limonium1
profili

  • tıp okuyan 10 kişiden 9'unun köylü olması

    doğru tespit. alt sınıf bir aileden gelen çocuk felsefe ya da güzel sanatlar gibi kişinin kendini entelektüel anlamda geliştirebileceği bir bölüm okuyacak değil ya... bu tarz alanların zaten prestij olarak karşılığı yok, bu sınıf için. doktor, avukat, öğretmen ve hemşire olmasını ister bu aile çocuğunun. bu onun için bir prestij göstergesidir. bununla birlikte hayatı sürdürmek öncelikli olduğundan garanti bir iş ve iyi bir maaş da söz konusu mesleklerin seçiminde temel etkenlerden bir diğeridir.

    diğer yandan zengin bir ailenin çocuğu maaşlı bir işte para kazanmak zorunda değildir. bir statüye de ihtyacı yoktur. kendini entelektüel anlamda geliştirebileceği bir alanı tercih eder.

    bana gelince, alt sınıftan bir aileden gelmeme rağmen ben tam tersini yaptım. gidip sanat tarihi okudum ve üzerine yüksek lisans yaptım. severek yaptım, bir çok şey öğrendim, insanlık tarihine dair. bu süreçte hiçbir zaman çok param olmadı. aslına bakacak olursak statü ve çok para kazanma gibi bir arzum da olmadı. tuhaf tuhaf soruları merak edip, onların peşine düştüm hep. peki bana bu maddi anlamda bir karşılık getirdi mi? hayır. ailem çoğu zaman ne yaptığımı, ne okuduğumu bile anlamadı. hep karşılaştığım soru: peki şimdi sen bunları yaptın e ne oldun? ? yazık ki çevrelerine benimle ilgili hiç övünemediler.

    benim okuduğum bölümü zengin aileden gelen biri okumuş olsa, bu alanda benim yaptığımın daha iyisini yapar mıydı? evet yapardı. daha çok gezme ve görme şansı olurdu. araştırma yaparken acaba kiramı ödeyebilecek miyim gibi kaygıları olmazdı. zengin bir aileden geleceği için genç yaşta bir kaç yabancı dil öğrenmiş olurdu. bilimsel araştırmasını daha kolay yapardı. bilmiyorsa da dilini öğrenmek istediği ülkeye gidip, bir süre yaşayarak öğrenme fırsatı olurdu.... ve bugun ki benden daha iyi yapardı bu işi.

    neyse sonuç olarak unutmayalım ki, tercihlerimiz, zevklerimiz ve hatta duygularımız bile sınıfsaldır. arada böyle kaymalar olsa da...

    edit: imla