tupfraq3
profili

  • geceye bir tıp bilgisi bırak

    - gripken aspirin içilmez. reye sendromu yapar.

    - bir iki yudum çamaşır suyu içen insan kusturulmaz. evlerde kullanılan çamaşır sularının derişimi düşüktür. ama yine de korozif maddedir. zararı mide veya ince bağırsaktan ziyade yemek borusuna olur. kusturulursa yemek borusu o korozif maddeyle tekrar karşılaşır. onun yerine yarım bardak süt içilir, karın ağrısının geçmesi beklenir.

    - göçük altında uzun süre kalmış insanlara ciddi sıvı takviyesi yapmadan / yapma imkanı olmadan o kişi apar topar göçük altından çıkarılmaz. yapılırsa ezilmiş ve ölmüş doku yeniden kanlanıp vücuda ölüme götürebilecek kadar ciddi miktarda toksin salar. o yüzden mümkünse kişi sıkıştığı yerden çıkarılmadan önce uygun bir uzvundan iv yolla sıvı takviyesi başlanır, idrarı takip edilir, elektrolit ve sıvı dengesi sağlanıp ondan sonra gözetim altında dikkatlice çıkarılır. (bkz: crush sendromu)

    - japonya isli, tuza basılmış ve tütsülenmiş gıda tüketimi yüzünden mide ve kolon kanserinin en sık görüldüğü ülkedir, ancak taş gibi bir erken tanı programları olduğundan bu kanserlerin %95'i erken dönemde yakalanıp tedavi edilmektedir.

    - tıp literatüründe türk bir doktorun adıyla anılan tek hastalık behçet hastalığı'dır. ek: @hamzakuduro ve @fight clubdaki sizofren adamuyardı tayanç sendromu da vardır efendim.

    - parasetamol (parol, minoset) zehirlenmesi akut karaciğer yetmezliğinin (1-4 hafta içinde başlayan ve nakil dahi gerektirebilen) en sık sebebidir. kronik alkoliklerde bu maddenin zehirleme eşiği düşmektedir. alkol ile birlikte bu madde kullanılacaksa dikkat etmek gerekir.

    - tonik-klonik nöbet geçiren (bilincini kaybedip yerde ritmik titreyen tarz, epilepside olduğu gibi) kişi yan çevrilip başının altına kendini yaralamaması için yumuşak bir şey konur. ağzına kesinlikle bir şey konmaz. hareketleri kısıtlanmaya, elinden kolundan tutulmaya çalışılmaz. etrafında kendini çarpabileceği şeyler uzaklaştırılıp, varsa gözlüğü çıkarılıp geçene kadar öylece beklenir. nöbet başladığı anda zamana bakılır, titremeli safha 5 dakikadan uzun sürmüşse, biraz ayılıp yeniden nöbet geçirmeye başlıyorsa, solunum sıkıntısı varsa 112 aranır.

  • hintli olmanın güzel yanları

    java biliyor olarak doğmak.

  • kaçak elektrik kullanan dayı

    yalan yok başta fransızca mı lan? diye düşündürdü.

    "uloü höani panoü, la huani kuabloü, hani sahhğğat"
    ou l'eau huannee poineau, la huannee cableau, huannee soitte...

    "sen möemurolma"
    saint meumaraulma...

    not: işkembeden sallıyorum ama sanıyorum şöyle bir şey olsa sırıtmazdı.