alternative universe2
profili

  • digiturk ve turknet tarafından dolandırılmam

    digiturk tarafından, turknet ile muhtemel bir işbirliği içinde dolandırılmam rezaleti.

    edit - başlık büyüyor, buraya legal bir disclaimer girelim: elimde digiturk veya turknet firmalarının beni bizzat dolandırdığını söyleyebileceğim kadar kanıt yoktur. dolandırıcılığın üçüncü şahıslar tarafından yapıldığına inanmaktayım. yine de günün sonunda bu işten para kazanan digiturk olduğu için bu başlığı açtım. zaten aşağıda da bunu belirtiyorum.

    işte adım adım, dolandırılmamla ilgili bildiğim gerçekler:

    1- bundan yaklaşık bir buçuk ay önce turknet'e geçtim. 99 liralık bir ev interneti tarifesi.

    2- turknet'e geçtikten yaklaşık iki hafta sonra turknet'ten aradığını iddia eden bir adam, yakın zaman içinde faturaların zamlanacağını, benim gibi yeni müşteriler etkilenmesin diye bir kampanya başlattıklarını söyledi. kampanyaya göre eğer 39 liraya 1 yıl taahhütle digiturk bağlatırsam, internetle beraber toplam 89 lira ödeyeceğimi söyledi.

    elbette bu bana çok garip geldi. nasıl olduğunu sordum. "internet firmaları kaçak yayını önlemek için yayıncı kuruluşlarla (digiturk) işbirliği yapıyor." gibi bir şey dedi. 89 lira olacağı söylenen faturamın 50 liralık kısmı internet, 39 liralık kısmı digiturk olacakmışmış. zaten şu anda kullanmadığım bir tv paketi için de para ödüyormuşmuşum.

    bir enayilik yaptım, inandım. niye kabul ettim: çünkü turknet taahhütsüzdür ve her an fiyat arttırabilirler. eğer bu kampanyayı kabul edersem bir yıl boyunca sabit 89 lira ödeyeceğimi söylediler.

    3- beni arayan dolandırıcı, beni digiturk'e bağladı. evet! herif digiturk'e bağladı beni ve paketi onayladım. (işte bütün bu hikayede inandırıcılığı arttıran en büyük olay buydu.)

    tabii bütün bu adımlarda yüz kere soruyorum doğru anladım mı diye, yüz kere utanmadan yalan söylüyorlar... (edit: dolandırıcılığı yapan şahıslar)

    4- bir ay kadar bir süre geçti ve haliyle fazla fatura geldi. durumu soruşturmak için turknet'i aradım, "bizim böyle bir kampanyamız yoktur," dediler. digiturk'ü aradım, onlar da "bizim böyle bir kampanyamız yok," dediler.

    sonuç olarak ben turknet'e geçiyorum, ardından hemen birileri beni arıyor (turknet'e geçtiğimi ve numaramı nereden biliyorlar?), ve sonuç olarak digiturk'e para kazandırıyorum.

    normal bir insanın bundan çıkaracağı sonuç şudur:

    turknet'te olan kaydım bir şekilde digiturk'e geçmiş, digiturk'ten birileri (edit: veya bu işten komisyon alan başka birileri) de beni dolandırmış. digiturk veya onlara bağlı birilerinin işin içinde olduğu açık. turknet tarafından nasıl bir yardım sağlanmış emin değilim: şüphe uyandıran şey bu heriflerin turknet'li olduğumu hemen öğrenmesi ve beni araması. bir işbirliği olabilir diye düşünüyorum.

    [edit: gereksiz kişisel detay silindi.]

    para kazanan kim? digiturk. öyleyse dolandıran kim? ortaya çıkamıyor. nerede bu dolandıran? yok. telefonumun arama geçmişi en fazla bir ay geriye gittiğinden şerefsizin numarasını da bulamıyorum. kime şikayet edeceğim, neyi şikayet edeceğim belirsiz. şikayet etsem hiçbir sonuç alamayacağımı adım gibi biliyorum.

    muhtemelen anlaşması olan (bundan para kazanan) bir digiturk bayii beni arıyor ve beni dolandırarak digiturk'e abone yapıyor. digiturk'e bağladığında ise digiturk yetkilileri asla ve asla kampanyayla ilgili bir şey demiyor: "bu kampanya internet şirketinizle ilgilidir, biz sadece 39 liralık kısmıyla ilgileniyoruz," gibi şeyler diyorlar.

    [edit: gereksiz legal sorun oluşturabilecek ifade silindi.]

    turknet'in ise ne olduğu belirsiz: bu kadar profesyonellikten uzak bir şirket görmedim. bunu anlamak için internet sitelerine girmeniz, müşteri temsilcilerini aramanız yeterli. neden turknet'e geçtim: çünkü güvendiğim insanlar tavsiye etti. bütün bu olayda turknet'e geçtiğim bilgisini digiturk'e aktaran da muhtemelen onlar.

    [edit: gereksiz legal sorun oluşturabilecek ifade silindi.]

    son edit:
    operatör gelen arama kaydını sunmuyor. telefon kayıtlarına savcılıktan ulaşabileceğimi biliyorum. önümdeki seçenekleri biliyorum. birkaç yazar arkadaş da anlattı. durumu internette aratınca benzer bir sürü şikayet gördüm: bir tane de ben açayım dedim. hatta başlıkta bir arkadaş bunu görüp kendisinin de dolandırıldığını fark etmiş. umarım legal süreçte başarılı olur. o yüzden teşekkür ediyorum ve mesajlardan daha fazla tavsiye göndermemenizi rica ediyorum.

    son büdüt:
    başlığa da girilmiş, farklı şekillerde başlığı da açılmış, başka sitelere de yazılmış: aynı şekilde dolandırılan bir sürü kişi var. (ben dolandırıldıktan sonra yazılıyor bunların %99'u.) burada "salak amq" gibi şeyler yazanlar yöntemin efektifliğini anlamamış gibi gözüküyor: gidip de bir çöp konteynırına 10.000 lira bırakmadım. ya da macaristan'dan arayan bir numaraya kanmadım. herifler kurumsal gözüken numaralar kullanıyorlar. ayrıca turknet'in kendisi bile 0850'li bir numara kullanıyor. resmen dolandırıcıların numarası bundan daha kurumsal gözüküyordu. yeni aboneyim, zaman zaman telefon trafiği oluyor, bunların arasından adresimi, telefon numaramı, kaç lira fatura ödediğimi bilen bir şahıs arıyor ve bu inanılmaz inandırıcı hikayeyi anlatıyor. bunlar beni nereden buluyor sayın turknet savunucuları? turknet'in resmi müşteri temsilciliği sanki çok profesyonel de aradaki farkı göremedik! günün sonunda evet, dolandırıldık. evet biraz salaklık ettik. ama olayı yaşamadan, çöp konteynırına on aylık maaşını bırakan adammışım gibi yazmayın. hayatımda ilk defa dolandırıldım ve sanırım bir türk olarak bu konuda biraz suçluyum (!) ama eminim ki "salaklık ettin" yazanların çoğu düşerdi bu yönteme.

    kendini tutamayan kurabiye canavarı editi:
    "bu dolandırıcılığı üçüncü şahıslar yapıyorlar.", "anlaşmalı satış şirketleri yapıyorlar." vs. yazanlar: (1) kimlerle anlaşıp verilerimi sızdırdıkları umrumda değil. (2) nasıl bir satış taktiği izledikleri umrumda değil. (3) kimse babasının hayrına bir firmaya para kazandırmak istemez. ayrıca bu kurumlar bu olayların farkında değil mi? elbette farkındalar. kaç kişi yazmış, kaç kişi hala bana yazıyor. boşuna ad vermeyeyim ama başka büyük firmalar da aynı oyunu yapıyormuş. hatta digiturk'ü aradığımda benimle ilgilenen kadına da sordum: bu sebepten sırf onla görüşen 4-5 kişi daha olmuş. demek ki biliniyor. tekrar ediyorum: kim babasının hayrına digiturk'e para kazandırmak ister? şurada sıradan vatandaşlarız, dönen olaylara bakın. bir tane şirket de değilmiş gelen mesajlara göre... ne yapayım ben superman miyim arkadaş?

  • paypal'ın yasaklanmasının ülkeye kazandırdıkları

    gerçekten merak ettiğim kazanımlardır. ben hiçbir şey kazandırdığını düşünmüyorum, aksine çok şey kaybettirdiğini düşünüyorum.

    paypal'ın çalışmadığı yirmi küsür ülkeden biriyiz. bunların yarısı diktatörlükle yönetiliyor, yarısında zaten internet yok. bu listedeki tek demokratik, gelişmiş ülke türkiye.* neredeyse bütün yurtdışı ödemeler bu platformla yapılıyor. yurtiçinde de birçok küçük işletme ve vatandaş bu sistem aracılığıyla para kazanıyordu, ülkeye para getiriyordu. yerini alması planlanan yerli platformlardan da hiçbir halt olmadı.

    ömrümüzün yirmi* senesini bu yasakçılarla, her güzel şeyi yok eden islamcılarla geçirecek ne yaptık düşünüyorum her gece.

    edit: birkaç kişi mesaj göndermiş "paypal yasaklanmadı, ülkeden çekildi" diye. evet arkadaşlar ben de bunun farkındayım, zaten beş senedir sitelerine her girdiğinizde böyle bir yazı görüyorsunuz. uzun bir sohbet sonrası açtım başlığı ve bu konuyu her düşündüğümde "paypal yasaklandı" diye bir tahayyül oluşuyor kafamda. zaten pratikte olan da budur, sonuçta paypal durduk yere kendi kendine ülkeden çekilme kararı almadı. ikinci bir konu ise, bir arkadaş "bu hukuksuz değildir ki" diye bir mesaj göndermiş: ben zaten paypal'ın yasaklanmasının (ülkeden çekilmesinin, çekilmeye zorlanmasının, kullanılamaz hale gelmesinin...) hukuksuz olduğunu söylemedim, bu konu benim uzmanlık alanım değil: entry'de anlattığım tek şey, artıları ve eksileri düşünüldüğünde, bunun yarardan çok zarar getirdiğini düşünmemdir.