joehigashi1
profili

  • beş karış suratla müşteriyi karşılayan esnaf

    günlük hayatta sık sık karşılaşılan müşterinin değerini bilmeyen ya da şahsi sıkıntılarını müşteriye yansıtan esnaftır. "müşteriye saygı duymak, hoş geldin demek, hiç olmazsa gülümsemek bu kadar mı zor?" dedirtir.

    ne selamınız alnır ne de "hayırlı işler" demenize karlışılık verilir. "merhaba" deyip mekana girmenize mütevellit gülümsemekten veya hoşgeldiniz demekten çok çok uzak bir yaklaşımla karşılanırsınız. öyle bir tavırları vardır ki insanı burdan alışveriş yaptığına pişman ederler hatta o an öyle bi ruh hali olur ki biraz daha fazla para verip almak istediğiniz şeyi başka yerden satın almayı bile düşünürsünüz. benzer bir olay bir şarküteriden alışveriş yaparken şu şekilde başıma gelmiştir.

    -merhaba, hayırlı işler günlük süt kaldı mı ?
    +(selamı almaktan uzan, somurtkan esnaf cevabını 2 kelime ile verir) yok kalmadı.

    bu sırada tek kelime etmeden berbat yüz ifadesi ile sizden sonra gelen başka müşterisine bakar içerde kalakalırsınız ve " peynirde alacaktım ama bu surata bu esnaflığı çok bile, başka yerden alırım daha iyi" deyip ulu orta kalarak mekandan ayrılırsınız.

    geçim zor herkesin bazı sıkıntıları var anlıyorum ama müşterisini "ne geldin amk" yaklaşımı ile karşılayan esnaftansa güler yüzlü davranıp kıymetini bilen esnaf modelini her daim tercih ederim. insan işini sevmese bile müşterisine saygı göstermeli.