demokrasibizeluksmune4
profili

  • osmanlı neden amerika kıtasına gitmedi

    cevabı basit olan soru. hiç öyle uzun uzun analizler kasmaya gerek yok. barbaros hayrettin paşa anılarında bahseder nedeninden. yanlış hatırlamıyorsam mısır'da bir araya geldikleri sırada paşa pargalı'ya yeni topraklar keşfedildiğinden bahseder ve eğer uygun görürlerse gidip erken vakitte oralardan yer kapatalım der lakin pargalı lüzum olmadığını söyleyip, kestirip atar. konu oracıkta kapanır. kim bilir, belki paşa bu konuyu ilk olarak pargalı'ya değil de bizzat sultan süleyman'a açmış olsa idi durum şu an çok farklı olabilirdi :)

    edit: "...böyle bir tersane ve bu kadar zengin bir devletle, allah’ın izniyle her şeyi başarmak mümkündü. ibrahim paşa’ya, henüz keşfedilen yeni dünya (amerika)'ya sefer düzenlesek istifade edeceğimizi anlattım. fakat o, uzak denizlerle işimiz olmadığını, akdeniz’i ve hint denizlerini tutmamızın kâfi olduğunu söyledi...”

  • almanya'dan dönen gurbetçinin ibretlik hikayesi

    trabzon'dan sonrasını okumadım.

  • ikea

    buna bu derece anlam yükleyip üzerinden sosyal çıkarımlar yapmaya çalışanlara gülüyorum. neticede bir mobilya firmasıdır. bazı şeyler pahalı, bazı şeyler gerçekten ucuzdur. gider, ihtiyacın olan şeyi alır çıkarsın. bu kadar.

    bunu bu kadar dert edinip, paragraflarca tespit kasmaya gerek yok yani. işte bunlar hep fight club :)

  • emlak balonu

    bazılarına göre cepte telefon, altta araba olması, tatil yapmak lüksmüş, bunu öğrenmiş olduk allah razı olsun.

    cep telefonu kullanmayın, işe otobüsle gidip gelin, tatil yapmayın, eğlenceye para ayırmayın, kıçınızı sıkın. ne için? maliyeti 150 bin tl olan dört duvar çimento yığınına 600-700 bin tl ödemek için. gidin 10 yıl krediye girin, geleceğinizi ipotek ettirin, eşşek gibi çalışıp ay sonunda maaşınızı götürüp müteahhitin önüne koyun. koyun ki adam 2014 model cipinin modelini yükseltebilsin. sizde evim oldu ehemehe diye sevinirsiniz. sizin gibi kafalar yüzünden ortaokul okumamış vasıfsız vasıfsız adamlar, kalitesiz 2 liralık malı 4 liraya iteleyip köşeyi döndü gözümüzün önünde.

    kimse burada gelipte ev almak saçmadır demiyor. 1 liralık eve 2 lira vermek saçmadır diyor. biz realite üzerinden konuşuyoruz. maliyet ortada diyoruz. rakamlar ortada diyoruz. fikrimizi ortaya koyuyoruz. balon yok diyenlere bakın, hiçbir dayanağı yok. varsayımlar üzerinden boş boş konuşmalar. herkesin kararı kendine. alan memnun satan memnun. kimse bir başkasının yorumuna göre alma veya satma kararı vermesin. sonuç olarak emlak balonu konusu çok su götürür. sonunda iki taraftan biri üzülecek ama bakalım kim zaman gösterecek.