911 turbo2
profili

  • yüzüklerin efendisi (dizi)

    ilk uyanan elflerin ilk kralı finwe’nin torunu, henüz güneş ve ay yaratılmadan önce, ağaçların çağında dünyaya gelmiş ve ağaçların ışığını saçlarına hapsetmiş, kendisinden üç defa saç teli isteyen amcası koca feanor’u reddederek onun ağaçların ışığını hapsetmek için başka bir yol ararken silmarilleri yaratmasına sebep olmuş, bildiğim kadarıyla binlerce yıllık hayatında tek bir savaşa dahi fiziken katılmamış, lord elrond’un kayınvalidesi, lord celeborn’un eşi, yüce kral gil-galad’ın dedesinin kardeşi, “ışığın hanımı” ve tüm arda tarihindeki “elf kadınlarının en yücesi” leydi galadriel’i, bomboş ve tembelce bir senaryo yazımı ile ezik elf takımının çavuşu, uzun mesafe yüzücüsü, saçma sapan fanilerin saçına dokunduğu, kulağına baktığı, yarım yamalak anlatılan bir intikamın peşindeki zeyna*ya çevirmiş milyar dolarlık dizi.

    güçlü kadın karakter görmek isteyen açıp film üçlemesindeki galadriel’i, onu ziyaret eden yüzük kardeşliği üyelerinin duyduğu korkuyla karışık müthiş saygı ve hayranlığı, gimli’nin heyecandan titreye titreye o muhteşem saçından bir tutam istemesini hatırlasın.

    zamanında peter jackson da çok eleştirildi, ancak üzerinden geçen 20 yılda film üçlemesinin tolkien’in bu eşsiz detaydaki evrenini ne kadar orijinale sadık ve kaliteli hikaye anlatımı ile görselleştirdiğini fanların büyük çoğunluğu kabul etmiş durumda.

    fakat bu dizi, kitaplar ve filmler ile kazanılmış milyonlarca fanın varlığından sadece “faydalanmak” adına yapılan “kötü” bir girişimden başka bir şey değil. dizinin adında yüzüklerin efendisi adının geçmesi tamamen bir marka satın alımından ibaret. galadriel başta olmak üzere, elrond, gil-galad, celebrimbor ve sauron gibi ilk iki bölümde gördüğümüz, tolkien edebiyatından alınan üç-beş karakter ve mekanlar da sadece isimlerden ibaretler. içleri bomboş ve çocukça uydurulmuş hikayelere büründürülmüşler. tek kelime ile yazık.

  • pfizer biontech covid-19 aşısı

    türkiye'nin sikko gazeteleri "biontech götünüzü mü patlatıyor tıkla!!!!!" ayarında haber yaptıkları için ciddiye almadım ve kalp iltihabı iddiasının kaynağına gittim:

    https://www.reuters.com/…derna-vaccines-2021-06-23/

    özetle diyor ki; ikinci aşıdan sonra 12-39 yaş arası erkeklerde ilk üç hafta içinde kalp iltihabı riski milyonda 12,6. bu da mrna aşılarıyla ilgili çıkarılan bir diğer yaygara olan "alerji riski" ihtimaline yakın ve çok çok düşük bir sayı.

    140 milyon'a yakın kişinin aşı olduğu abd'de kalp iltihabı şikayetiyle hastaneye başvuran kişi sayısı da 300 civarı. onlar da tedavi edilip gönderilmiş.

    oyna devam.

    edit: istesem yaparım nickli bir arkadaş uyardı "yaş aralığı 12-39 arası tutulduğunda oran düşük görünüyor" diye. ben de cdc'nin yayınladığı raporu inceledim:

    https://www.cdc.gov/…6/03-covid-shimabukuro-508.pdf

    özetlemek gerekirse ikinci dozdan sonra kalp iltihabı risk oranları şöyle oluyor:

    * 12-17 yaş arası erkeklerde milyonda 64
    * 18-24 yaş arası erkeklerde milyonda 53
    * 25-29 yaş arası erkeklerde milyonda 19
    * 30-39 yaş arası erkeklerde milyonda 8

    ölçeklerin en küçüğü 2 milyon kişilik insan grupları bu arada. dolayısıyla veriler oldukça güvenilir. ayrıca abd'de en az bir doz aşı olan kişi sayısı 168 milyonu geçmiş ve kalp iltihabı şikayetiyle yoğun bakımlık olan yalnızca 2 kişi olmuş. henüz ölen yok. dolayısıyla bu kişilerin kalp iltihabına doğrudan aşının yol açtığını söylemek bile çok zor. yine de cdc aşı uyarı formlarına kalp iltihabı riskine dair uyarı koyma kararı almış. olay bundan ibaret.

    son not: covid-19'a resmi rakamlara göre dünyada toplam 180 milyon kişi yakalandı, ölüm sayısı ise 3,4 milyon. yani hastalığa yakalanırsanız ölme riskiniz yüzde iki civarında. yukarıda ölüm değil rahatsızlık riski olan milyonda bilmemkaçlık ihtimallerin yaklaşık 4-5 bin katı.