colorblind4
profili

  • tek seferde 30 bin adet milli piyango bileti almak

    (bkz: kara para aklama)

  • bitcoin

    ucundan bucağından bulaşan bulaşmayan herkes pişman. bulaşanlar genelde ellerine geçen alım fırsatlarını değerlendiremedikleri için pişmanlar, bulaşmayanların büyük kısmı ise treni kaçırdıklarını düşündükleri için. bir de hater tayfa var ki onların ne bok yedikleri belli değil. adeta papağan gibiler. tek bildikleri "ponzi bu", "lale balonu", "patlayacak", "çöktü çökecek", "aha da bu sefer kesin çöktü" demek. argümanlarını dayandırdıkları zemin belli belirsiz. neden ölümüne bitcoin karşıtı olduklarını sorsanız makul şekilde açıklayabilecek olanların sayısı iki elin parmaklarını geçmez.

    bu akşamüstü bilgi üniversitesi santral kampüsündeki enerji müzesi seminer salonunda şant manukyan'ın konuşmacı olduğu kripto paralar semineri vardı. 1 buçuk saate yakın sürdü. blockchain, bitcoin, kriptografi ve daha nice konu hakkında sade ve güzel bilgiler verdi. katılımcıların konuya hakim insanlardan oluştuğu sorulan sorulardan, yapılan yorumlardan kendini belli ediyordu. katılımcılar arasında kripto paraların geleceğine şüpheli bakan insanlar da vardı. ama şüphe iyidir, insanı bir şeye körü körüne bağlanmaktan alıkoyar.

    şant bey sunumuna iki farklı fotograf göstererek başladı. ilki 1900'de new york 5. caddede çekilmiş şu fotograf. ikinci fotograf ise 5. caddenin 1913 senesindeki halini gösteriyordu. dikkatinizi çektiyse ilk fotografta at arabalarının arasında sadece bir tane otomobil var. 13 sene sonra çekilen ikinci fotografta ise otomobillerin arasında sadece tek bir at arabası görülüyor. eğer bir yenilik hayatlarımızı kolaylaştırıyorsa, değişim kaçınılmaz oluyor. içinde bulunduğumuz çağda kriptoların hayatımıza katabileceği yenilikler ve özgürlük hissi aslında tam da ihtiyacımız olan türden. öyle görüyorum ki bu değişim kendisini önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hissettirecek ve değişim kaçınılmaz olacak. bugün kriptolara burun kıvıran, büyük bir çöküşün sinyalini verdiğini canhıraş şekilde savunanlar bir süre sonra kabullenecek ve adapte olmak zorunda kalacaklar.

    eleştirin, sorgulayın; fakat bunu araştırarak yapın. bitcoin savunucularının da, ölümüne karşı olanların da yapmaları gereken aslında bu. okumak, araştırmak ve anlamaya çalışmak. çünkü bu yenilik gümbür gümbür geliyor ve şimdiden hayatlarımıza girmeye başladı bile.

  • spotify

    gereksiz ötesi bir uygulama. gitarı eline alıp kendin çalıp söylemek varken bu tip bir şeye ne gerenk var hiç anlayamıyorum.

  • sözlükçülerin atlarına verecekleri isim

    (bkz: volkan)*