kurk mantosuz kezban2
profili

  • üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler

    benim gibi ot gelip ot gitmeyin, sosyalleşin bir daha sosyalleşecek doğru düzgün ortamı bulamıyorsunuz.*

  • bitcoin

    (bkz: #70138211) no.'lu entryde kendimce olası risklerini sıraladığım commodity mi currency mi ne idüğü belirsiz dijital bir finansal üründür. bu bahsedilen kategorilere girmesi mümkün mü ? artık olmadığı konusunda giderek ikna oluyorum. nedenlerini ilgili entry'de bulabilirsiniz, yanlış bulduğunuz noktalar varsa düzeltme konusunda yardımcı olursanız mutlu olurum.

    bir kaç şey eklemek gerekirse, bitcoin ya da türevleri bir saadet zinciri değil. sebebi de çok açık; saadet zincirinin temel paradigması ' düşük risk yüksek getiridir.' yani sistemi kuran kişi size kesinlikle yüksek getiri sunar. halbuki sanal para dünyasında yatırımcı yüksek riske girdiğinin farkındadır ( en azından birazcık finans biliyorsa). o yüzden göz göre göre eşek gibi standart sapmanın olduğu bir piyasa için saadet zinciri denemez.

    bir kaç entry muhaabbet dönmüş bu paranın finans babaları tarafından manipüle edilip edilemeyeceği hususunda, gayet de edilebilir. malum blockchain'in yüzü suyu hürmetine biz bütün wallet ve transactionları görebiliyoruz. en büyük wallet sahibinde 510 mn usd'lik btc var, diğerleri de 200 300 mn usd şeklinde onu izliyor. makret cap her ne kadar 70 milyar usd olsa da en yüksek cüzdan hacmine sahip bu üç dört kişi piyasadan 1 2 milyar usd değerindeki btclerini aynı anda çekmeye başladıkları an gayet de panik satışlarıyla piyasayı kontrol edebilirler. bunun için marketin %50'lik kısmına sahip olmak gerekmiyor. yani btc piyasası toz pembe değil, spekülatörler tarafından kolaylıkla manipüle edilmeye, küçük balıkları yutmaya uygun bir piyasa. hele spk gibi kurumların yokluğunda bu kaotik piyasada bunu yapmak çok daha kolay.

    çin'in ico'yu yasaklaması hakkında konuşursak, bunun negatif etkisi btc için kaçınılmazdır. sebebi de yatırımcı psikolojisidir, çin'in ico'yu yasaklaması piyasada altcoin yaratılıp tüketicinin suistimal edilmesinden kaynaklıydı, eğer btc'de de spekülatörler volatiliteyi daha da arttırıp burada küçük yatırımcıları ezerse devletlerin de regülasyon silahını kullanması çok doğal olur. neticede vatandaşı korumak devletin görevi. bunu algılayan piyasa da doğal olarak btc ve altcoinlerde çıkış gerçekleştirdi. artıp azalacağı tamamen regülasyon gücü olan kurumların bu para türlerine karşı nasıl pozisyon alacağına bağlı.

    son olarak, btc ve altcoinler kesinlikle çok önemli ve göz ardı edilemez; ama böyle bir durumun olması bu varlıklar için fanatizm'e sürüklenmeyi zorunlu kılmıyor. maalesef sözlükte gördüğüm kadarıyla bu parayı eleştirenlere karşı inanılmaz bir tahammülsüzlük mevcut. iki eleştiri yapan kişi ' sığır' , ' cahil' gibi hakaretlere maruz kalabiliyor. türkiye için konuşursak bu paranın türkiye'de böyle fanatiklerinin olmasının en büyük sebebi bu btc ile uğraşan bazı yatırımcı ve yazarların psikolojileri. mesela bakıyorum türkiye'de bu parayla uğraşan insanlara (kayda değer bir kitle diyeli, kesinlikle herkes böyle değil), profil şöyle ; vasat ya da vasat altı bir üniversite okumuş, işe girse gene vasat ya da vasatın biraz üstü bir parayla başlayacak türkiye'deki emek piyasasında beklediğini bulamamış bir kitle. bu tarz insanlar doğal olarak zengin olma, üst sınıfa çıkma hayallerini böyle şeylere bağlıyorlar. genellikle çoğu piyasa mekanizmasından bihaber, gerekli uzmanlık altyapısı mevcut değil ve sıkı sıkıya bu umuda bağlılar. e böyle olunca da eleştiriler karşısında çok agresif bir tutum takınmaları doğal olabiliyor çünkü bu varlık üzerinden 5 10k para atarak çok zengin olabileceklerine inanıyorlar. azıcık biriktirebildiklei mevduatlar da belki bi kaç spekülatörün ciklet parası olup çıkıyor maalesef.

    arkadaşlar, mantıki zeminini oturtamadığınız hiçbir işe girmeyin; şahsen ben bu piyasadan çıktım çünkü mantığım almamaya başladı, umarım siz güzel paralara kazanırsınız.

    not: bu yazdıklarım btc düşecek manasına gelmiyor, belki yarın 5000, sene sonu 10000 olur. sadece demek istediğim btc'nin içinde bulunduğu trendlerin çok bir mantığa dayanmadığı ve sanıldığının aksine ilerde kullanılacak bir para birimi olmayacağı yönünde.