kurteinstein5
profili

  • emlak balonu

    ev fiyatlarının düşmesini bekleyen arkadaşlar maalesef yanılıyorlar. sorun evlerin ederi değil asıl sorun maaşların çok düşük olması.

    geçen sene pandemi dolayısıyla enflasyonun ciddi oranda sorun yaratacağını ekonominin bozulacağını düşünerek 10 yıllık kredi kullanarak zar zor bir ev satın aldık. yaklaşık 90 bin dolar yapıyordu. bulunduğum sitede şuan evler 95-100 bin dolar civarı. çok bir değişim olmadı. ancak geçen sene 90 bin dolar 600 bin tl yaparken bu sene 800 bin yapıyor. biz karı koca çalışan ve tr ortalamasının üstünde maaş alan insanlarız ki geçen sene aileler yardım etmese evi alamazdık. bu sene aynı evi almak isteseydik aileler yardım etse bile alamazdık. çünkü karı koca kamu personeli olduğumuz için maaşlarımız doların artış hızında artmıyor. maaşlarımız her sene geriye gidiyor. faizler de cabası.

    şuan bir evin yapım maliyeti 2 bin tl/m2. yani 100 m2 bir ev arsa fiyatı hariç 200 bin tl yapıyor. arsa ücretleri de m2 fiyatı ortalama 2,5-3 bin liradır. müteahhite evin maliyeti 500 bin tl en iyi ihtimalle. 50 de kar koysa 550 bin lira yapıyor. bu bahsettiğim ev şehrin kuş uçmaz kervan geçmez bir yerinde. biraz markete manava yaklaşınca oluyor sana 600-700 bin lira. yani tam anlamıyla bir balondan söz edemeyiz. en azından istanbul dışındaki illerde.

    ev fiyatları artık maaşla ödenebilecek sınırı geçtiler. nüfusun yarısından çoğunun asgari ücretle çalıştığını da düşünürseniz arzın da talebin de düşmesi oldukça yüksek bir ihtimal.

    ve görülen o ki bu işin sonu yine gecekonduların yükselmesine doğru gidecek. çünkü sistemin çarklarını döndürecek bir orta sınıf kalmadı.

    son olarak tabii ki bu da yaşadığımız tüm felaketler gibi akp’nin değil cehape zihniyetinin sorumluluğundadır.

  • her vaka hasta değildir

    (bkz: fahrettin sabiti)

    nasıl da tontondu dimi nasıl da sesi titriyordu falan...

    ne zaman tamamen anlaşılacak merak ediyorum ipler kimin elindeyse kuklalar ona göre hareket ediyor

    (bkz: master of puppets)

  • 11 şubat 2020 ahaber'in ali koç'a saldırması

    küfürlü entry girmeyi sevmiyorum ama;

    her kim bu belgeseli hazırlamış,
    her kim bu belgeselde anlatılanlara inanmış,
    her kimin bu belgeselde anlatılanlar hoşuna gitmişse,
    her kim bu belgeselden bir çıkar bekliyorsa,

    onun yedi ceddini gelmişini geleceğini soyunu sopunu içtiği suyu sıçtığı boku sevdiği yemeği dokunduğu ağacı bastığı toprağı yaktığı glikozu çıkardığı sesi onu doğurtan ebesini ilk söylediği kelimesini soluduğu havayı doğduğu yöreyi inandığı dini iş etiğini tabi olduğu vergi kanununu arabasına doldurduğu benzinini kullandığı elektriğini bağlandığı internetini vesikalığını çeken fotoğrafçısını ekmeğini aldığı fırıncısını onu oluşturan atomlarını

    uche s.ksin!

    şu dakikadan itibaren şampiyon olmasını dilediğim ikinci takım fenerbahçe!

    not: galatasaray

    tanım: bir ahaber sıçmığı

  • duman vs mor ve ötesi

    gitaristseniz duman’ın parçalarını yarım saatte çıkarır neredeyse birebir çalabilirsiniz mor ve ötesi şarkılarının gitar kısımları çok daha fazla uğraştırır.

    söz ağırlığı anlamında iki grup da muhalif olması dışında mor ve ötesi şarkıları daha şiirsellik içerir.

    duman grubu daha serseri bir görüntü çizer mor ve ötesi daha efendidir. anne babanla tanıştırsan onlar bile çok sever.

    iki grup da candır. ikisi de türk rock müziğinin popülerleşmesi açısından devasa adımlar attırmışlardır.

  • zeytinburnu'ndaki korkunçlu 1+1 daire

    oğlum siz istanbullular nasıl bir cehennemde yaşıyorsunuz lan?