tanju hawk2
profili

  • gebze halkalı banliyö hattı

    iki önemli soruyu cevaplayacağım:
    1. tren yolunun kenarında bırakılan boşlukların sebebi?
    2. hattın yeniden açılmasının neden 6 yıl sürdüğü?

    haydarpaşa ve sirkeci istasyonları mimarisinden de anlaşılacağı üzere alman yapımıdır.
    almanlar kendi bahnhof sistemlerini, bire bir copy-paste yapıp, osmanlı imparatorluğuna hizmet olarak sattılar.
    tabi bu demiryolu sistemi alman tecrübesi ile yapıldığından, rayların sağında ve solunda o tarihlerde 20 metre boşluk bırakılması şartı konuldu. bu boşluk sayesinde o tarihlerde tek ray olan sistem sonra, iki ve şimdi üç ray oldu. türk aklı ile yapılsa otoban ve çevre yolarımız gibi, bir birinden farklı köprü ve kavşakların olduğu, dibinde evlerin başladığı bir ucube yaratılırdı.
    neden boşluk bırakılmıştı?
    çünkü eski kömürlü trenler bacalarından ateş atarak ilerlediklerinden, tren yoluna yakın yerleşim ve tarlalarda yangına sebep olduğu alman tecrübesi ile sabit idi. yoksa bizim eski çomarların bunu dene yanıl yöntemi ile öğrenmeleri gerekecek ve ileride yolun her genişlemesinde birde genişletme için ciddi kamulaştırma bedelleri ödeyeceklerdi.
    yani yolun genişlemesi, 1800 lü yılların sonunda almanların aklı ile yapıldığından bu gün ciddi sorunlara sebep olmadı.

    ikinci önemli husus hattın yeniden açılmasının neden altı yıl sürdüğü.
    bilindiği üzere banliyö treni çok ciddi bir ulaşım yükünü sırtında taşıyordu. anadolu yakası için konuşacak olursak, insanların işe gidip gelirken ev seçimlerinde öncelikli tercih sebebi trafikten etkilenmeyen, nispeten nezih insanların kullandığı tren hattına yakın olmasıdır. tabi bu yaygın kabul kriteri trensiz geçen yıllar içerisinde yıkıldı. kadıköy-pendik metrosu açılmadan önce e-5 yolu üzeri arsalar ve evler varoş kesim olarak kabul ediliyordu. doğal olarak tercihde edilmiyordu. bu bölgede yaşayan canlı profili, ağırlıkla akp seçmenidir. çoğu muhafazakar dahi değildir. içki, zina, kumar hatta uyuşturucu kullanan fanatik akp li tanıdıklarım var. bir kısmı ağırlıkla çingenelerin orturduğu yeni sahra ve küçükyalı aydınevler civarında. tren yolu kapanınca halkın tercihi metro hattına yakın evler oldu. krediler ve satışların tavan yaptığı sürelerden bahsediyorum. devlet de önceliği kendi yandaşlarının rant sağlayacağı metro inşaatına verdi. tabi bu inşaat mevcut demiryolundan kat kat pahalıya mal oldu. ilk açıldığında senelerce az yolcusu olduğu için yarı fiyatına, yanlış hatırlamıyorsam 0,75 kuruş yada 0,90 kuruşa çalıştı. kadıköy hariç insanların inip işini halledeceği biryer yoktu! e-5 ortasına yarrak gibi çıkıyordunuz. ancak insanlar buralara taşınmaya başlayınca o bölgede ne kadar gece kondu var ise müteahhitler girdi. o gece kondu sahibi aç lar bir anda para ile oynamaya başladı. işte akp fanatizminin sebebi budur, ''avanta'' . bu ev yapılma ve satılma süreci devam ettiği sürece tren yoluna tek çivi çakmadılar. yandaşlarının iyice bir semirmesini sağladılar. ne zaman ki emlak piyasası artık durdu, anasını siktikleri banliyö hatları akıllarına geldi.
    anasını siktiklerim, hiç bir şeyin farkında olmadığımızı mı zannettiniz?

    edit: öncelikle düşük cümleler ve bozuk imla için hepinizden özür dilerim. geniş bir zamanımda düzelteceğim.
    belirtmek istediğim bir diğer husus, ikinci maddede çok yüzeysel geçtiğim konu aslında derin tespit ve gözlemlerime dayanmaktadır. bir kaç paragrafa sığmayacak kadar derin bir tespittir. ysk sitesinden dahi e-5 üzeri mahallelerin seçim sonuçları incelendiğinde ne demek istediğim anlaşılacaktır. özellikle göztepe, ünalan ve fikirtepe mevkileri geçmeye korktuğunuz yerlerdi. buralarda gecekondusu olan gaspçılar multi milyarder oldu. 15 temmuz köprüsünde direniş gösteren kitle de bu mahallelerde ikamet eden avantacılardır. netekim yeni yapılan fikirtepe- uzunçayır bağlantı yoluna iki şerit ayrılırken e-5 den gelen ve gebzeden itibaren yolu kullananların köprüye katıldığı yol tek şeride düşürülmüştür. avanta, avanta, avanta. kimse din, iman, vatan sevgisi demesin! bu adamlar akp sayesinde zengin oldu. akp ye ve vatanına değil o sayede ulaştığı avantaya sahip çıktılar.

    edit 2: bir arkadaşımız e 5 tarafının değerlenmesini neden yadırgadığımı sormuş. iki sebepten bunu yadırgadım. haksız kazanç sağlandı, devlet eli ile manipülasyon yapıldı. vakti ile daha değerli olan yerlere çok büyük birimlerini bağlayan insalar enayi olduğu gerçeği ile yüzleşti. diğer taraftan yukarıda saydığım lokasyonlara tapusuz,devlet malı toprağa gecekondu konduran avantacılar önce oy karşılığı tapu, sonra bu arsaların üzerine %70 ile yapılan konutlardan pay aldı. akp iktidara geldiğinde yıkılan binaların yerine daha büyüklerini yaptı ama şehrin nüfusunu daha fazla artıracak icraatlar yapmak yerine imarı durdurmalıydı. şehrin anasını siktiler. 16 sene önceki nufus kalsaydı (ki imar durdurulduğunda bu kendiliğinden gerçekleşecekti.) ne şimdiki sorunlar yaşanacaktı, ne de bu sorunları çözmek için pahalı çözümler üretilecekti.

  • recep tayyip erdoğan hesabınızı ödedi

    kendi hesabını ödesin!
    biz cebimizde olan kadar yeriz.