avare filozof7
profili

  • türk sinema tarihindeki en efsanevi replik

    -merhaba mülayim abi
    -merhaba canım.

    adam uzaklaştıktan sonra bombacı mülayim:
    -bu herifi de hiç sevmem.

  • hayat boyu ders çalışmayıp 9 bin tl maaş istemek

    dünyada her zaman arz talep dengesi vardır. şu an mavi yakalılarda olan fors banka müdürlerinde yok. adamlar istediği zaman patronlara eyvallah çekip gidebiliyorlar. adamların işsiz kalma gibi bir dertleri yok.

    her yerde bu kadar üniversite olduğu için, gençlerin çoğu gittiği taşradaki ev sahiplerini ve esnafı zengin etmekle meşgul oldukları için kendilerine rakipte yok. hatta her geçen gün ara eleman sayıları azaldığı için değerleri artıyor.

    ülkede bundan 20 yıl önce atıyorum 1 milyon üniversite mezununa ihtiyaç vardı. bunu karşılayan kontenjan ise yine 1 milyondu. bu kişiler mezun olduklarında iş bulabiliyorlardı.

    şimdi ise atıyorum 1.5 milyon üniversite mezununa ihtiyaç var. ama okulların kontenjanı 8 milyon. ilk 1.5 milyonluk kısımdaki azınlık yine iş bulabiliyor. geriye kalanlar ise maalesef işsiz kalıyorlar. belli bir yaşa geldikleri için mavi yakalı da olamıyorlar.

    yani her ders çalışan işe girecek diye bir olay yok. eğer piyasada 2 kişilik yer varsa ve 6 kişi ders çalıştıysa yine en iyi 2 kişi işe girer.

    piyasada mavi yakalılar için 10 kişilik yer varsa, ama 8 tane mavi yakalı varsa o zaman mavi yakalıların ücreti artar, eleme olmaz önüne gelen işe alınır.

    o yüzden hizmet sektöründe kalite yerlerdedir, çünkü o işleri çok iyi yapabilecek insanlar şu an işsiz kalması garanti olan 4 yıllık üniversiteden mezun olup iş arıyorlar.

    bu sorunu çözmenin yolu ise çok basit. tüm taşra üniversitelerine alımlar durdurulacak. sadece boğaziçi, odtü, ege, istanbul üniversitesi gibi köklü okullar kalacak. taşra üniversiteleri son mezunlarını verdiklerinde hepsi meslek lisesi ya da 2 yıllık meslek yüksek okuluna döndürülecek.

    eğer bu tarz bir önlem alınmazsa ilerde çok büyük sıkıntılar çekeceğiz.

  • hala fırça ve sabunla tıraş olan erkek

    o sabunu köpürtmek, üstüne yaprak jiletle yüzünü kanatmadan traş olmak el becerisi gerektirir.

    en sağlıklı ve temiz yöntemdir. geleneksel tıraşı her erkeğe şiddetle tavsiye ederim.

    şöyle kolonyanın yüzünüzü yakmasını hissedin gözlerin bir yaşarsın.

  • 16 ocak 2020 starbucks zammı

    şu an kafe olarak türkiye'de en kaliteli mekanlar starbucks'ın mekanlarıdır. ne kadar zam yapsalar haklılar.

    saçma sapan müzik açan yok, sürekli başınıza dikilip bir şey içermisiniz diyen yok, kredi kartı verince küfür edermiş gibi yüzünüze bön bön bakan yok.

    starbucks'ın bu kadar düzgün olmasının sebebi bu arada amerikan firması v.s olması değildir. tek bir nedeni var. starbucks türkiye'de franchising vermeyen sayılı işletmelerdendir. gidip birine franchising verse kesin nerede işletmecilik ruhundan anlamayan öküz var franchising alır. starbucks'a zamanında türkiye hakkında nasıl bir sunum yapmışlarsa adamlar yıllardır franchising vermiyor. sonuçta haklı çıktılar. türkler işletmeciliği yeni yeni öğreniyor. osmanlı'da bu işleri gayrimüslimler yapıyordu. o yüzden işletmecilik kültürü bizde hala çok kötü durumda. y kuşağı (1981-2000 yılları arasında doğanlar) iş dünyasına tam hakim olduğunda o zaman bu kültür bize de yavaş yavaş gelecek. çünkü y kuşağı dünyayı daha iyi tanıyor. internet sayesinde hepimiz neredeyse dünya vatandaşı olma yolunda ilerliyoruz. türkiye'deki x kuşağı (1963 - 1980 yılları arasında doğanlar) şark kurnazlığından bir türlü kurtulamadı. olaya sadece kar odaklı bakıyorlar.

    halbuki kar odaklı bakmak yerine, müşteri memnuniyeti, güvenirlik, daha fazla müşteri çekme, müşterinin mekanına girdiğinde kendini güvende hissetmesi gibi kriterleri uygulasan zaten daha fazla kazanacaksın.

    edit: starbucks shaya grubu tarafından türkiye'de işletiliyor. fakat starbucks tekil kişilere franchising vermiyor. mesela mc donald's şubesi açmak için cebinizde 250 bin dolar olması yeterlidir. starbucks şubesi açmak için cebinde milyonlarca dolar olsun yinede franchising vermiyorlar. büyük şirketlerin bir ülkede sadece bir şirkete franchising vermesine master franchising deniliyormuş. bende bu kavramı yeni öğrendim. onu da "@ottoman torunu" söyledi. sağolsun.varolsun.

  • müslüm (film)

    bu kadar enteli ve barzoyu en son askerde aynı ortam görmüştüm.*

    filmin gösterildiği salon o derece birbirlerinden farklı insanlarla doluydu.

  • pitbull saldırısından kurtulmanın yolları

    birgün üniversitenin ormanında azeri bir arkadaşla bisiklet sürerken yaklaşık 8-9 köpek bizi kovalamaya başladı. ama öyle böyle değil resmen akın akın geliyorlar. bendeki bisiklet dağ bisikleti fakat lastikleri ince yol bisikleti lastiği. nasıl korktuysam 1 metrelik çalıdan bisikletle atladım. hızlı bir şekilde kaçarken üstüne birde ayı sesi duydum. evet bildiğiniz ayı sesi. köpekler bir anda olduğu yerde çakılı kaldı. bizi kovalamayı bıraktılar.

    meğer bizim azeri arkadaş öğrenci olmadan önce dağlık-karabağda askerlik yapmış. orada köpekleri korkutmak için ayı sesi çıkarılması gerektiğini öğrenmiş. bana da ayı sesi nasıl çıkartılır öğretti.(bir şey yok gırtlaktan bağırıyorsunuz) daha sonra yıllarca bisiklet kullandım şehir içinde ne zaman köpekler kovalasa olduğum yerde durur ayı sesi çıkartıp köpekleri bertaraf ettim. hatta bir keresinde sahilde paten kayarken yine bu karaktersiz sokak köpeklerinden biri bana doğru gelirken öyle bir bağırdım ki millet çoluğunu çocuğunu sarmaladı. geçenlerde bildiğin bir rezidansın önünde yine böyle bir köpek bana havlayınca artık ayı sesini bıraktım ne var lan amına koduğumun diye bağırdım. sonra viyak viyak kaçtı gitti. yapmanız gereken olduğunuz yerde durup ayı sesi çıkartmak. şimdi düşündümde aslında baya bir köpek saldırısına maruz kalmışım.

    saldırgan sokak köpekleri gerçekten karakter olarak karaktersiz insanlara çok benziyor. zayıf biri gördüğünde saldırıyor kendisinden güçlüyü görünce kaçıyor.

    şunu da belirteyim hiç pitbull saldırısına maruz kalmadım. yukarıda bir yazarın dediği gibi nerede görsem yolumu değiştiririm. çünkü bu gerizekalı ırk kaplana bile saldıracak kadar salaktır. ayı sesini bırak ayıyı getir öleceğini bilse yine saldırır. umarım devlet bu yapay organizmayı besleyenlere gereken cezayı verir ve sokaklardan toplayıp barınaklarda güzel bir şekilde bakar. çünkü son zamanlarda bazı ruh hastalarının eğlencesi olmuş durumda.

  • operatörlerin akk yerine kota sistemine geçmesi

    neymiş herşeyi özelleştirmeyecekmişsin. türk telekom gibi çok önemli bir şirket özelleşirse başındakiler devlet gibi kamu yararını değil sadece cebini düşünür. 2-3 tane firma koskoca devlete kafa tutabiliyor ya işte bu da bizim utancımız olsun ne diyelim. güçlü türkiyeymiş. he he çok güçlü. ohh orama da büyük resim ohh burama da büyük resim.