rdl1
profili

  • bitcoin

    bitcoinle tanışmam 2012 yılına dayanıyor. o dönemler deep web furyasıdır patlamış gidiyor. tor browser indiriyorsun garip kodlarla garip sitelere giriyorsun falan. ortamlarda "ben girdim yeaaa deep web'e öyle abarttıkları kadar bir şey yok" falan diyorum. ulan nasıl yok her türlü absürtlük, iğrençlik, illegalite vardı işte. bütün bu havalarım cool görünme çabalarım daha veletken ogrish'teki (bilenler bilir) ruh hastası videoları izlememden geliyor bence.

    deep web de benim için bir iki haftalık bir eğlenceydi bu arada. öyle çok bir bilgim yok aslında. her zaman olduğu gibi merakımdan kuracaladım. pembe renkte bok sıçsanız onu da merak edip kurcalarım o derece pislik bir insanım. neyse uzatmayalım.

    deep web'te geziniyorum salak salak, bir şey dikkatimi çekiyor. her ürünün, her şeyin ama her şeyin yanında x bitcoin, x btc yazıyor. silah, uyuşturucu..vs gibi satılsa bile teslim edilemeyecek (belki de edilebilen bir yöntemi vardır ama bana gerçekçi gelmiyordu) envaiçeşit ürün var. her yerde bitcoinin meşhur simgesi var. çok ilginç geliyor. o dönem bitcoine 10 küsur dolar değer biçilmiş. nedense aklımda 10.09 dolar olarak kalmış.

    acaba diyorum deep web kendi para birimini mi yaratmış nedir? şu bitcoine bir bakayım. derken araştırmaya başlayıp bitcoinin ne olduğunu, blockchain teknolojisini öğrenmeye çalışıyorum. satoshi nakamoto ve "bitcoin: a peer-to-peer electronic cash system” isimli bildirisi çıkıyor karşıma. gerçek anlamıyla teknolojik bir devrim. merkeziyetsiz, hiçbir devletin kontrolünde olmayan para birimi. derken ver elini mining, bir yandan btc toplarken yabancı ve türk borsalarını keşfediyorum. bugün cüzdanıma baktığımda hatırı sayılır bir btc mevduatım var.

    şaka lan şaka bir üstteki paragraf tabi ki de gerçek değil amına koyayım. 20 yaşında yeni yetme üniversiteli vizyonsuz bir dingil olarak aslında ne yaptım?

    btc'yi görünce ilk yorumum şu oldu: "haahahaha piçlere bak dolandırıcılıkta nirvanaya ulaşmışlar. ohh izi sürülemez sanal dolandırıcılık. tezgaha bak ya. bitcoinmiş. bir de 10 dolar değer biçmişler utanmadan. isme bak bitcoin! yok bytecoin! ismi bile güven vermiyor lan böyle para mı olur?" yemin ederim aklımdan geçenler aşağı yukarı bunlardı.

    ayrıca bununla da kalmadım. mallığımı tasdiklemem gerekiyordu. arkadaşlara deep web'te enteresan bulduğum şeyleri anlatırken aynı zamanda bitcoin dolandırıcılık sistemini içerdiğini, eğer deep webe girilecekse buna dikkat edilmesi gerektiğini paralarını kaptırmamalarını vurgulamadan asla bitirmiyordum konuşmamı.

    vizyon nedir şekil a ise, vizyonsuz nedir şekil b'deki tablo bendim. canlı kanlı ben.

    şu meşhur sorular olur ya 10 yıl geriye gitseniz neyi değiştirmek isterdiniz? ben o arkadaşlarına bitcoin dolandırıcılık sistemini anlatan ergen halimin ağzıyla yüzünün yerini değiştirmek isterdim.