sinyalin ustasiyim gozlerinin hastasiyim3
profili

  • imamoğlu'nun 1 mayıs'ı terör suçlusuyla kutlaması

    bu kadın daha yakın zamanda 140journos belgeselinde bile ne olduğu gösterilmedi mi? kafanızı sikeyim sizin, 140 journos'da mı aktrol?

  • mmu kaan'ın f-35'ten daha iyi olması

    #161775220

    yazalım yazmasına da oturduğu yerden sallayan dinginlerin arasında kaybolacak.

    neyse

    1. f-35 temelde 90'ların teknolojisi, 2024 yılında yapılan bir uçak elbette bundan iyi olabilir, bu çok abes değildir. abd-türkiye kıyası yapacaksanız doğrusu adamlar bugün neler yapıyor ona bakmak lazım ki günümüzde bizden çok ileriler, biz kabaca bir 20 sene gerideyiz diyebiliriz. bu madde sonucuna göre evet, mmu f-35'ten iyi olabilir.

    2. salağın biri yazılım yapamıyoruz falan zırvalamış, bu ülke 2000'lerin başında bahse konu f-35 için yazılım yapıyordu. salak salak konuşmadan önce biraz bilgi lütfen. ya da bilmiyorsanız susun. yani aviyonik ve yazılım konusunda dünya standartlarını yakalamış durumdayız.

    3. aksine makina anlamında özellikle malzeme teknolojilerinde geriyiz. mesela motor yapmak için yüksek sıcaklıkta bozulmayan malzemeler üretmelisiniz ki biz bu konuda iyi değiliz, kısa vadede de iyi olacağımızı sanmıyorum. zaten dünyada bu sınıfta türbin motorunu sadece abd üretiyor, rusyanın ciddi kalite problemleri* olduğu biliniyor, avurpalıların ise ne olduğu meçhul. şu anda 3 şirket ki onlar ge, pratt and whitney ve rolls royce oluyor, haricinde motor yok gibi, olanlar da bunlar sınıfında değil mesela 2. sınıfta belki eurojet gibi. özetle motorda kısa ve orta vadede bağımlıyız, ileride çok kaliteli olmasa da kendi motorumuzu yapabiliriz.

    4. bir diğer sorunlu konu ise görünmezlik. daha dünyada abd uçakları kadar düşük görünürlüklü uçaklar yok. bu konuda yine abd liderlikte yalnız. mmu'nun f-35'i yakalayacağını doğrusu sanmıyorum.

    5. silah sistemleri konusunda iyiyiz ve daha da iyi olacağız. bu açıdan f-35'den eksiğimiz yok. milli ramjet projesi de bir noktaya varınca belki daha iyiyiz bile diyebiliriz.

    6. tecrübe ve oldunluk anlamında f-35 3000'i geçkin sipariş almış, türkiye dahil 7 ülkenin geliştirme ortağı olduğu bir platfrom, adeta yüz yılın birikimi. bu birikimi kısa sürede edinmek eşyanın tabiatına aykırı ancak hvkk da ciddi bir f-16 kullanıcısı, tai f-16 ve f-35 üreticisi. zamanın bilgi birikimi avantajını da kullanarak fark kapatılır ancak elbette f-35 daha olgun ve sorunsuz olacaktır.

    özetle, mühendislik açısından mmu f-35 kadar iyi hatta belki daha iyi bile olabilir, bu çok absürt bir iddia değil. tabi, zamanı yani 1. maddeyi unutmayalım, arada 30 sene var. illa bir kıyas olacaksa f-35 ile değil, abd bugün yapsa ne yapardı onunla kıyaslamanız lazım.

    edit ve ekleme:
    f-35 çağımızın en modern multirole uçağı, bu anlamda bir benchmark bunu baştan kabul edelim. ancak yine işin içinden biri olarak f-35in bile yeni kazandığı ya da hala yapamadığı kabiliyetleri var. yani gözünüzde çok da büyütmeyin. büyütülecek bence en modern tayyare aynı sınıfta olmasa da bir hava üstünlük uçağı olan f-22 dir. mesela bence bizim kısa orta hatta uzun vadede f-22 yapma olasılığımız yok, ne o motoru ne görünmezliği ne de manevra kabiliyetini sağlayabiliriz. yani hava platformları için üstünlük dengesi 1 0 şeklinde değil, yeri gelir salaklık yapıp f117'yi kıytırık bir hava savunma sistemine feda edersiniz. burdan iha ile f-35 düşürebilir mi diye salakça bir soru sormayın ama, siklet farkı var.

    çok detaya da girmek istiyorum ancak yetenek anlamında mmu f-35'ten üstün olacak, bunu kesin biçimde söyleyebilirim. ancak bu harp meydanında ne kadar etkili olur ya da nitelik nicelik hangisi galip gelir bunu bilemeyiz. tekrara düşeceğim ama savaş bir teke tek pehlivan güreşi değil, daha kompleks.

    yazılımı bizim olsun gerisi boş denmiş, evet elbette fikri sinai ve operasyonel tüm hakların bizde olması elin en güçlü silahını almaktan iyidir bu net. ancak bizim olsun çamurdan olsun değil konu. örneğin block 70 f16 ayarında bir uçak yapacaksan yerli olarak en alt seviye kabul edilir ancak f4 ü yerli yaparsan düşmana güzel bir hedef uçak yaparsın.

  • bir kadın hiç kalbinizi kırdı mı anketi

    abes bir anket, adeta paramparça etti.

    en can alıcı olan da erkeklerin düşüncesizce adeta bir züccaciye dükkanına giren fil gibi kalp kırmalarına karşın kadınlar gayet bilinçli ve planlı zarar verirler.