istebuarimaya4
profili

  • 20-21 nisan 2024 restoran ve kafe boykotu

    şişli'de çalışan protesto.

    daha önce bir çaya 50 lira aldığı için kavga ettiğim ve kovulduğum kafe bomboştu bugün.

    böyle böyle adam olacaklar.

    hükümetin işini de yine biz yapacağız.

  • izmir'in en büyük sorunu

    mardinliler ve tunç soyer.

  • dışarda yemek yemenin aşırı pahalı olması

    aslında pahalı değil, işletmecilerin canları öyle istiyor.

    geçenlerde bir arkadaşım dükkanına kahve içmeye çağırdı. uzun zamandır gitmiyordum. arkadaşım da olsa insanları nasıl kazıklıyor anlatayım. çünkü kendisi bizzat anlattı kanım dondu.

    şimdi kendisi 100 gram kahveden 15 fincan türk kahvesi çıkarıyor. tanesini de 25 tl'ye satıyor. 100 gram kahvenin maliyeti kendisine 15 liraya geliyormuş. aslında marketlerde 20-25 tl arası değişiyor ama o ucuzunu alıyormuş.

    şimdi kaba bir hesap yaparsak 100 gram kahveden yaklaşık 15x25 = 375 tl kazanıyor. günde değil bu, sadece 100 gramdan.

    kahvenin maliyeti 15 tl. hadi içine diğer maliyetleri de ekle, elektrik ya da doğalgaz, kira, vergi, sigorta sana olsun mu maliyeti 75 tl.

    yani 100 gr kahveden 300 tl para kazanıyor. yani 4 katı para. tam 4 katı.

    bir de övüne övüne anlatıyor, kahveyi stok yapmış, fincanı 30 tl yapsam kimsenin sesi çıkmaz millet iyi alıştı zamlara, diyor. evet çıkmaz. çıkmıyor.

    aslında o kahveyi 10 liraya satsa yine iki katı para kazanıyor, ki 1 yıl önce aynı yerde 7,5 tl'ye satıyordu.

    ben 2 yıldır ne doğru dürüst tatil yapıyorum, ne de gidip kafelerde arkadaşlarımla oturuyorum... çünkü bu işletmeciler ve esnaf tarafından kazıklanmak istemiyorum. gücüme gidiyor, böyle bir şeye hakları yok. bir de insanları kazıklayıp bundan kıvanç duyuyorlar.

    arkadaşım, dostum da olsa allah belasını versin!

    siz de gitmeyin, gitmeyin ki bir kahveyi size 4 katına satıp bununla övünmesinler. sizin sırtınızdan servet yapmasınlar.

    ve seve seve fiyatları düşürsünler.

  • komedi dizilerinin bitme sebebi

    hemen sıralayarak anlatayım.

    - komedi dizileri araplara satılmıyor. araplar daha çok tarih ve entrika dizilerini seviyor. bu dizileri türkiye'de ucuz işçilikle bir bölümünü 150 dakika çekip, 50'şer dakika yayınlıyorlar.

    - iş bu yüzden kanal yöneticileri kendilerini sağlama almak için dram dizilerine ağırlık verirler. 6 bölümde patlayan bir dramada yurtdışına satılabilir. ama komediyi satmak güç. örneğin geniş aile, leyla ile mecnun ve işler güçler gibi dizilerin yurtdışında anlaşılması çok zor.

    - bir kanal kötü komedi yapınca uzun süre yapmıyor. komedi yaptık demek ki zamanı değilmiş diye düşünüyorlar. en son iyi aile babası'nda gördük. senaryosu o kadar kötüydü ki, ama kanal yöneticileri bunu üstüne almaz. onlara göre komedinin zamanı değildir.

    - iyi komedi dizisini iyi bir komedi yazarı yazar. komik oyuncunun oynaması diziyi komik yapmaya yetmiyor. örneğin tutunamayanlar. aydın doğu demirkol komik ama yazarları çok vasat olunca dizi kötü oldu. aslında iyi aile babası'nın tutmamasının bir sebebi de bu, evet çağlar çorumlu komik ama senaryo değil.

    - komedi yazarlarının dramatik matematiğe riayet etmemesi de bir başka sebep. esprileri gelişi güzel sıralamak diziyi dizi yapmaz. bunu becerebilen türkiye'de 2-3 yazar var zaten.

    - birol güven ucuzculuğu. birol güven komedi dizilerini genellikle çok ucuza mal eder. bu yüzden kanal yöneticileri iyi içerik yerine ucuz içeriği tercih eder.

    pandemiden sonra komedi açığı yükseldi, sinemada olmadığı için aslında insanlar iyi komediye aç. ama türkiye'de tv kanalları her dönem farklı kafayla çalışır. bir standardı yoktur hiçbir zaman.

    ilginç bir şekilde tv'de olmayan komedi digital mecralarda da yok. özellikle son yapılan hep hayal kırıklığı.