hazarya2
profili

  • şu an okunan kitap

    hazar kağanlığı ve etrafındaki dünya
    (bkz: altay tayfun özcan)

    eserin müellifi,türkiye bilimler akademisi telif eser ödülünün sahibi.iligili eser (bkz: moğol- rus ilişkileri) adında tuğla kalınlığında bir kitap.

    kitaba gelirsek sanırım ülkemizde bu konuyla alakalı mukayeseli bir şekilde yazılmış ilk kitap. transkafkasya'da kurulan hazarları anlatmak için çin kronikleri bile incelenmiş.

    kitapta hazarlar hakkında ilk defa duyduğum yorumlar da var.mesela hazarların,göktürklerin ürünü olduğunu biliyorduk ama yazar bir çin kroniğinden yola çıkarak hazar kağanlığını,kafkasya seferine çıkan bir göktürk şad'ının tekrar göktürkleri ihya etmek için kurduğunu söylüyor.

    hazar tarihine başlamadan önce avarlar,doğu roma ve sasaniler hakkında genel bilgi verip hazarların doğduğu ortamdaki ahvali de güzel bir şekilde anlatıyor.

  • mete han

    evet,mete moğoldur, çinlidir.tibetli de olabilir.hatta aborjin bile olabilir ama türk olamaz.çin seddi de zaten sadece aztekler için yapılmıştı.iptidai bozkırlı olan türklerin ne haddine mete'yi sahiplenmek.çin kronikleri göktürkler,hunların devamıdır demesi tamamen mecazi anlamlıdır.bizans'ın selçuklular'a da hun demesi tamamen konuyu manipüle etmek için yaptığı birşeydir.aslında göktürkler irani bir devlettir.hanedan soğd asıllıdır.