3 yılı aşmamak iyidir. 3 yıl eşiğini geçince risk almak zorlaşıyor, iş değiştirmekten ve yeni bir işe adapte olmaktan korku duyuluyor.
3 yıl şirketteki geleceğinize, kariyer hedefine ulaşabilme ihtimallerinize dair çok şey gösterir.
nicksizolmaz3 profili
-
bir şirkette en fazla kaç yıl çalışmak mantıklıdır
-
diziler arasında jenerik müziği en güzel olanlar
(bkz: house md)
-
1984-1986 doğumluların şansızlığı
yıl aralığını 1984 - 1990 olarak genişleterek şansın yüzlerine pek gülmediğini düşündüğüm neslin mensuplarıdır.
bu neslin bir mensubu olarak gözlemlerim bu yıllar arasında doğan kişilerin genelde okul hayatları orta şekerli olup, iş hayatları ise beklentilerinin çok altında seyretmektedir.
çalışmış oldukları organizasyonlarda arada kalan bir nesil oldukları için 1978 - 1984 aralığında doğmuş olanların çoktan yönetici koltuğuna oturmuş olmaları ve normal olarak o koltukların dolu olmasından mütevellit yükselme şansları yok denecek kadar azdır.
y jenerasyonu olmanın verdiği daha fazlasını isteme ve talep etme dürtüsü de bu yıllar arasında doğan ben ve benim nesildaşlarımın mutsuzluğuna sebep olmaktadır. bir üst jenerasyonun mevcut işinde sıkılmadan 10 - 20 yıl boyunca çalışabilme becerisi ise maalesef bizim jenerasyonu teğet geçmiştir. yıllarca aynı pozisyonda aynı verimle çalışma durumunu bünyelerimiz bir türlü kabul etmemektedir.
facebook, instagram vb sosyal medya salgınına da 20'li yaşlardan sonra yakalandığımız için ne onla ne onsuz bir hayat süremez olduk. gezerken para kazanan blogger vb kişileri gördükçe mutsuzluğumuzu daha da pekiştirir olduk.
kısaca arada sıkışmış bir neslin şanssız mensuplarıyız.
edit: imla