iletişim: iyi iletişim, anlaşmazlıkların çözülmesinde ve bağlılığın güçlenmesinde önemli bir yere sahiptir. bir ilişkinin sürdürülebilirliği yarısı aşağıdaki faktörlere bağlıysa diğer yarisi iletişime bağlıdır. anlaşmazliklari çözmek yerine karşı tarafı dinlemeden hüküm giydirme, kırıcı dil ve üslup, küfür ve hakarete başvurmak ilişkiyi sona erdirir.
güven ve sadakat: güven ve sadakat, ilişkideki temel taşlardır. *gece geç gelişler veya geç dönüşler(telefon), cinsiyet fark etmeksizin partnerinize hesap verme gerekliligi doğurur. bunu yapmazsaniz bir süre sonra bu davranislar yerini şüpheye ve kavgalara bırakır.
saygı: kişisel sınırların saygı görmesi (giyim, hobi, alışkanlıklar), ortak kararların birlikte alınması gibi davranışlar birbirinize verdiğiniz değeri pekiştirir.
anlayış ve empati: iyi dönemlerinizin yanı sıra kötü dönemleriniz de olacaktır. kötü dönemleri toparlamak anlayışıniza ve yerinde empatini kurma becerinize bağlıdır. özellikle yoğun ve yorucu dönemlerde birbirinize anlayış göstermeniz ve empati kurmanız sizi birbirinize daha iyi bağlayacaktır.
ortak hedefler ve değerler: ilişkide değerler ve hedefler mümkün olduğunca benzer olmalı veya aşırı zıt olmamalı ve temel değerlere uyumlu olmalı. din ve kültür farklılıkları en iyi örnekler olup bu gibi farklılıklara tahammül seviyeniz ilişkinin geleceğini belirler.
bağımsızlık ve alan: bir ilişkide her iki tarafın da bireysel olarak kendine ait zaman ve alanı olmalıdır. ben istersem arkadaşlarinla bulusabilirsin gibi sürekli hakimiyet, üstünlük ve karar mekanizmasını bir kişide (kendinde) toplamak ilişkiye zarar verir.
olumlu enerji: pozitif iletişim, güzel anılar biriktirme ve birlikte keyifli zaman geçirmek birbirinize bağlılığınızi artırır.(rica etmenin, teşekkür etmenin, iyi geceler demenin, iltifat etmenin vergisi yok ama ilişkiyi ayakta tutar. )
sirinkapcakk5 profili
-
kaliteli ilişki göstergeleri
-
küflü peyniri kim yiyor sorunsalı
küflü peynir nedir ne değildir? zararlı mıdır? kim yiyiyor bu peyniri... gibi benzer sorunsallarla karşılaşan herkese için kutsal bir not bırakıyorum.
bahsi geçen küflü peynirlere brie ve camembert, rokfor, stilton, gorgonzola, cabrales ve maytag blue'yu örnek verebiliriz. şimdi bu mavi peynirlerin üretim sürecine ve sorunsallara cevap vermeden önce kısaca ortaya çıkış macerasına göz atalım.
rivayete göre fransız bir çoban koyunlarını otlatırken acıkır ve yakınındaki bir mağaraya öğle yemeğini yemeye gider. tabi yiyeceği yemek beef stroganoff, chilean cazuela falan degil çavdar ekmeği ve koyun peyniri. çoban ekmeğini peynirini tam yemeye başlarken koyunlar büyük bir gürültü koparıyor ve çoban yemeğini bırakıp koyunlarına koşuyor. bu vesileyle peynir ve ekmek orada unutuluyor.
aylar sonra çoban aynı yerine tekrar geliyor. rivayet aynı tek fark unutulmuş peynir ve ekmeğin küf tutması. çobanın cahilliğine mi verilir yoksa maceracı oluşuna mı bilemedim; çoban küflü peynir ve ekmeği alıp yemiş. tadını çok beğendiği için yanındaki taze peynir ve ekmeğide küf tutması için oraya bırakıyor ve aylarca devam etmiş bu maceraya. en nihayetinde rokfor peynirine imza atıyor.
peki küf zararlılıysa neden bu peyniri yiyenler ölmüyor? mavi peynirlerin üretiminde penicillium roqueforti(ve yaygın olarak kullanılan penicillium glaucum) küfü kullanılır. bu küf, antibiyotik penisilin'in üretildiği aileye ait bir küf çeşididir. yani diğer küflerin aksine, penicillium roqueforti küfü tek başına toksin* üretemez ve insanlar için tehlikeli değildir.
geldik mavi peynirlerin seri üretimine. 10-15 yıl öncebelki hala devam ediyor rokfor peyniri maceracı çobanın yöntemi ile üretiliyordu. üreticiler işe küfü elde etmek için mağaralara çavdar ekmeklerini bırakmakla basliyor. (peynirde küflenmişti hatırlarsanız ama ekmeği kullanıyorlar çünkü tahıllar küfü süt ürünlerinden daha hızlı çekiyor) küf işlemi tamamlandıktan sonra küflü ekmekleri kurutup öğütüyorlar ve peynir lorlarının üzerine serpiyorlar. daha sonra peynir lorlarını tekerlek haline getirip tuzluyorlar.* ardından havalandırmak için tekerleklerin içlerine delikler açıyorlar. tüm aşamaların sonunda peynirleri, sabit sıcaklık ve nemin küf oluşumunu teşvik ettiği serin, karanlık ve nemli yuvalarına gönderiyorlar.*
son not: önümüze gelen mavi peynirler artık karanlık ve nemli mağaralarda değil; modern laboratuvarlar ve hijyenik üretim tesislerinde üretiliyor. -
covid-19 aşısının 318 lira olması
vergileri eklersek 38.400 tl olur. unutmayın burası vergi devleti.
-
14 şubat'ta yalnız olacak yazarlar
“...
sorarlarsa, “ne iş yaptın bu dünyada?” diye, rahatça verebilirim yanıtını: yalnız kaldım. kalabildim! altı milyar insanın arasında doğdum. ve hiçbirine çarpmadan geçtim aralarından...”* -
2001 yılında asgari ücretin 97 dolar olması
2001 'de cumhurbaşkanı, başbakanı gibi adamlara tepki gösterip yazar kasa fırlatan esnafın ceza almadığı bir hukuk devleti vardı. şimdi ise iki kelime yazsam ceza alıyorum ama bunu algılayabilecek kapasite yok sizde.
adalet mülkün temelidir!