, 2013 gezi direnişi, 17-25 aralik operasyonu, seçimler, komşularla ilişkiler, suriye meselesi, akdenizde petrol arama, israil-filistin olayları, mısır-libya-iran hamleleri, rus uçağının düşürülmesi, rus krizi, f35, abd ilişkileri, s400, ab sorunlari turizm krizi ve bunun üzerine gelen pandemi süreci...

    ekonomide istikrar önemlidir. şu yukarıda saydığım olayların tamamı son 10 yıl içinde gerçekleşti. istikrarlı olduğumuz tek konu; istikrarsızlık...

    şimdi tekrar düşünelim,
    uretmiyorsun, sürekli kriz halindesin, komşularınla aran kötü, dünyayla ilişkilerim kötü ve kırılgan bir ekonomin var.

    merkez bankan bağımsız değil,
    verdiğin enflasyon, tefe-tufe rakamların gerçekçi değil,
    hukuku kendi menfaatin için kullanıp işine gelen karara saygı duyuyor, işine gelmediği zaman bağırıp siyasi baskı uyguluyorsun,
    dünyada en fazla tutuklu gazeteci senin ülkende...
    diyorlar ya "düzelecek aralığı bekleyin, 2025 süper geçecek vs " yahu bi anlatsanıza nasıl olacak bu iş?

    şimdi şöyle düşünün küçük bi tarlanız var. domates ekip, yol kenarında satıyorsunuz. domates ekmeyi bırakmışsınız, ev halkı soruyor ; bu sene nasıl gecinicez ?
    - domates satarak ...

    başkasından veresiye aldığınız domatesi satıyorsunuz, onun da kar marji size yetmediği gibi, evde kendi yiyeceğiniz domates bile artık sizin için bir gider kalemi. bu da yetmezmiş gibi domates aldığın adamla da kavga edip, kriz yaratıyorsun. o da yetmiyor domates satacagin kişilerle de kavga ediyorsun.
    yani bu sürdürülebilir bir şey değil...

    bu ülkede şeker fabrikaları satildi. işçiler grev yaptı, bir kesim ses çıkarttı.
    ne oldu?
    şeker o gün kaç paraydi, şuan kaç para ?
    ya da başka bir soru ucuz olan ne var ?

    şimdiler de duyuyorum "ali babacan süper adam"
    ali babacan süper adam falan değil!
    çıksın açıklasın üretim alanında ne yapmış?
    kaç tesis kurmuş?
    hangi yüksek teknolojileri ürünleri geliştirmiş, bunları kime satmış?

    bir futbol maçında takım kazaniyorsa işler yolundadır ve herkes mükemmeldir. çünkü belirleyici olan tabeladır. yani kasada para varsa herkes harcar. para harcamak için dahi olmaya gerek yok.
    süper adam da, dahi de mustafa kemal'dir. kaç para varmış ülkesinin kasasinda ?
    kaç fabrika açmış yokluk içinde?
    çiftçiye nasıl destek vermiş?
    ilk bankayı nasıl kurmuş?
    tarim kanununu nasıl çıkartmış?
    1929 yılında onca sorun içinde zeytin ağacını korumayı nasıl başarmıştır?
    neyse, konumuz gazi değil. burdan kendisine teşekkür ederim. en çok sevdiğim ağaç şurada da (bkz: #131662264) belirttiğim üzere

    bu ülkede yapılan en büyük hatalardan biri betonlastirmaktir ve bu hata da hala devam etmektedir. denenmişi deneyenlerin deneyimlerini, deneyimleyecegiz; deneğiz, deneyimliyiz...

    yukarıdaki bilgiler ışığında dolar kuru ne olur derseniz ?
    bence demeyin, yıllardır ne olduysa o olur.
    geçtiğimiz hafta merkez bankasının açıkladığı verilere göre 5 milyar dolar rezerv eksilmiş.
    şuan mb rezerv durumu -60 milyar dolar.
    yani cebinde hiç parası olmayan bir adam, merkez bankasından daha varlıklı. çünkü merkezin " kasada 1 lira var demesi için " +60.000.000.000$+1tl'e ihtiyacı var. (eheheh sifirlari 4 kez saydım )

    şayet kısa vadede bir faiz artışı gelmezse kur vites yukseltebilir. tabi sadece faiz artırarak bir şeyleri çözemezsiniz, faiz artışı sadece biraz zaman kazandırabilir. faiz artışını maliye/para politikalarıyla desteklemezseniz bir ay sonra yine aynı şeyleri konuşuyor oluruz. ve muhtemelen konusuruz, ben 4-5 senedir konuşuyorum (ajsjajssjsjahsj şuraya yazdiklarimla uğraşacağıma fiziğe yonelseydim, atom bombası yapardim)

    geçenlerde birisi söyle diyordu, " savaş yüzünden enflasyon yüksek "

    +kimler savaşıyor?
    -rusya - ukrayna
    +ee onlarda enflasyon kaç?
    -kaç, sen söyle?
    + %18-%22
    - yani?
    +lan yanisi mi var! savaşan adamlardan daha fazla bizdeki enflasyon %70! biz savasmiyoruz! bizim normalimiz bu !
    +anlamadın mı?
    - ......
    + ne bakıyorsun boş boş bi şey desene?
    - savas ortamında enflasyonu düzgün olcememişlerdir.
    + ahahahahah

    son olarak piyasalarla ilgili genel görüşümü belirteyim. "çok yazdı kapatıcam "
    abd enflasyon verisini bekledigimi ve buna göre yatırım yapacağımı söylemiştim.
    genel anlamda beklemeye devam ediyorum.
    her ne kadar 29.200 dolardan bitcoine long actiysam da bu pozisyonumu 30.200 seviyesinde kapattım. mana coini 0.80 civarından bir miktar aldım. mana, sol, dar dışında hiçbir coine şu aşamada bulasmayacagim. pazartesi saat 18den önce de islem yapmayacağım.
    altin/gümüş giriş için uygun görünse de yine piyasayi izleyip, salı günü islem yapmanin daha doğru olduğunu düşünüyorum.
    nakitte beklemek bazen iyidir. piyasalarda fırsat bitmez/kaçmaz.
    nasdaq, sp500 düşerse sıkıntı devam ediyordur. teknik olarak borsalar hızlı bir düşüş yaşarsa, teminat açığı oluşabilir ve bu bitcoin ve değerli metallere de yansır. paranın tamamını kullanmak bu hafta riskli olabilir .

    onun dışında yakın zamanda istanbula gidecegim, marangozluk da iyi gidiyor. kemal amcanın karyolasini da yaptım.

    he bu arada burdan haribo yetkililerine de seslenmek istiyorum, " kolalı - ekşili şekerimsi seyi birine kızıp mi yaptınız? ya da bunu ürettiğinizde kendiniz tadına bakmadiniz mi? abicim usta başına falan denetin ürünlerinizi. limon tuzu mu yedim, kaldırım taşı mi emdim anlamadım "
    ehajshajsjsj

    yok ya şaka yaptım.

    işbu entry tamamen kişisel görüşlerimi içermekte olup, bir yatırım tavsiyesi içermez. tarihe not şeklinde oluşturduğum entrylerin birleştirilmiş halidir.

    edit: takip eden bir arkadasin sorusu,
    "komik grafik ne oldu ?"
    bilmeyenler için dolar 18tlden 11tl civarına düştüğünde, cep telefonundan üstünkörü çizdiğim bir grafikti.
    (bkz: #131695302) emin adımlarla yoluna devam ediyor. komik grafik aralik ayinda cizdigim grafiğe göre bu aralar bir düşüş yaşanabilir. bu da faiz kararı fiyatlamasi olabilir. zaten büyük bir düşüş değil...

    +60milyar doları, tl olarak yazmışım, sayın dikkatli yazar @mabitheking sayesinde fark ettim. o kadar şey arasında hatayı bulmuş çıkartmış, vay canına! tisikkirlir...

  • rolex saat almak

    üst edit: rhodıum zorlu center rolex mağazasını da aradım. tek bir tane bile stok yok! ayrıca bu mesele rolex meselesi değil. bugün konu bu olur, yarin dom perignon sampanya veya cartier ürünleri. bana gore piyasasi olan her sey yatirim aracıdır...

    üst edit2 ; geçtiğimiz günlerde eksi itirafta debeye giren entrym de alex abimden bahsedecegimi yazmıştım. demekki günü gelmiş. alex'in saat/taki konusunda bana katkisi büyüktür. yetistirebilirsem hikayeyi bu gece yazacağım.

    **********

    rolex bir yatırım aracıdır. ve bunu yapana " mal" diyorsanız. o mallardan biri de benim. bir konuda bilgi sahibi olmadan konuşmak mallıktır.

    avmlerde sıkça rolex mağazası görürsünüz . ancak saat almanız çok mümkün değildir. ortalama 8bin euro olan saati, liste fiyatı üzerinden satın almanız için çok iyi bağlantılara sahip olmalısınız.

    orijinal bir rolex ürünü, sertifikasiyla birlikte dünyanın her yerinde paraya dönüştürülebilir taki/ aksesuar, zati eşya gibi değerlendirildiği için kolunuzdaki saat gümrük gibi engellere takılmaz. çünkü yurt dışına çıkarken ülkeden çıkartabileceginiz para miktarı bellidir. ve rolex gibi saatlerle bu yasağı delebilirsiniz.

    ayrıca rolex bu kategorideki orta sınıf bir saattir. rolexden çok daha pahalı saatler vardır.

    bir rolex mağazasını arayın, ellerinde hangi model saatler olduğunu sorun, bakalım nasıl bir cevap alacaksınız (?)

    birgun 1kg külçe altın ve rolex almak arasında kalsam, rolex alırım.

    edit: bu sözlük gerçekten enteresan bir yer. 500 den fazla ekonomi yazısı girmişim, hayatım boyunca finans alanında üst düzey işler yapmışım, ihtisasim iktisad; akıl verenler mi dersin, mal demek de israrci olanlar mı dersin, parayı kripto olarak yurt dışına çıkart diyenler mi dersin ne ararsan var.

    biraz önce kanyon avm rolex mağazasını aradım. "elinizde hangi modeller var " dedım.
    "birçok model var ama hepsi ikici el "cevabını aldim . birisi size bir şey anlatıyorsa önce bir dinleyin. bundan ne öğrenebilirim diye düşünün. aksi halde üzerine bastiginiz çimenden bir farkınız kalmaz.

    bakın arkadaşlar siz daha sütten kesilmemisken, ben rodyum alip/satiyordum.
    (bkz: #112634914)

  • merkez bankasının seri para basması

    tam 2 sene once bunları yazmış biri olarak açtığım basligi buraya bırakıyorum. (bkz: mayıs 2020 merkez bankasınım para basması) ben uyarılarımi yaptım. hatta muhalefet partilerine de durumu anlatan mail gönderdim. tabiki sonuçsuz kaldı. ve o gün bahsettiğim oluşacak enflasyon, bugün yaşadığımız şeye dönüştü.

    daha sonra merkez bankasının altin satması şeklinde başlık açtım. kimse oralı olmadı. ve yine bu başlığa çok bilmişler gelip, küfür ettiler. yine 6 ay sonra yabancı bir dergi bu haberi yapınca, konu gündemde kalır gibi olsa da kapanıp gitti.

    merkez bankasının doları baskilamak için normalin üstünde dolar sattığını birkaç entrymde belirttim. tam bir sene sonra "128 milyar dolar" nerede hadisesi çıktı.

    gelelim bugün basılan paralara, bu paraların büyük çoğunluğu piyasadaki paraların yenilenmesi amacıyla basılıyor. bir kısmı da yaklaşan bayram için. bayram günlerinde nakit ihtiyacı fazla olduğundan para basimi gerçekleşir. takip eden aylarda bu paralar piyasadan toplanıp, imha edilir.

    benim bahsettiğim dönemde piyasadaki para 160 milyartl civarındaydı. şuan yaklaşık 250milyartl civarinda. ve basılan paralar amacına uygun kullanılmadı. şayet ucuz kredi vermek yerine halka bu paralar hibe edilseydi (bkz: helikopter para) şeklinde, bugun bu sorunlari yasamiyor olurduk.

    mayıs 2020'de sorduğum soruyu cevaplıyorum " bu paralar nereye gitti?"
    - bu paralar ucuz kredi olarak, çok da ihtiyacı olmayan kişilere gitti. kimisi ev aldı. kimisi araba aldı. kimisi de krediyi çekip, altına dolara yatırdı. piyasada fazla ve ucuz para olduğu için insanlar dövize yöneldi. dolar kuru yükseldi. dolar kuru, ucuz tl ile birlikte enflasyon yarattı. faiz oranları insanların dolarize olmasını engellemedi. artan kur ve yükselen maliyetlerle birlikte enflasyon daha da arttı.

    böyle böyle domino etkisiyle ülke fiyatlar bakımından cehenneme döndü.

    bu dönemlerde ev/araba ya da herhangi bir seye yatırım yapanlar, hiç yatırımı olmayanlara göre kendini biraz korudu. ama "yüksek enflasyonun olduğu ortamlarda halk önce zenginlestigini sanır, sonra gerçeğin farkına varır ." konusuna birkaç entryde deginmistim. şuan birçok kişi gercegin farkına vardı. kısacası normal vatandaşın zenginlestiigi bir ortam yok. hatta büyük ölçüde herkesin fakirlestigi bir durum söz konusu. ve şuana kadar uygulanan hiçbir yöntem de bu sorunu çözemez. çünkü ülkeyi bu hale getirenler ortada bir sorun görmüyorlar, görmezden geliyorlar.

  • aralıktan itibaren enflasyonun düştüğünü göreceğiz

    hodri meydan! çıkalım bir tv programına sabaha kadar sizinle ekonomi tartışalım.
    aralik ayından sonra ne değişecek?

    dolar değer mi kaybedecek?
    petrol fiyatları mi düşecek?
    elektrik mi ucuzlayacak ?
    dogalgaza indirim mi gelecek ?
    çiftçi samanı, yemi, gübreyi daha ucuza mi alacak ?
    ev sahipleri kira zamlarinda indirime mi gidecek?
    asgari ücrete mi zam gelmeyecek?

    sabaha kadar yazarım da öyle bi boş vaktim yok. bu toplumu 20 senedir oyaliyorsunuz. aralik ayinda haziran ayına işaret edip, nisan ayında da "aralik ayında enflasyon düşecek..."

    diyelim ki düşecek. nedir senin planın? nasıl düşüreceksin? kur korumalı sistem dolar kurunu düşürdü mu ? yahu bir insanın planı olur, beklentisi olur, öngörüsü olur, sistemi olur. ben böyle boşluk hayatımda görmedim. mahalle kahvesine git, daha derin söylemleri oradaki amcalardan dinlersin.

    aralik ayinda seçim tarihi açıklanırsa piyasalarda bir hareketlilik olur. ama bu enflasyonu düşürmez. enflasyon zaten nereye düşsün olmuş %80 . asgari ücrete zam yaparken bunun enflasyona nasıl etki edeceğini dusunmuyorsan, nas mas diyip dolar kurunun yükselmesine sebebiyet veriyorsan, faizi düşürmekte ısrarcıyım diyorsan, aldığın bu sonuçtan mutlu olacaksın. zira sen/siz bunu kasten yapıyorsunuz.

    "kardeşimiz yetkiyi alali kaç sene oldu?"
    yetki almadan önce dolar kuru ne kadardi, şimdi ne kadar ?
    yahu dünyada brend petrol fiyatı %10 düşerken benzine indirim yapmayıp, marketten, toptancidan ürünlerine indirim yapmasını bekliyorsun. ve ne hikmetse suçlu hiç bir zaman sen/siz degilsiniz...

    neyse aralik ayında da yeni tarih bekleriz artık. şunu unutmayın ki enflasyon düşse bile fiyat yapiskanligi kaynaklı (bkz: yapışkan fiyat) fiyatlar düşmez. yoksa siz yarın çıkıp, enflasyon %15 deseniz de bir şey fark etmez.

    son sözümde sözlükteki trollere.
    yıllardır etmediğiniz küfür kalmadı bana. ne pahasına olursa olsun bu adamları savundunuz ve bazılarınız savunmaya da devam ediyor. şayet , bir yaratici/tanrı/allah varsa, işte o sizin belanızı versin.
    -bence var...

  • recep tayyip erdoğan

    1900'lu yıllarda uygulanan, çökmüş finansal modelleri yeni bir buluş yapmış gibi ortaya atıp, oy toplayan kişidir.
    şimdi bu model işe yaradı diye düşünebilirsiniz. ama olaya söyle bakmak lazım. delik bir kova var. ve parmağınızı kapattığınızda su akmıyor. işte burda asıl mesele parmağınızı ne kadar orada tutabileceginiz. suyu kısa süreliğine kesmiş olmanız bir şeyi değiştirmez.

    kovayı değiştirmek ya da tamir etmek yerine, sürekli böyle yöntemler denerseniz yorulan parmağınız, boşa giden de israf ettiğiniz su olur.

    önümüzdeki aylarda yapılacak avrupa mb toplantıları ya da fed kararları da kovaya dolan suyun şiddetini artıracak. bu sefer de siz delikten su gelmiyor diye bakarken, kova üstten taşacak.

    faizi arttırmak, kovayı büyüğü ile değiştirmek olsa , siz faizi indirerek kovayı kucultmeyi tercih ediyorsunuz. israf edilen su da merkez bankasının bastığı paralar olur.
    ödeyeceğimiz su faturası da enflasyon olur.

    su faturası arttıkça, su sizin için daha değerli hale gelir. şayet güven veren biriyseniz, komsulariniz size geçici süreliğine bir kova verebilir. ama siz herkesle kavga ediyorsanız, size kova vermek yerine, kovaya yeni delikler açarlar.

    bu örnek olmadıysa, köpek balığı ya da sünger bob gibi şeylerle de anlatabilirim.

    bir de size 3 soruyu sormak isterim.
    bakan nebatiyi tercih etme nedeni nedir?
    ya da şahap beyi ?
    geçenlerde şahap ve nebati beyi tavla oynarken düşündüm. zarlar 3-1 gelse mesela, ikisi de kapı almak yerine, 2 açık veriyordu. sordum, "neden böyle oynuyorsunuz diye?"
    -açık korumalı, kırılma garantili bir modele geçmişler.
    3. soruyu unuttum...

    neyse, sizi yakından takip ediyorum. hayatta başarılar.

  • 22 aralık 2021 dolar kuru

    baştan belirteyim biraz uzun bir entry olabilir. düşündüklerimi özet olarak yazmaya caliscam .

    geçtiğimiz günlerde dolar kuru 18 tl i gecti. ve kurun bu hale gelmesinde en büyük etken cumhurbaşkanının faiz israriydi. ve arkasına gelen faiz indirimleri tuz biber olup doları 18 tl e kadar çıkarttı.

    peki neden faiz indiricez diyenler, bir anda bu israrindan vazgeçip daha fazla faiz verdikleri bir sisteme geçtiler?

    çünkü yürüttükleri bir para politikası değil, bilinçli olarak turklirasi devauleye edildi. yani değersizlestirildi. doları düşürmek için rezervde de para olmayınca, kontrolden çıkan doları kontrol altına almanın en kestirme yöntemi dış borç almak ya da para bulmak. şimdi daha önceki yazılarımda da bahsettiğim bir varsayımın tekrar üzerinde durayım.
    diyelim ki birleşik arap emirliklerinden 10milyar dolar yüksek faizle borç alındı. 10 milyar tl ×18tl dolar kuru ile turklirasina çevrilince = 180milyar tl. erdoğanın açıklamaları esnasında bu paralar dolar kurunu düşürmek için mb tarafından satıldiysa, zaten kurun neden bu kadar hızlı düştüğü sorusuna çözüm bulunabilir .

    peki erdoğanın konuşması neden akşam saat 19:30 da gerçekleşti. yani tabiki bu açıklamayı gündüz ya da öğlen saatlerinde piyasalar açıkken de yapabilirdi. kaldı ki anlattıklarında olumsuz bir şey yoktu. insanların islem yapamadığı, genel olarak halkın alıp satamadığı bir zaman diliminde yapılması bence bilinçli bir tercih. tabiki açıklamanın olduğu saatte fx sistemleri kullanan ya da kripto para piyasasında olanlar önlemlerini alabildiler. ama garanti bankasından dolar alıp satan kişi mesela makas farkları yüzünden ekrana bakmak dışında bir şey yapamadı.

    diğer bir konu da şu, geçtiğimiz günlerde merkez bankası 2 milyar dolar sattiginda kura etkisi 1 tl civarında oldu . demekki satılan döviz miktarı 2 milyar dolardan fazla. bence kamu bankalariyla organize satışların toplamı 2 milyar dolardan çok daha fazladır...

    "dolar ihracat için yükseliyor .
    çin modeli,
    rekabetçi kur "
    bunlar son zamanlar hükumet ve o çevrenin savunduğu argümanlardi . şimdi bu kur düşünce bunlardan vaz mi geçtik?
    bence burada 10-12tl arası hükumetin istediği bir kur seviyesiydi. ama.piyasadan gelen tepki ve hacimli alımlar kuru 18 tl seviyesine yükseltti. ve burada da bir aksiyon almak zorunda kaldılar. dün açıklanan sistem de zaten 3-5 günde hazırlanmış, kurnazca bir plan. çünkü insanlar kur düştü mü düşmedi mi buna bakıyor . erdoğan kendisiyle ters düşmüş, faiz arttırmaya karşıymış ama arttırmış buna bakmıyor. tek bakılan dolar kurunun tl karşılığı olunca insanların sevinmesi de normal.

    peki bu sistem ise yarayacak mı?
    yani bir sistemi programı kağıt üzerinde baktığınızda size müthiş mantıklı gelebilir ama uygulamaya soktuğunuzda bin tane sorun çıkar. mesela bugün fiziki altin/gümüş yatırımı yapan arkadaşlarımın fikrini sordum. "yastık altındaki metallerinize devlet talip "dedım.
    takdir edersiniz ki güldüler. çünkü bu insanlar hukumetlerden bağımsız olarak fiziki altin/dolar/gümüş vs topluyorlar. yani yarın chp başa gelse yine gidip bankaya yatirmazlar. kısacası insanların alışkanlıklarını değiştirmek zor. bunu en iyi annelerimizden biliyoruz. anneler en iyi uzun dönem altin yatırımcılarıdır.

    neyse işin bu boyutunu kenara bırakırsak, benim sistem açıklanmadan önceki olası sistem tahminim (bkz: #131378199) bu sekildeydi. üç aşağı beş yukarı da böyle oldu. şimdi soruyorum,

    ben neden dolarimi istediğim zaman satma özgürlüğüne sahipken bu sisteme 3 ay ya da 6 ay para baglayayim.?

    diyelim ki ev alacağım ve para acil lazım bu durumda kur ya da faiz avantajını kaybediyorum.

    ayrıca öte taraftan bu iş parası olmayan için son derece de sıkıntılı bir şey. sonuçta parası olana hazineden destek oluyorsun. ee parası olmayıp, kurun yükseleceğini de düşünen gider kredi çeker. bunu nasıl engelleyeceksin? adam her türlü para kazanacağı sistemin içine neden girmesin?

    ee bu paralar da en nihayetinde merkez bankasında basılıp hazineye aktarılacak. ee bu durumda da dolar artmasa bile enflasyon yükselecek. yani faizi bu şekilde değişken de yapsan enflasyon belasından kurtulamayacaksin. ee enflasyon yükseldiğinde elinde tl olduğu için ve alacağın şeylerin fiyati arttığı için yine daha az şey alacak hale gelmeyecek misin?

    mesela şimdi aklıma gelen ve tamamen uydurduğum bi sistem yazayım. madem böyle bi fikriniz vardı. yeni bir turklirasi türevi cikartsaydiniz. atıyorum tld . ve bu tld de dolara endeksli olsaydı. 1 tld =1 dolar. coin piyasasındaki stabil coinler gibi. insanlar da bunu alıp faize yatirsaydi. bak şu şuan söylediğim şey bile çok daha mantıklı. halk tld mi alacak. bas parayı gitsin alsın bankadan. baktığında tahvil gibi ama daha yenilikçi ve hızlı dönüştürülebilir bi sistem.

    yeni sistemi bir kenara bırakıp gelelim tekrar birleşik arap emirliklerine . bu varsayima göre ne dedik. adamlar 10 milyar dolar verip , 180 milyar tl almış olsun. ya da bae değil de başka bir ülke de olabilir fark etmez. kur da bir süre 12-13 civarında gezinsin. peki bu alınan borç ya da yatırım, her neyse artık ülkeden çıktığında, 180 milyar tl kaç dolar edecek?
    kurun 13 tl olduğunu hesaplarsak 14 milyar dolar yakın bir paraya denk geliyor(faiz haric). kısacası böyle bir borç ilişkisi varsa, şubat ayından sonra, mart başı gibi dolar kuru bize gerçekleri gösterecektir.

    bana göre devlet cds riski yüzünden dış borç bulmakta zorlanıp, bu yontemle de dolar bazlı iç borçlanmaya gidiyor. eski yazılarımda bahsettiğim şeyleri takip edenler bilir. ben 10 liradan bir duzeltme bekliyordum ve bu kadar çıkacağını, çıkmasına izin vereceklerini tahmin etmiyordum. yine maliye bakanı istifasının gelebileceğini de söylemiştim . bir çoğu oldu .

    fed ve avrupa merkez bankasının faiz arttiracagi bir dünyada bizim bu sistemimiz ne kadar işe yarar göreceğiz . şuan piyasada bir belirsizlik var. alsam, düşer mi? satsam, yükselir mi?

    canli not ; şuan mesela maliye bakanı açıklama yaparken dolar 1tle yakın düştü . ve yeni alım geldi. bunu grafikte anlatabilirim ama çok uzun hikaye. piyasa kapalıyken şimdi bu alımları kim yapıyor. toplam 3 hacimli alım. hemen aklıma şu soru geliyor
    merkez bankası ilk müdahaleyi ne zaman yaptı?
    merkez bankası ilk müdahaleyi dolar 13.50 civarındayken yaptı. ve dolar 12.40 seviyesine kadar geriledi. yani 13 ve altı rakam kabul edilebilir bir rakamdi. daha sonra 15,16,17 tl civarından da 4 kez yine müdahale de bulundu. ve dolar satti. şimdi baktığınızda aslında elindeki dolarları iyi paradan satmış . coin piyasasında ve borsada işlem yapanlar bilirler. tipik balina mal boşaltma hareketi. peki bu hareketin devamında ne olur?
    sattıklarını bir yerde geri alman gerekir . çok fazla alım yaparsan yine volatil harekete sebebiyet verirsin. o sebeple yavaş yavaş toplamak en mantıklı olanıdır...
    nereden, hangi seviyeden toplandığını da ancak zamanla gorebilecegiz.

    ben elimde coin dışında dolar tutmadığımi belirtmiştim. dolar satıp baştaki parayla sıfır ithal otomobil almıştım. ve 3-4 gün önce sattım. ve bugün de yazdığım üzere ilk alımımı 12.50 seviyesinden yaptım. toplam 5 parça halinde almaya devam edeceğimi de belirttim.

    bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak doların tabiki 5liraya düşmesini isterim. ama bırakın bu ülkede yaşamayı sürekli bi hayatta kalma mücadelesi veriyor olduk . bakın bir örnek vereyim anlik ;

    televizyonu açtım az önce
    cnnturk de bi programa denk geldim. konu ekonomi. konuklar kim?
    hulki cevizoglu
    melik diye bir adam
    bi araştırmacı
    bi de gazeteci bilmem kim!
    yahu ülkede bir tane ekonomist yok mu?
    iktisat diplomasına sahip kimseyi mi bulamadınız?

    konuşmaları dinliyorum. boş beleş hikayeler. süper sistem, yok dahice, bir araba dolusu muhalefete laf. yanu kardeşim bakin dolar 3 ay önce kaç paraydi. dustu diye sevindigin yer neresi? ayrıca gazeteci muhalif olur. yani bu sistemi kendileri uygulamaya alanlar bunlar kadar begenmemislerdir.

    muhalefeti eleştiriyorsun da adamın işi o zaten. yani adı üstünde muhalefet. aman neyse.

    yani turkiyenin gündemi bitmediği için entryde çorba gibi oldu.

    ben genel çerçevede aklımdan geçenleri paylaştım. sistemin nasıl calisacagi hakkında çok bi fikrim de yok. kimseye ne dolar al, ne de dolar sat derim.
    dogalgaz bulundu. dolar düştü.
    yerli araba lansmanı yapıldı dolar düştü .
    albayrak istifa etti dolar düştü.
    naci agbal geldi dolar düştü.
    faiz arttı. dolar düştü.
    dikkat ederseniz düşe düşe geçen gün 18 e kadar düştü.
    şimdi yine düştü. mesele dolarsa nereye düştüğüne değil, nereye çıktığına bakmak gerekir. üretimden, teknolojiden, bilimden ,eğitimden uzak olursanız bulduğunu sandığınız yöntemler sizi bir yere kadar idare eder.

    buyrun profilime sabitledigim 09 eylül 2020 dolar kuru.(bkz: #112737117)

    edit; çok soru gelmiş. " 12.10.civarindan da dolar aldın mı?" diye.
    -hayır almadım. 12.50den zaten aldım. 11.70 e düşerse 2.kez alım yaparım. düşmezse de duruma biraz zaman geçtikten sonra bakarım. hiç almamış olsaydım tabiki 12.10 gibi bi seviyeden alırdım haliyle. parçalı alımlarda çok sık ve yakın fiyatlara alım yapmak doğru bi yöntem değil...

    dolar alma sebebim de gümüş almak için fırsat kollamam. yani elimdeki dolarları uygun bir giriş yeri bulursam ons gümüşe çevireceğim

    edit2; ben bu sistem kesinlikle tutmaz demiyorum . ben düşündüklerimi yazıyorum . 2 gündür birileri çıkıp anlatıyor hala anlaşılmayan bir sürü şey var . inşallah tutar da dolar 5lira olur.

    edit3; merkez bankası bugün kuru 12.30 civarından yayınladı. banka makas farklarina bakıldığında da buralar ortalama (+-%4) seviyesi olarak düşünüyorum.

    bu arada sıfır araçlarda indirim beklıyorum. ortalama %15-%20 civarı indirim gelmesi gerekiyor... tabi bu indirim alacağınız aracın otv matrahına göre değişir.

    yazının bu kısmını paylaşıyorum,
    yazdıklarım kendi goruslerim, tavsiye niteliğinde değildir.
    devam edicem. ..

  • 17 eylül 2021 bddk kararı

    biz bu filmi izledik.
    doviz karsilik oranlariyla oynanir. parasal sıkılasmaya gidilir. altina dolara kambiyo vergisi gelir.

    dolar kurunun onune gecilemez 4 ay sonra bu adimlarin tam tersi yapilip bir de faiz arttirilir.

    filmin sonunda mb baskani degisir. eski tanidik biri gelir. sonra o da kovulur vs.

    19.sezon da boyle
    20. sezon da final var onu anlatmayayim.

  • yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir

    dedi herşeyi çok iyi bildigini zanneden emekli iett şöförü.

    sonra ne mi oldu?

    dolar 9 lira sinirina dayandı.

    kasim ayi gibi 8.60 lara son ceyrekte biraz saldi. 2022 subat ayinda 9.35e yukseldi...

    faizler tekrar yukseldi.
    dolar biraz gevsedi. piyasa daha fazla faiz istedi. mb baskani degisti. dolar 10 lirayi gecti...

    hep ayni senaryo filmin sonunda basroldeki adam ben "oyle bir sey demedim" diyor.

  • 6 uçağın kalkması için gereken 4 milyon dolar

    ne guzel ulke... ucagi biz tamir edelim.
    koprulerin parasini biz odeyelim.
    depremde biz yardimci olalim.
    yangina biz mudahale edelim.

    sonra bi arac satin alirken %90 otv odeyelim, maaslardan %30 gelir vergisi verelim. bizim baskan da somaliye duzenli yardim yapsin.

    neyse, bi cekiciyle ucaklari ostim sanayiye cekip ustaya gosterelim. bunlar 4 milyon dolar diyorsa 1 milyon tl e cozulur fikrimce.

  • 4 ağustos 2021 tsk'nın yangınlara müdahale etmesi

    ulkedeki lukse bak.
    ormanlar yanmaya baslayali bir haftadan fazla oluyor. askeriyenin itfaiye ve tankerleri yeni goreve cikiyor. halk da elinde yaprakla yangin sondurmeye calisiyor.

    bu mu basari?
    bu mu yeni turkiye?

  • 26 şubat 2021 dolar kuru

    evet.
    dolar duserken sus pus olan eksici olarak iki kelam edeyim...

    abd'de teknoloji hisseleri deger kaybediyor.
    10 yillik tahvillere yonelim artiyor.
    gelismekte olan para birimleri dolar karsisinda baskilaniyor.

    merkez bankamiz yine faiz artirmiyor ama sıkılastirma adı altinda yine tuhaf uygulamalara imza atıyor.

    bir cok sebep sayabiliriz de , gecenlerde bir arkadas 10 finans kurulusunun yorumlari derleyip dolar kuru basligina yazmisti.

    simdi bu analiz ve yorumlar aslinda "yorum " degil beklentidir. genelde bu kuruluslar beklentilerini analiz/yorum adi altinda piyasaya servis eder. yani onceden yolunu yapar. hele bunlarin arasinda j&p morgan, goldman sachs, hsbc vs varsa o zaman isler degişir. bu haberleri de bloomberg guzelce servis eder.

    9 subat 2021 blomberg haberi
    bank of america tl'de short pozisyonunu kapatti. turkcesi, doların tl karsisinda daha fazla dusmeyecegini dusunuyor. peki niye bu pozisyona girmis ki bu kurulus?

    simdi sen gidip birilerinden yuksek faizle borclanirsan adam hem faiz alir, hem de tlnin dolar karsisinda degerlencegini bildigi icin bir de o pozisyondan para kazanir. ee bu durumda da kazanan her acidan kendileri.

    peki neden bunu paylasiyor?
    yani pozisyon kapama 2 dugmeye basarak yapilabilecek bir sey. kapatirsin olur biter.
    ne diyor haberde ; " faiz artisinin sonlanacagi icin pozisyonu kapatiyor"

    himm.

    demek ki bu bir mesaj. ve bu mesajinda muhattabi hukumet. kisacasi ya daha fazla faiz ya da daha yuksek kur. sonuc olarak faiz de artmadigi icin elindeki tl'leri dolara cevirdiginde zaten kur yukseliyor. sen de bakip aa noldu acaba diyorsun.

    kisacasi abd tahvilleri sadece isin baska bir boyutu. yani merkez bankasi faizle ilgili bir guncellemeye gitmedigi surece bunlar mafya gibi her ay tehdit ederler. adamlarin isi bu.

    neyse, döndür cevir ayni yere geliyoruz. uretmeden, ihrac etmeden, teknolojiye ,bilime yatirim yapmadan gelisemeyiz. sadece birilerinin oyuncagi oluruz.

    dolar kuru ile ilgili tahminimi yazmayacagim. karamsarlik asilamak istemiyorum. umarim yanilirim da birilerinin dedigi gibi 6.5tl e gider...

    edit: cok soru geliyor . az onceki bloomberg haberini de ekleyim buraya.
    "bitcoinde haftalik dusus %20 "

    ben bunu soyle okurum halk olarak elinizdekini satin, yakinda yukselecek.
    yani benim.tahminim belki biraz daha dusup yukselecegi yonunde. gorucez bakalim

  • 25 eylül 2020 dolar kuru

    agustos ayında cumhurbaskani "faiz artirmayi dusunmuyoruz, hatta düşürecegiz " dedi.

    berat albayrak " milletin dolarla isi yok , rekabetci kura geçiyoruz" dedi.

    bu iki cumlede deniyor ki dolar kuru bizi ilgilendirmiyor. yukselsin, yukselmesini kendi menfaatimize kullanacagız gibi sonuclar cikiyor. ve agustos ayında faiz artmiyor. dolar , tl karsisinda deger kazaniyor.

    eylul ayında dolar endeksinin de guclenmesiyle birlikte artıs hizlanıyor. ve bir ay önce düşürmemeyi, rekabet etmeyi planlayanlar 200 puan faiz arttıriyorlar.

    normal bir ulkede bu bile bir istifa sebebidir. 1 ay gecmeden bu kadar farkli soylem ve eylem olabilir mi?

    ne oldu rekabet etmeyi biraktik?
    ben soyleyeyim. zaten hic rekabet etmedik. sadece siz dolar kurunun yukselmesini engellemeye calistiniz. simdi elinizdeki kozlar bitince mecburen faiz hamlesine sarıldınız. ama bu hamle yeterisiz bir hamle.

    neden?
    200 puanlik artisin suanki kura etkisi en fazla 2 gun, bilemedin 3 gun sure yani önümuzdeki salıdan itibaren kur yukselmeye devam eder. cunku basit mantik , hemen hesaplayalim.

    örnek;

    elinde 100 bin tl karsiliginda dolar bulunan hasan amcayi dusunelim. dolarini bozsa, faize yatirsa, 32 gunluk getirisi ortalama 850-900tl . simdi hasan amca dolarını bozsun bozmasina da , adam bu doları %1 kambiyo vergisi vererek aldı. yarin pisman olsa yine %1 le alacak. neden bozsun bu bir.
    eylul ayina 7.35 ile baslayan kur, daha ay kapanmadan 7.75 i gordu . yani neredeyse 20 gun gibi bir surede %5 deger kazandi. daha ay kapanmamisken, bir sonraki faiz kararina 1 ay sure varken, ekonomik veriler de iyiseyler soylemiyorken ; neden aylik %1 den az para icin, %3 den fazla parayi reddetsin.

    faiz artısı size alacaginiz kararlar ya da yapisal reformlar icin zaman kazandirabilir. tabi burada belirlediginiz artis orani da onemlidir. suan dolara ciddi bir fren etkisi yapacak artış 500 puandan asagisi degildir. o da belirli bir sure sonra yukari dogru revize edilecektir.

    issizligi dusuk gostermek ya da enflasyon rakamini dusuk olarak hesaplamak matematiksel bir islem olup, dolar kurunu oldugundan asagida tutmak; elinizdeki rezervlerle sınırlıdır. rezerv azalınca şapka düşer, kel görünür. kisacasi gercekler acıdır.

    neyse, bugun dolar kuru beklentim 7.59-7.67 araligindadir. haftanin son gunu olmasi sebebiyle yatay bir seyir bekliyorum.