plat0n1
profili

  • kol saati alacaklara tavsiyeler

    genellikle saatten anlamayanların verdiği tavsiyelerle, ergen ergen yorumlar yapan insanların yazıları doldurmuş yine burayı.

    mekanik saat ya da quartz saatin çalışma prensiplerine girmeden basit önerilerde bulunmak istiyorum, biraz da bilgi vererek.

    akıllı saatle başlayalım kısaca. akıllı saatler 3-4 sene sonra çöp haline gelecek ve pahalı saatler. alacak insan ona göre alsın. eğer sportif faaliyetler için istiyorsanız (bkz: polar) (bkz: garmin)

    mekanik ve quartz saatler için de genel bazı öneriler var.

    1.iyi cam, safir kristal camdır. seikoların çoğu hardlex kullanır, o da kötü değildir ancak safir kristal dayanıklılık açısından daha iyidir. alacağınız saat pilli ya da mekanik, safir kristal cam olursa daha değerli olur. mekanik saatlerde seiko aldığımız için sürekli bu biraz zorlaşıyor ama bilgi bilgidir.

    2. dayanıklılık konusunda pilli saatler her zaman daha iyidir. manyetik alana ve sarsıntıya daha iyi dayanırlar. aynı zamanda mekanik saatlere göre daha ince ve daha hafif olurlar. bunlar sizin için önemliyse mekanik saat yerine pilli saatlere yönelebilirsiniz.

    3. lume özelliği, karanlıkta içerdeki fosfor özetle. bu dalgıç saatlerinde en üst düzey olur. yani herhangi iki saat arasında dalgıç saatleri daha iyi lume sahibidir. seiko'nun lume'ları gayet başarılıdır ancak kısa sürelidir. en baba saati bile alsanız gece 4-5 saat karanlıkta kaldıktan sonra hiç ışık kaynağı görmediyse lume bir işe yaramaz. onun olayı gün ışığını alıp daldıktan sonra aşağıda saati iyi görebilmektir zaten. quartz vs mekanik arasında lume farkı olacağını düşünmüyorum.

    4. ucuz saatlerin hepsinin bilekliği tırt olur. seikonun da bileklikleri tırttır. ancak saat alacaksanız değişebilir bilekliği olsun. bu şekilde siz gidip dışardan perlon, nato, deri, çelik bileklikler alabilir takabilirsiniz. (bkz: miltat)

    5. pilli saatlerin mekanik saatlere göre 2 dezavantajı vardır. 1) ikinci el pazarı yoktur, rahat satamazsınız. mekanik saatleri satarsınız, hatta enflasyona göre para bile kazanabilirsiniz. 2) 100 küsür sene dayanmaz. entegre değişimi gerekir. kaliteli bir pilli saatse sadece entegre değişir kullanırsınız; ancak mekanik saatlere düzenli bakım olursa 100 küsür sene kullanırsınız .(ha kim kullanacak? hiç kimse)

    6. mekanik saatleri belirli bir süre takmazsanız durur. buna power reserve denir. ortalama saatlerin reserve'i 48 saattir. 48 saat boyunca takmazsanız dururlar. (bunlar otomatik tabii. otomatik olmayan mekankler kurmalıdır, onlar kurması bitince zaten dururlar)

    peki bu pilli saat düşmanlığı neden? pahalı olduğu için. mesela burada swiss made ya da longines, tissot yazanlar, rado yazanlar kötü demiyorlar. ancak bunlar generic makine kullanırlar ve üst düzey değillerdir. yani swiss made saat oooooo dediginiz saat giriş seviyesi. lüksün l'sinden bile geçmezler, çok bir olayları yoktur.

    özet;
    * saat alacaksanız internetten almayın. bakırköy, sirkeci gibi yerlere gidin pazarlık yapın ve öyle alın.
    * mekanik saat alacaksanız eğer türkiye saat forumu sitesine girin, forumda gezin. hem 2. el saatleri görün, hem yorumları, hem fotoğrafları görün. öyle karar verin.
    * pilli saat alacaksanız, armani, diesel gibi markalar yerine yine tissot, rado, longines, seiko gibi markaları tercih edebilirsiniz. swiss made olanların cam ve bileklik kalitesi muhtemelen daha iyi olacak ancak bu markaların pilli saatleri bile artık pahalı. armani taksanız ne olur? hiç. ama f/p olarak diğerleri daha verimlidir.

    zenginleştikçe tavsiyeler değişir. mekanik saatlerde komplikasyonlar girer devreye, koleksiyon işleri girer o yüzden sorular ve cevaplar değişecektir.

    son olarak;
    beyaz yakayım ve saat almak istiyorum diyenler varsa, yapacakları şey bir dijital saat bir de günlük saat almaktır. dijital saat (bkz: gshock)
    günlük saat ise değişkenlik gösterir zevke göre.

    * hamilton markasının field watch hem quartz hem mekanik olarak güzeldir.
    * seikonun diver modelleri güzeldir. turtle meşhurdur ama yeni çıkan modelleri de var gayet güzel.

    pilli alacaksanız ve paranız varsa tissot ve longines her ortamda takılabilecek saatler yapıyor. çok kafanızı yormayın.