modgift1
profili

  • manisa 1. komando eğitim tugayı acemi zorlamaları

    edit: bu hat olayını yapan firmanın adının ertürkler olduğunu buldum. bu firmanın sahibi emelikli bir subay olan hasan ertürk. firmayla ilgili bir yıl önce bırakılan bir yorumu da ekliyorum: https://prnt.sc/15ytrdy

    edit 2: sigorta konusunda, axa, oyak gibi firmalarda er/erbaş hariç diye bir şey olmadığını söyledi bir kaç arkadaş. bu birlikte anadolu sigorta aracılığı ile yaptırılıyormuş, anadolu sigorta sitesinde ise (er/erbaş hariç) ibaresi mevcut. sözleşmenin tam metnini bulabilirsem daha net bir sonuç ortaya koymuş oluruz. ayrıca ne olursa olsun bu 1 tl dahi olsa sigorta konusunu dayatmanın hiç bir anlamı yoktur.

    arkadaşımı bu askeri birliğe teslim ettik. bir takım zorunlu olmayan şeyleri baskı ile sattıklarını öğrendik. bu sebeple askeriyede dönen bu rantlar için başlık açma gerekliliği duydum.

    öncelikle girer girmez size askeri hat satmaya çalışıyorlar, bunun bir zorunluluk olduğunu söylüyorlar ve bu hatları fahiş fiyattan 140-150 liradan askere satıyorlar. gelen askerlerin rahat 4/5'ine bu hatların satıldığını öğrendim. insanların cebinde para var mı yok mu sormadan, bu hat dayatması büyük bir rant'ın döndüğünü açıkça gösteriyor. insanlar mevcut hatlarını basit bir tarife değişikliği ile belli bir süre asker moduna rahatlıkla alabilir ve bu imkanı sağlamak operatörler açısından oldukça kolaydır. ancak insanlara neden yeniden sıfır bir hat satıyorlar? bunun hiç bir mantıklı açıklaması yok, tek mantıklı açıklaması bu işten birilerinin avanta aldığıdır.

    aynı şekilde bu askerlere bedeli 30 tl olan anadolu sigorta'nın mehmetçik sigortasını dayatıyorlar, yaptırmayanların isimlerinin okunacağını söylüyorlar. devletimiz eğer askere çağırıyorsa senin her şeyini karşılamak zorundadır. vatani görevini yapmaya gelen cebinde üç beş kuruş parası bile zor bulunan gariban halkımızın bu cebindeki üç beş kuruşa göz dikmek vicdansızlıktır. zorunluluk diye bahsettikleri sigorta gönüllülük esaslıdır. ayrıca er ve erbaşlar bahsedildiği gibi bu sigortanın vefa ve maluliyet durumunda verdiği teminattan yararlanamıyorlar. bu bilgi anadolu sigortanın sitesinde açıkça yazmaktadır. buyurun sizde bakın

    bu sigorta primlerinden de kimlerin avanta aldığını çok merak ediyorum. bu vatandaşa yazık günah değil mi? askeriye de bile her türlü dayatma ve cepteki parayı almak üzerine kurulu bir düzen ne kadar doğru?

    cebinde askerin nakit parası olsa bile zorla otomat sistemlerinin kartlarını aldırmak ve bu kartlara para yükletmek vicdansızlık değil midir? askerde hırsızlık söz konusu ise? askerler neden kendi banka kartlarını kullanamıyorlar? neden özel firmanın bir kartını almak ve buna "nakit" olarak para yüklemek zorundalar? bu firma satışların kaydını/fişini tutuyor mu? bu işlerden kimler kazanç sağlayıp avantasını alıyor?

    her dönem binlerce asker birliklere katılıyor ve her biri bu dayatmalarla karşı karşıya kalıyor. burada dönen paranın haddi hesabı yok. bu apaçık rezilliktir.

    ülkenin bu köklü kurumuna dahi böyle bir düzen sirayet ettiyse, bu ülkenin diğer kurumlarında durum nedir? her erkek bireyin zorunlu olarak yerine getirmesi şart koşulan askerlikte ayrıca bu tür dayatmaların olması abes değil midir? umarım birileri bu konuda harekete geçer ve bu rantı sona erdirir.