leica format1
profili

  • ilk bilgisayarda yapılan mallıklar

    1996 yılıydı sanırım. windows 95 sistem kurulmuş vaziyette gelen 486 bilgisayarım arızalanmıştı. sistem rahat çalışmadığı için bilgisayara format atıldı önce 3.1 e düşüldü sonra 95 daha iyiydi diyerekten tekrar win95 yüklendi. fakat sound blaster ses kartı sürücüsü yüzlerce defa denememe rağmen bir türlü yüklenemiyordu dolayısıyla ses kartı üzerinden çalışan creative marka cd-rom sürücüsünü de sistem görmüyordu. bu vaziyette 3-4 sene belki daha fazla kullanmıştık. ses kartı sürücüsünü yüklemek için ben abim babam her seferinde yeni donanım ekle>el ile belirli bir aygıtı yükle (tam hatırlamıyorum) seçeneğinden marka seçip manual olarak yüklemeye çalışıyorduk. ama kesinlikle tanımıyordu sistem.

    sonra bir gece bilgisayar başındayken yeni donanım ekle>donanımı bul ve otomatik olarak yükle seçeneğini seçmiştim. bir şeyler bulundu ve yüklendi. o esnada hoparlörlerden cızırtılar gelmeye başladı. ben çok acayip heyecanlanmıştım o esnada. çok iyi hatırlıyorum "aha oldu galiba" demiştim. tabi sesle ilgili herşeyi unuttuğumuz için pcde müzik ya da ses dosyasına dair hiç bir şey yok. (şimdi biliyorum ki sistem ses dosyaları varmış :) yani oldu mu olmadı mı deneyemiyorum da. en iyisi bilgisayarı yeniden başlatmak ve başlangıç sesinden kontrol etmekti.(kapanış sesi devre dışıydı. çünkü ben her şeyi deniyordum. çaresizlik işte) başlattım ve windows açılış sesini duydum hoparlörlerden. o anı tarif edemem.

    demem o ki sürekli manual yüklemeye odaklanmışız. otomatik seçmek herşeyi çözecekmiş. cd-rom yine de çalışmamıştı. onun için sürücü özel olarak yükleniyormuş. tabi o zamanlar evde internet yok. olsa da internette bulunabilir miydi bilemiyorum.

    edit: imla ve ekleme