godel escher bach2
profili

  • bitcoin

    dolar ve altında az biraz tecrübesi olan biri olarak küçük bi yüzde almıştım geçen aylarda. dolar ve altının verdiği hantal anlayışla bekleyelim bakalım ileride belki değerlenir, olmassa da zaten kaybedeceğim çok değil diye öküz gibi beklemeye başladım. ancak sonra anladım ki asıl büyük seks alt coin borsasında dönüyor.

    arkadaş bu borsa öyle bir borsaki yatırımdan orta derece anlayan bi adam servetini katlar. kurlardaki aşırı volatiliteyi görünce şaka sanmıştım ama al sat yapınca şaka olmadığını anladım. piyasayı bi kaç gün takip ederseniz yaklaşık 40 milyar dolarlık bu piyasada oyuncuların çoğunun acemi olduğunu anlarsınız. bu da işi bilen azınlığa epey kazandırmakta. taaki tecrübeli kurtlar yavaş yavaş ortamlara akana kadar.. o zaman dalga boyları daha küçük olacak.

    örneğin orta ve yüksek hacimli coinlerde grafiklerin hepsinde sinüzoidal dalga görürsünüz. yani alım ve satım noktaları bu kadar net aslında. tabi her coinin kendine has bi karakteristiği ve davranış modeli var ancak bu dolar ya da altın kadar sonsuz parametreye bağlı değil, daha sade. normalde işi bilen yatırımcı dip noktasında alım yapar, yükselirken belli direnç noktalarında kademeli satış yapar. burada ise atıyorum bokcoin yüzde on artmış olsun, herkes hurraa diye bokcoine yükleniyor bakıyorsun yüzde 50 oluyor. yuhh lan millet nasıl alıyor hala diye şaşırırken yüzde 70.. aradan üç saat geçiyor çakılmış bu sefer. ne oluyor sonra? abi bokcoin aldım battım yaa:(( diyen acemi çoğunluk ortamı ağlama duvarına çevirirken, işini bilen ve açgözlü davranmayan yatırımcı her gün yüzde on kar etmesinin mutluluğunu yaşıyor. çoğu kurda günlük, hatta saatlik dev gibi boğa bayrağı dalgalanırken,* iş bilmez yatırımcıyla ortam afedersin boğa siken piyasasına dönüşüyor. yine acemi yatırımcı kısa vadeli yatırım yaparken tek boyutlu ve anlamsız referanslarla hareket ediyor. örneğin ripple iki ayda 10 kat artmış vay aliminyum hemen alayım! sonra gidiyor o gün yüzde 60 artışta olan ripple dan gömüyor tüm parayı. sonrası.. 'abi ne biçim borsa bu ya bulaşılmaz bu işe yaa:( tabi uzun vade düşünenler için söylemiyorum.

    sonuçta burada hayatında hiç borsa, döviz, forex aşinalığı olmayan, grafik yorumlamayı bilmeyen, bitcoini sosyal medyada duyup almış epey insan var. bu acemilik de atlatılacaktır bir süre sonra. ve bence asıl trenin kaçması bu olacak, bitcoinin düşmesi değil.

  • 9 aralık 2015 ahmet hakan köşe yazısı

    diyelim mustafa ayse'yle evlenmek istiyor ama ayşe istemiyor. mustafa ise ayse'yi alikoyuyor dovuyor benim olacaksin diye. ayse'nin cok akilli bir arkadasi da gelip su akli veriyor: 'ya kizim bosver evlen git işte. zaten su an adam seni alikoymus, fiili olarak evli gibisiniz. resmi olursa haklarin olur en azindan' iste bu sivrizeka orneginin benzerinin sergilendigi yazidir.