astronot, ya da inglizicesiyle astronaut yunanca'daki yildiz (astro) ve gemici, denizci (nautes) kelimelerinin birlesmesiyle elde edilmistir. kisaca star sailor ya da yildiz yelkencisi anlamina gelir.
ruslarin kozmonotu bu kelimeler uzerine bir oyundur. yunanca naut u tutup yildiz anlamina gelen astro yerine evren anlamina gelen cosmos ile degistirmistir.
benzeri sekilde cinliler de kendi uzay gezginlerine taikonaut derler. onlar da yunanca nautu sabit tutup astro ve cosmo yerine cince uzay ya da evren anlamina gelen taikong kelimesini kullanmislardir.
dolayisiyla türkonot çok saçma bir kullanım olur (eğer kelimelerin kökenlerine önem veriyorsak)
eğer amerikan, rus, ve cin geleneğini devam ettireceksek o zaman kulağa çok cazip gelmese de gökonot en azından anlamlı olabilir. ama bence daha güzeli kökenleri divan-i lugat-it türk e kadar uzanan evren kelimesini kullanmak.
evrenot
ingilizce yayınlarda da evrenaut
pangaean4 profili
-
astronot vs türkonot
-
java dururken c# ile proje yapan tipleme
ben hep 50 milyon satirlik assembly yazdigim icin beni etkilemeyen durum.
-
kilo vermek
bin senedir bilinen gerçeği yeni öğrendim:
- zayıflamak için aldığından fazla kalori harcayacaksın
- mekik çekince göbekten, squat yapınca popodan erimiyormuşsun -
kadıköy'e ipa içmeye gelen maltepeli
kısaca şöyledir. hocam ben kadıköyde hip bir mekanda barmenlik yapıyordum. kadıköy lan burası bahşişten döneriz köşeyi dedim. ama bu çulsuz maltepeliler metrodan inip bira içmeye geldiler ama bahşiş bırakmadı ibneler. ben bi de bunlara güvenip 2500 tl kira veriyorum. bi süre sonra paralar suyunu çekti tabi. ben de mecburen beylikduzune taşındım. şimdi kayinconun birahanesinde efese şu katıp servis ediyorum.