mooychild1
profili

  • kadınların ömür boyu yetim maaşı almaları

    (bkz: madem kadın erkek eşit kadınlar da askere gitsin) başlığında yazmıştım ama konuyu ekşinin gündemine getirmek istedim.

    şimdi erkek çocuklar eğitim görmedikleri hallerde 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri hallerde ise 25 yaşına kadar aylık alabiliyorlar. 25 yaşından sonra ise hiç bir şartta erkek çocuklar yetim maaşı alamıyor.

    fakat eğer kadınsanız okumanıza bile gerek yok. çalışmadığı ve evlenmediği sürece ömür boyu maaş alıyorlar. haa işe girdi diyelim. bu durumda maaşları kesiliyor (edit2/1'de istinası açıklandı) fakat işten ayrıldığı an maaşları tekrar geri bağlanmakta.

    evlilik durumunda ise maaşı kaybetmemek için sadece dini nikah kıyanlar olabiliyor *. sgk bu durumda sadece boşanıp birlikteliği devam ettirenleri ihbar olursa yakalayabiliyor. diğer türlü zaten hiç resmi nikah yapmamış olanların maaşını kesmeleri çok zor çünkü aynı evi paylaşmak evli oldukları anlamına gelmiyor :)

    anayasa madde 10 – herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

    2004 yılında kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir ifadesi eklendi. madem eşit, erkek çocukları niye farklı uygulamaya tabi tutuluyor?

    edit1:
    evet ne hasedliğimiz ne de kadın düşmanlığımız kalmış. şu yazımdan kadın düşmanlığını çıkarabilmiş olanları da ayrıca tebrik ediyorum. yetim olmak zaten başlı başına zor bir durum ama bu konu sadece onları değil duyarlı anne ve babaları da ilgilendiren bir adaletsizlik. ben şahsen öldüğümde geride bir erkek evladım kalırsa böyle bir güvenceye sahip olmasını isterim.

    edit2:
    uyaran yazarlar oldu. adaletsizlik tahminimden fazlaymış. :(
    1-vefat eden memur anne ya da memur babasından dolayı yetim aylığı alanların 4/a ssk kapsamında çalışması ya da 4/b bağkurlu olması halinde emekli aylıkları kesilmiyor (2008 öncesi vefat eden ebeveynler için geçerli).
    2-4/a'dan (sgk) dul aylığı alan kadınlar, emekli sandığından babasından dolayı ayrıca yetim aylığı da alabilirler.
    3- evlenip boşanan kadınlar, yoksulluk nafakası alması durumunda da yetim aylığı alabilirler (kocanın talep etmesi durumunda nafaka iptal edilebiliyormuş).

    edit3:
    bana hakaret eden arkadaşlara temennim umarım ileride bir erkek çocuğunuz olup anasız/babasız kalmaz diyebiliyorum sadece. ben bir yetim olarak işsiz kaldığım dönemlerde bu eşitsizlikten dolayı çok mağdur oldum. evet para miktarı çok yüksek değil ama hiç bir geliri olmayan bir kişinin hayatını idame ettirmesini en azından sağlıyor.
    25 yaş nedir yaw, zaten üniversite ve askerlik derken bu yaşa ulaşıyorsunuz. günümüzde kim mezun olur olmaz iş bulabiliyor ki? iş bulmak da zaten ortalama 6ay sürüyor. kadınlar ile aynı haklar sağlanmasa bile asgari yaşın en azından 30 olması gerekir.