ozgurvoncan2
profili

  • almanya'nın batıyor oluşu

    muhtemelen şuan yazacağım gözlemlerimi çok iplemeyip ülkene dön o zaman diyecekler olacaktır ama lafım beni ciddiye alacak olanlara. 4 yıldır burdayım ve şuan 31 yaşındayım. almanya sistem olarak cidden pert durumda evet ama batmak demek çok ağır. negatif yönlerini şöyle sıralarsam;

    - hastahanelerden veya doktorlardan(aile hekimi) randevu almak cidden ölüm. bir şekilde randevusuz giderseniz, danışmana kusmak üzere olduğunuzu söyleyin.

    - eşim için denklik başvurumuz 1,5 yıldır sonuçlanmadı. bunun 6 ayı bizi yanlış kuruma yönlendiren yabancılar polisi dersek bir yılı sadece danışmanın evraklarını göndermesini beklemek.

    - kreşlere çocuk doğar doğmaz başvurmanız gerek çünkü iki üç yılda anca sıra geliyor.

    - bu biraz daha sonradan gelenler için olsa da, iş başvurularında inanılmaz yavaşlar. çok ihtiyaçlarının olduğunu yüzünüze söyleyip 7 ay sonra başlarsın diyorlar.

    - tüm dünyada sorun şu anda evet ama ev kiralamak inanılmaz zor. bu madde nereli olduğunuza göre değişmiyor. alman da bulamıyor. bir ilan için 30 kişi sırada ve ev sahipleri devletten yardım alanları ilk sıralara koyuyor. istisnalar kaideyi bozmasa da geneli böyle.

    - düşünün ki kuaförden randevu almak için berberin götünü yalıyorsunuz. kadın kuaförleri veya tırnakçılar bilmem ne diğer tüm kadın randevularında aksaklık daha fazla.

    - herhangi bir kurumla problem yaşarsanız karşınızda sorumlu bulmak inanılmaz zor. mesela telekom 38 gün boyunca interneti kesti ve arayıp her sorduğumuzda biraz daha sabır dediler ama hiç bir zaman nedir ne zaman halledilir gibi birşey denmedi.

    -tuvaletiniz mi tıkandı, taşınacak mısınız, çatı su mu damlatıyor. yandınız. randevu almanız ve onların size desteğe gelip çözmesi üç hafta.

    tabi ki bu saydığım negatif yönler burada yaşamanın zor olabildiği yönünde. karşılaştırma yapabilecek bilince ve geçmişe sahip olduğum için kolaylıkla ayuka çıkabiliyor.

    gelmek isteyen hiçbir arkadaşıma bu negatif yönlerden bahsetmiyorum(belki bi kaç tanesinden) ama diyorum ki gel olsun biz bu süreçte sana destek olarak kolaylaştırırız.

    almanyanın battığı falan yok. sadece şunu düşünün; almanya bir esnaf olsaydı kesinlikle tok esnaf olurdu. herkes paraya ihtiyacı yok gibi muamele çekiyor size ama en ufak bi sorunuzda 150€ dur bu sorunuzun cevabı diyor.

    bunun yanı sıra çok daha fazla pozitif yanı var benim açımdan;

    - en kalabalık ve homojen şehirlerinde bile güvende hissediyor olmak.

    - ekonomik açıdan ay sonunu beklemeden rahat geçinme. tabi ki evli olup olmadığınıza ve çocuğunuzun olup olmadığına göre değişir fakat türkiye de eşiniz çalışmaz ise sizde sıradan bir beyaz yaka iseniz bekleyin ki ay sonu gelsin fakat almanya da eşiniz çalışmadan da ay sonu şöyle böyle gelir. eşinizinde tanımlanbilir bir mesleği var ve iki kişi çalışırsanız almanya standartlarında rahat ve birikim yapabilecek bir hayatınız olur. (iktisadınız burda çok önemli)

    - biz eşimle nrw deyiz ben tam eşim yarım zamanlı çalışıyor. ayın 3 haftası harcamalarımızı dengeleyebilirsek 4. haftası başka bir almanya şehrini veya belçika hollanda gibi yakın yerleri gezip görme fırsatı yaratabiliyoruz.

    - standartlarınız belli bir dönemden sonra türkiye'ye göre artıyor. genelde yeni başlayanlar için bu iki üç yıl sürer.

    - tr şartlarında da 8 yıl çalışmış biri olarak, almanya da daha çok evinize vakit ayırabiliyorsunuz. dinlenme fırsatınız iki katına çıkıyor.

    - insanların sizi eleştirmediği, yılışık yılışık ilişkilerin sonucunda sizin hakkınızda atıp tutanların olmadığı bir coğrafya.(bu biraz kişisel oldu)

    eksi ve artı yönler olarak ele alabiliriz ama bu konuyu almanyanın batışı olarak ele almak ciddi bir iddadır ve temellendirilmesi gerekir. avrupanın eski dönemlerine nazaran ekonomik olarak çok iyi durumda olduğunu söyleyemem. avrupada ki çoğu ülkeyi gezdiğim için iş nedeniyle bunu rahatlıkla söyleyebilirim fakat şu gerçeği unutmamak gerekir. türkiye enflasyonunun meydana getirdiği olumsuz sebeplerden dolayı, euro benim için tr de bozdurup harcama yapmaktansa almanya şartları içerisinde çok daha değerli bir hal aldı son bir kaç yıldır. bu almanyanın battığı anlamına mı gelir. sanmıyorum.
    uzun lafın kısası;

    fırsatınız varsa gelin ve yaşayın. en azından 3-5 yıl rehabilite olursunuz ruhunuzu dinlendirirsiniz. sonra olmadı der dönersiniz.

    edit: (bkz: imla)

  • eş ya da sevgiliye telefon şifresi verilir mi

    evliliğin ne olduğunu bilmeyen bebeler burda atıp tutmuş yine. karınızın şarjı bitti ve acil veya değil sizin telefonunuza ihtiyacı var. telefonda onun önünde. 'şifreni girip bana versene' diyaloğu hadi olsun 10 kere. evliysen bu sürekli yaşanır. şifre de karınız için değil ofiste veya başka bir alanda gizliliğinizi korumak içindir. eşinizle gizliniz az olsun, şifreniz gizli hiç olmasın. bazı zırtapozlar şimdi başlar. 'ya arkadaşlarımızla wp grubunda taşak muhabbeti yapıyoz. onu görmesin' ulan zaten o taşak muhabbetini kaldıramayacak kadın ile birlikte olman hata. wp grubunda escort katalogları dönüyorsa zaten sen o telefonu eve götürünce ya götüne sokuyosundur ya da ikinci telefonun vardır. senin sıkıntın şifre değil yani yeğen.