osmanlıca ya da nam-ı diğer osmanlı türkçesi.
bir gecede cahil kalanlar için dedelerinin mezar taşı okunur.*
highfly5 profili
-
uzman sözlük kadrosu
-
kanuni viyana'yı fethetseydi olabilecekler
istanbul'da birkaç gün gezin, cevabını fazlasıyla alacağınız sorudur.
istanbul'un elyevm ahvali ortada; olmayan bir mi'mari, çarpık kentleşmenin artık kentleşmenin kendisi hâline gelmesi, haddinden fazla kalabalık ve niteliksiz nüfus, korkunç bir trafik ve her yönden kirlilik, bir yanda muazzam bir tarih bir yanda korkunç gökdelenler diğer yanda kenar mahallelerde sersefil yaşayan insanlar... istanbul'u anlatmak güç. yalnız o denli içine sıçmamıza rağmen hâlen çok güzel. hele ki boğaz...
viyana ise oldukça muntazam ve temiz. istanbul gibi viyana'nın da her köşesi tarihten bir kesit sunuyor insana fakat aralarındaki fark şu ki viyana tarihini korumayı bilmiş. hem modern olmak hem de tarihî değerlere, mi'mariye, sanata ve kültüre saygılı olmak böyle bir şey. bir boğazı yok belki fakat şehri ortadan bölen tuna nehri var. az nüfüs şehri âlâ kılan özelliklerinden. maalesef ki uyuşturucu bağımlısı oldukça fazla -ki bu istanbul ile kıyaslanacak bir nitelik değil- ve şehir oldukça pahalı.
iki dünya şehrini de görmüş biri olarak şunu söyleyebilirim ki istanbul'u viyana'nın muhafaza edildiğinin dörtte biri kadar muhafaza etsek yetermiş. bizde varsa yoksa kentsel dönüşüm. sonra evlad-ı fatihân diye gurur duyuyoruz olmayan şeylerle. fatih bugünkü istanbul'u görse pişman olur eminim. kaldı ki kendisi yalnız türk hükümdarlar arasında değil bütün dünya hükümdarları arasında en entelektüel hükümdarlar arasında yer alır. -
survivor 2017
bu sene tam anlamıyla bir "berna keklikler ile delirmeceler" izliyoruz. sürekli röportajlarda onu izliyoruz, oyunlardan önce ve sonra sürekli ona söz veriliyor, ada hayatında sürekli kendisi göz önünde, güzellik yarışmasında nasıl birinci olduğunu falan anlatıp duruyor çünkü ucuz ve basit hayatındaki tek başarı bu. yazık.
acun, bu programı yıllardır izliyorum. artık bir değişikliğe gitmenin vakti geldi ne dersin? sabriye ve berna gibi tamamen içi boş bir yarışmacılıkla yalnızca sürekli kutsallaştırılan "halk takdiri", "halk iradesi", "halk desteği" vb. saçmalıklarla oyunda kalabilen iki yarışmacı var. berna ve sabriye. ben ve eminim ki benimle birlikte bir kamyon insan bu işten artık sıkılmıştır.
performansın adada kalmaya hiçbir etkisinin olmadığını bu yıl sabriye ve berna çok iyi gösterdi. sabriye olayına girmeyeceğim fakat berna görece güzelliğiyle, şovmenliği, mimikleri tripleri ses tonu vb. görselliğe ve hitabete dayalı "triplerle" ve önceden popüler olduğu yarışmadan bakiyye olan destekçi kitlesiyle bir bok yemeden bugüne değin geldi.
yarışmanın başında kendisini çok takdir ediyordum. gayrı sporcu bir kimlikle buraya kadar gelmiş oldukça da başarılı olmuştu. hem hız ve güç parkurlarında hem de bulmacalarda gayet iyiydi. sonra ya bu kadar mücadele etmenin gereksiz olduğunu düşündü ya da gücü gerçekten bitti, işi tamamen şovmenliğe vurmaya başladı. acun da sanıyorum ki izlenme kaygısıyla sürekli onu göz önünde tutuyor. yemin ediyorum sıkıldım artık bu gurbetçi kızının güzelliği ve şımarık tavırlarıyla ön plana çıkartılmasından.
e o zaman karizmasına, tavırlarına, oyunculuğuna ve zekâsına güvenen herhangi bir şahıs demek ki bu soyut kavramlarla son 5-6-7 kişiye kadar kalabilir? bakınız berna keklikler adlı çoktan gitmesi gereken yarışmacı. ama neden gitmedi, sürekli dilden düşürülmeyen ve kutsallaştırılan "halk desteği", "halk takdiri", "halk iradesi", "halkımızın oyları"... e birader o zaman sen seçmece 20 kadar yarışmacıyı bir eve doldur onların ev ortamındaki hayatları üzerinden oy almalarını sağla. güneşte sıcakta adada ne koşturup aç bırakıyorsun insanları.
sabriye örneğini de ele alalım, "doğal", "tatlı", "sevimli", "çok delikanlı kız", "hakkı yeniyor", "adem ile çok sevimliler" gibi saçmalıklarla bugüne kadar tutuldu. allah'ı var her türlü oyunda atışları mükemmel de bu mudur yani?
pınar gitti bu yarışmadan, kendisinden hiç hoşlanmamış olsam da tuğçe gitti, volkan gitti anıl gitti. bu insanlar kaldı.
bence seyirci daha fazla aptal yerine konmadan bu sistemde mantıkî bir değişikliğe gidilmesi şart. acun ve âvâneleri beni sallar mı? hiç sanmıyorum. sağlıcakla. -
arap alfabesine geçişin gerekli hale gelmesi
facebook'ta "osmanlıca tarih edebiyat" sayfası veya grubu var tam anımsayamıyorum. orada osmanlıca metinler ile ilgilenen kişiler okudukları belge içerisinde çıkartamadıkları kelimeleri paylaşıp yardımcı olunmasını rica ediyorlar. arap alfabesine geçmemizi isteyen arkadaşlar bence oraya bir göz atsın, üç düzine harf öğrenmekle iş bitmiyor. işin uzmanları bile bazen şaşırabiliyor. arap alfabesine ve osmanlıca metinlere üst düzeyde vakıf olunsa bile latin alfabesinde okunduğu gibi sular seller gibi okumak zordur. bu sene'nin bosna, mevzu' kelimesinin musevî, bî-taraflıklarını sözünün baytar falakalarını diye okunduğunu gördüm. latin alfabesinin en güzel tarafı ikileme düşürmemesidir.
düzenleme: dedesinin mezar taşını okuyamayanlar bana fotoğrafını atsın ben okuyayım, ücretsiz. erhan afyoncu'nun bu konuda çok güzel bir lafı vardır "türkiye cumhuriyeti'nde osmanlıca okuyabilen insan sayısı osmanlı devleti'ndekinden fazladır." -
canan karatay
az once cnn turkte 70.000 zeytini bir gunde yedigini iddia eden diyetisyen hekim.
edit: 71 demiş lan cok ozur dilerim ahahaha kavurma yemekten beyin zeytine dönmüş arkadaslar. uyaranlara benden zeytin.