sissu1
profili

  • garanti bbva mobil üzerinden dolandırılmak

    öncelikle gecmiş olsun ama hikayede eksiklikler var.

    eger zaten dolandırıcı müşterinin mobil uygulamasına ulasıp eft yapabiliyorsa ve eft limiti de mobil uygulamadan yükseltilebiliyorsa o zaman annenizi arayıp limit arttırma işlemi yaptırmasına gerek yoktu. mobile girer, limiti arttır ve transferi yapardı. bu nedenle limit arttırma işlemi annenizi mobile çekmek için kullanıldı.

    muhtemelen bu esnada anneniz işlemler sırasında kendisine gelen otp smsleri karşı tarafla paylastı bunların limit arttırma işlemine ait olduğunu sanarak ve hatırlamıyor.

    veya benzer şekilde kendisine gelen p/n i paylaşmış olabilir yada karşı taraftan gönderilen bir smsteki phishing linkine tıklamış olabilir.

    ayrıca bir muhasebecinin hesabına iade yapılabilmesi için, kendi hesabından çıkış sağlayan eft limitini arttırmaya çalışması hayatın doğal akışına aykırı. anneniz gorusmeyi bu kadar dalgın bir ruh hali ile yaptı ise hatırlayamadığı baska detaylar olabilir.

    eğer bankanın temel güven uygulamalarında hata olduğu düşünüyorsanız hukuki girişim dışında bddk ya da şikayet edebilirsiniz.

    imza: yüzlerce benzer soruşturma yapmış banka müfettişi

    edit: eger anneniz gelen smsleri karsı tarafla paylasmadıgına emin ise, muhtemelen android kullanıyor ve telefonuna gelen smsleri forwardlayan veya devamlı ekran resmi atan bir yazılım yuklenmiş.

    edit2: gelen sorulara istinaden, bu olaydan bağımsız olarak söylüyorum, bankalar müşterinin ağır ihmali halinde ödeme yapmazlar.

    peki, ağır ihmal nedir? size gelen bir smsteki linke tıklayarak bankaya login olmaya çalışmak, atm/kredi kartının üzerine şifre yazmak veya kandırılarak şifreyi paylaşmak, otp sms i paylaşmak vb

    buna ek olarak cihaz güvenliği de müşteri sorumluluğundadır.

    bankanın sorumlu olduğu durum ise bankanın güvenlilk açıklarının kullanılarak suistimal yapılmasıdır. banka database'inden bilgi sızdırılması, mobil uygulama ve diğer sistemlerin hacklenmesi vb. ki bu durum çok nadirdir ancak geçmişte oldu.

    bu gibi durumlarda zaten bu açığı bulan fark edilene kadar bankayı patlatacağı için aynı günde binlerce şikayet gelir, özetle gelen şikayet sayısından bile daha şikayeti incelemeden durumu kabaca tahmin edebiliriz.