findik imparatoru2
profili

  • yazarların ölüme en yakın deneyimleri

    gövdeme üç kurşun isabet etmişti. biri karın boşluğuna, ikisi göğüsüme akciğerime. iki mermi girip çıkmış allahtan diğeri kemiğe saplanmış parçalamış.

    ilk anda ne olduğunu anlamadım. sadece garip bir ılık his oluşuyor. sonra iç kanamadan kaynaklı ciğerlere kan doldu hızla. nefes almakta zorlanıp, ağzıma kan tadı gelmeye başlayınca anladım tam anlamıyla ne olduğunu. sonra zaten boğulma hissi geldi. zaten ondan başka şeye odaklanamadım o an. nasıl nefes alabilirim diye düşündüm sürekli. hayatta kalmaya odaklısın, nasıl kurtulurum diye.

    çok sürmedi nefessizlikten bayılmışım. sekiz gün sonra gözümü açtım. vücudumda ki bütün hücrelerin acıdığını hissediyordum. iç organ travmalarında olurmuş böyle. vurulma anından ziyade hastanede ki geçirdiğim süre daha kötüydü. keşke ölsem diye çok dua ettim içimden.

    üzerinden dört sene geçti. şimdi bazen nefes darlığı dışında bir sıkıntım yok ama eskisi gibi değil tabi onu net hissediyorum.

  • konut piyasasının çıldırmış olması

    zannedildiği gibi basit değil bu durum. iki unsur var bu fiyatların bu hale gelmesinde.

    birincisi dövizin artması sonucu maliyetlerin artması ve son 3-4 senedir ev fiyatlarının düşük kalması. bu konu hakkında fazla detaya girmeye gerek yok, dört işlem bilen herkes ne demek istediğimi anladı.

    ikinci durum ise tehlikeli olanı. uzun süredir devam eden kırsaldan kentlere göçün sonucu artık ortaya çıkmaya başladı. köylerde ciddi bir nüfus azalması mevcut ve direk olarak üretimi ve dolayısıyla üretmeden tüketmeyi de etkileyen bir durum. arz talep dengesi bozulmuş durumda. son 10 yılda yaşadığımız suni zenginlikten dolayı, herkes "param var istediğim gibi yaşarım" zannetti ve kentlere göçtü. ne yazık ki bırakın bu evleri almayı asgari ihtiyaçlarını bile zor giderecek bu dar gelirli insanlar.

    türkiye gerçek alım gücüne dönmüştür. yaşanan sahte zenginlik rüyası bitmiştir. bir evden bir kişi işe girince hemen kredi çekip araba alma, iki kişi işe girince ev kredisine girme, son model telefonlar alma, yazın tatillere gitme dönemi bitmiştir. ne yazık ki üretmeden tüketmenin faturasını ödemenin vakti gelmiştir.