istanbul içinde daha çok insanca ve araç bakımından dolu semtlerde son zamanlarda bayağı bir artan işlemdir. fındıkzade, çapa,gayrettepe, beşiktaş gibi yerlerde yaşayan insanlar evlerinin 'sokağına' araç park edememekte, çevrede bulunan otoparklar gündüz araç alıp otoparkı çalıştırdıkları için aylık anlaşma yapmamaktadır. ana cadde olur mal gibi trafiği engelleyen yer olur park edilmez tabelası olur yaya geçidi vs böyle noktalardan çekilmesi normal tabii işlerini yapıyorlar, yapsınlar. yalnız başına gelmeyen anlayamıyor bu bahsettiğim semtlerde kural ihlal etmemiş hiçbiryeri tıkamayan ara sokaklardan bile vızır vızır gördükleri aracı çekiyorlar ve en yakın kendi otoparklarına aracı bırakıp hop trafiği birbirine katarcasına , trafik kurallarına uymadan bu çekiciler yenisini yapıyorlar. sayısı hergeçen gün artan trafik vakfı otoparklarından da normal otopark bulunmuyor.
velhasıl araç çekildi mi iş bitiyor 90tl çekici ücreti çekildikten 10 dk sonra araı alsan bile mecburi çekilen otoparkın buyurduğu 12tl otopark ücreti veriliyor. sonra da trafik cezası olarka park cezası 80-90 civarlarında.
bu civarlarda oturan insalar çekilse de aylık otopark ücreti gibi görmeye çalışıyor ancak kişiye yaşatılan kepazelik, araç çekildi mi hırsızlık mı sonuçsuzluğu bambaşka. çünkü xxxx e sms atıp veya internet sitesinden plakayı sorgulayıp aracım hangş otoparka çekilmiş uygulamaları pratikte çalışmıor ancak varlar. sonuç 'plakanıza kayıt bulunamadı' oluyor sisteme geç işlediklerinden çoğunlukla. en yakın esnafa veya taksiciye 'dayı burda nereye çekiyorlar' diye sorunca söylenen yere bir umut gidip orda yoksa oradaki otoparkta çalışan 'çocukların' yönlendirmesiyle en sonunda şu çekici ücreti 90tl ve otopark ücreti 12 tl ödemem mertebesine erişiliyor.
bunlardan başka.. araç çekilirken araca hasar yapıldıysa -ki beşiktaşta bir bmwyi trafik vakfı çekicisinin çekmeye çalışıp 2 metreden lök diye düşürme sonrası basıp kaçması videosu çoğu kişinin hafızasındadır- otoparktan teslim almadan araç kontrol edilmeli, otopark-vakıf sigortasından geçerli olması için önce bildirilmeli. ancak karşıda otopark çalışanı 'çocuklar' yurdum işten anlamaz lügatıyla geçiştiriyor, ne oluyorsa yanlarına kar kalıyor.
sırf 90tl çekme ücreti için evet çekiliyor, otoparklar mecburi müşteri bulmuş ödetmiş oluyor ve bu trafik vakfı adıyla yapılıyor bu işler yürüyor sözde hukuk devletinde.
aklımdaki sorular şunlar:
1-trafik vakfı çekici araçlarında neden genelde ceza yazma çekme yetkisi olmayan zabıtalar araç çekiyor birbirleriyle yarışıyor?
2- yazılan ceza öncesi aracın hatalılık bakımından nerede olduğu, ekspertiz bakımından nasıl durumda olduğunu gösteren fotoğraflar çekiliyor deniliyor nerede bu fotoğraflar? kişi kendi uğraşmazsa parkettiği yerde foto çekip tüm bu masrafları ödeyip mahkemeye başvurduğunda ceza iptali oluyor aylar sonrasında. ancak çekici parası ve otopark ücreti lüzumsuzca iade edilmiyor. karşı tarafın hatalı iş yapmasından neden bu ücret iade olmuyor? vakıfa bağış yapmak isteyen zaten yapar niye mecburi ödeme şekline dönüştürülüp vatandaştan dolaylı ücret alınıyor.
3- bu yapılan işleyişin 'peşine düşmezsen ha bir de park ettiğinden gerekli delilllerini kendin hazırlamazsan ödeyeceksin, mecbur' kavramının oluşturulması hiçbir devlet işleyişine yakışıyor mu? delili, usüle kuralauygun delil oluşturup buna göre ceza sunmaları gerekmiyor mu?
4- bu işten de mecburi otopark işinden de alınan paralar karşılığında vicdanları nasıl rahat ediyor?
5-trafik vakfı denilen bir vakıf ile bazı bakanlıkların ilişkisi nedir? (nette o bu forumda yazılmış bu vakfın edindiği paraların ödendiği yerler vs)
piazza cavour1 profili
-
trafik vakfı adı altında usülsuz araç çekimi