arwenin gorumcesi1
profili

  • harry potter'ın pek büyük bir başarısının olmaması

    zaten hikayenin özü de budur. harry potter hikayesi "tek adam", "tek lider", "tek önder" yapiya karsi cikan; takim calismasinin, birbirine güvenmenin, dostlugun ve kitle mücadelesinin önemini anlatir. birak yeniyetme harry'nin yaptigi yanlislari, kitabin en bilge, en zeki, en tecrübeli karakteri dumbledore bile mükemmel degil, bilakis olaylarin akisinda en büyük hatalari yapan kisi. ölümüne sebep olan lanet (hortkuluk olan yüzük) bile onun aslinda ne kadar kusursuzluktan uzak, siradan bir insan gibi zaaflarinin oldugunu gösterir bize.
    ama iste hikaye de tam bu noktada önemlidir. dumbledore hatalarinin farkindadir. mükemmel olmadigini ve kimsenin mükemmel olamayacagini bilir. bu yüzden hatalarina ragmen insanlara güvenir, degiseceklerine inanir ve onlara iclerindeki gücü bulmalari, test etmeleri icin cesaret verir. harry de bunlardan biridir.
    harry siradan bir cocuktur. tek günahi, voldemort'un onu kehanette bahsedilen cocuk olarak görmesi ve "isaretlemesi"dir. bu olaydir onu özel yapan. annesi babasi voldemort tarafindan öldürülmeseydi, harry dumbledore'un ordusundaki herhangi standart yeteneklerdeki figuran bir ögrenci olurdu.
    1- teyzesinin evindeki sevgisizlik ve merhametsizlik onu sevgiye, dostluga ac, merhametli biri yapti (o yüzden trende direk sicacik bir ailesi olan ve sevgi dolu olan ron'a kani kaynadi ve onun deger yargisina önem vererek gryffindoru secti slytherin yerine. hatirlarsaniz trende draco malfoy ile ilk karsilastiginda kuzeni dudley'i hatirlamisti bu yüzden slytherini istemedi secmen sapkadan harry.)
    2-yillarca bastirilan büyü gücü büyük bir heves ile aciga cikti. ama dudley'den gördügü zulümden ötürü asla zulüm etmek icin kullanmadi. yanibasinda hermione gibi bir yetenek oldugu icin de"ulan en yetenekli en zeki benim bee" hülyasina kapilmadi. ron ile birlikte "vasat ve tembel" olmak, ron'la onu hep yakinlastirdi..yetenekle birlikte, süpürgenin üstünde ilk defa özgürlügü hissetmesi onu quidditchde iyi kildi.
    3- voldemort'un kehanet yüzünden mütemadiyen onun pesinden gelmesi onun mücadele gücünü arttirdi. zor durumlarda cikis yolunu bulmayi ögrendi. icgüdülerine güvenmeyi, tetikte olmayi, kendini korumayi ögrendi.

    kitapta olan hersey birbiriyle baglantili. hersey, voldemort kehanete inanip harry'nin pesinden geldigi icin oldu. felsefe tasi, sirlar odasi, üc büyücü turnuvasi, esrar odasinda yasananlar..hersey. voldemort kehanete inanip harry'nin pesinden her geldiginde, farkinda olmadan harry'i güclendirdi. harry her seferinden imtihandan gecti, ögrendi ve güclendi. felsefe tasi-ölümsüzlügü tercih etmemeyi ve acgözlü olmamayi ögretti ona (o yüzden son kitapta onu ölümsüz yapacak ölüm yadigarlarinin degil, hortkuluklarin pesinden gitti). sirlar odasi (catal dilini aktif kullanma, hortkulukla nasil mücadele edilir ögrendi ve voldemort bu kitapta kalbinin en derin sirlarini acik etti harry'e), üc büyücü turnuvasi (harry'nin kanini kullanmasi, harry'i 1-0 öne gecirdi ve asalar birbirine baglandi. artik voldemortun asasi calismiyordu harry'e karsi..) bu örneklerden daha cok var. ama siz kastettigim seyi anladiniz.

    harry bununla birlikte mücadelenin sembolüydü. harry olmasa da o insanlar ölecekti yine voldemort`la mücadele ederken. cünkü voldemort o insanlari, kendine muhalif olanlari, muggle dogumlulari, "kanibozuk"lari rahat birakmazdi. belki daha kötüsü, voldemort'a boyun egip korkunc bir köle hayati yasayacaklardi. harry onlarin mücadelesinin umudu, sembolü oldu, voldemort'un öldüremedigi yegane cocuktan baska kim sembol olabilirdi? ama harry asla kusursuz olmadi. asla tek adam, hükmedici olmadi. onu özel kilan da buydu.